Nie sypana i nie z bezą. Na deser serwuję szarlotkę topioną

Szarlotka topiona to dowód na to, że nawet dobrze znane wypieki potrafią zaskoczyć. Niby klasyk, a jednak z drobną zmianą, która robi różnicę i już nie wrócisz do tradycyjnej wersji.

Szarlotka topiona z płatkami migdałowymiSzarlotka topiona z płatkami migdałowymi smakuje obłędnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Szarlotka to klasyk ponad klasykami, ale nawet tak znane przepisy można ulepszyć. W wersji topionej to ciasto zyskuje na wilgotności i ciekawszej strukturze – jabłka nie są ukryte w środku, lecz delikatnie zatopione w cieście, co sprawia, że każdy kęs jest miękki, soczysty i pełen smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy placek z jagodami i pianką bezową. Na jednym kawałku trudno skończyć

Czym jest szarlotka topiona?

Szarlotka topiona to ciasto, które wygląda niepozornie, ale kryje w sobie coś wyjątkowego. Podczas pieczenia jabłka ułożone na wierzchu powoli zanurzają się w cieście – stąd właśnie wzięła się jej nazwa. Nie opadają jednak całkiem na dno, tylko wtapiają się do środka, tworząc miękki, wilgotny środek, ale bez zakalca.

To ciasto z rodzaju tych "domowych pewniaków" – nie wymaga skomplikowanych technik, a zawsze wychodzi. Sekretem jest dobrze przygotowane masło i odrobina mleka lub napoju roślinnego, który ładnie łączy smaki. Szczególnie dobrze sprawdza się migdałowy, ponieważ podkreśla smak marcepanu.

Przepis na topioną szarlotkę

Składniki:

  • 750 g kwaskowych jabłek,
  • 200 g mąki,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masy marcepanowej,
  • 4 jajka,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 3 łyżki mleka lub napoju roślinnego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • skórka i sok z połowy cytryny,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki płatków migdałowych,
  • masło i mąka do formy.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od umycia jabłek, obierz je, pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne i skrop sokiem z cytryny.
  2. Masę marcepanową pokrój na drobną kostkę.
  3. Utrzyj masło z cukrem, cukrem wanilinowym i startą skórką cytryny na puszystą masę.
  4. Dodawaj jajka pojedynczo, dokładnie mieszając po każdym.
  5. Wlej mleko lub napój roślinny, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo wmieszaj razem z marcepanem.
  6. Tortownicę wysmaruj masłem, oprósz mąką i przełóż do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
  7. Na wierzch ułóż jabłka, lekko wciskając je w masę.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut (lub w 160 stopniach Celsjusza z termoobiegiem, wkładając ciasto do zimnego piekarnika).
  9. Po upieczeniu ciasta wymieszaj płatki migdałowe z cukrem pudrem, posyp nimi wierzch szarlotki i włącz funkcję grilla w piekarniku na około 2 minuty, aż cukier się lekko skarmelizuje i płatki nabiorą złocistego koloru.
  10. Odstaw szarlotkę na 10 minut, wyjmij z formy i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  11. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu