Nie sypana i nie z bezą. Na deser serwuję szarlotkę topioną
Szarlotka topiona to dowód na to, że nawet dobrze znane wypieki potrafią zaskoczyć. Niby klasyk, a jednak z drobną zmianą, która robi różnicę i już nie wrócisz do tradycyjnej wersji.
Szarlotka to klasyk ponad klasykami, ale nawet tak znane przepisy można ulepszyć. W wersji topionej to ciasto zyskuje na wilgotności i ciekawszej strukturze – jabłka nie są ukryte w środku, lecz delikatnie zatopione w cieście, co sprawia, że każdy kęs jest miękki, soczysty i pełen smaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy placek z jagodami i pianką bezową. Na jednym kawałku trudno skończyć
Czym jest szarlotka topiona?
Szarlotka topiona to ciasto, które wygląda niepozornie, ale kryje w sobie coś wyjątkowego. Podczas pieczenia jabłka ułożone na wierzchu powoli zanurzają się w cieście – stąd właśnie wzięła się jej nazwa. Nie opadają jednak całkiem na dno, tylko wtapiają się do środka, tworząc miękki, wilgotny środek, ale bez zakalca.
To ciasto z rodzaju tych "domowych pewniaków" – nie wymaga skomplikowanych technik, a zawsze wychodzi. Sekretem jest dobrze przygotowane masło i odrobina mleka lub napoju roślinnego, który ładnie łączy smaki. Szczególnie dobrze sprawdza się migdałowy, ponieważ podkreśla smak marcepanu.
Przepis na topioną szarlotkę
Składniki:
- 750 g kwaskowych jabłek,
- 200 g mąki,
- 200 g miękkiego masła,
- 100 g cukru,
- 100 g masy marcepanowej,
- 4 jajka,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 3 łyżki mleka lub napoju roślinnego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- skórka i sok z połowy cytryny,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki płatków migdałowych,
- masło i mąka do formy.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od umycia jabłek, obierz je, pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne i skrop sokiem z cytryny.
- Masę marcepanową pokrój na drobną kostkę.
- Utrzyj masło z cukrem, cukrem wanilinowym i startą skórką cytryny na puszystą masę.
- Dodawaj jajka pojedynczo, dokładnie mieszając po każdym.
- Wlej mleko lub napój roślinny, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo wmieszaj razem z marcepanem.
- Tortownicę wysmaruj masłem, oprósz mąką i przełóż do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
- Na wierzch ułóż jabłka, lekko wciskając je w masę.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut (lub w 160 stopniach Celsjusza z termoobiegiem, wkładając ciasto do zimnego piekarnika).
- Po upieczeniu ciasta wymieszaj płatki migdałowe z cukrem pudrem, posyp nimi wierzch szarlotki i włącz funkcję grilla w piekarniku na około 2 minuty, aż cukier się lekko skarmelizuje i płatki nabiorą złocistego koloru.
- Odstaw szarlotkę na 10 minut, wyjmij z formy i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.