Nie trać czasu na śniadanie. Te placki są gotowe w mgnieniu oka i zachwycą cię smakiem

Szukasz pomysłu na szybkie i pyszne śniadanie, które idealnie sprawdzi się również na wakacjach? Mam dla ciebie propozycję, której nie sposób się oprzeć! Placuszki bananowe z maślanką to istny hit: delikatne, puszyste, słodkie i banalnie proste w przygotowaniu. Ten przepis z pewnością skradnie twoje serce i wyprze z menu inne śniadaniowe propozycje.

Nie trać czasu na śniadanie. Te placki są gotowe w mgnieniu oka i zachwycą cię smakiemNie trać czasu na śniadanie. Te placki są gotowe w mgnieniu oka i zachwycą cię smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, ale nie zawsze mamy czas, by przygotować coś zdrowego i smacznego. Jeśli znudziły ci się kanapki i owsianki, mam dla ciebie doskonałą alternatywę – placki bananowe. Są delikatne, puszyste, słodkie i niezwykle proste w przygotowaniu. Dzięki nim możesz zaskoczyć swoje kubki smakowe już od rana. Poznaj przepis na te wspaniałe śniadaniowe placki, które zachwycą całą rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowo-czekoladowe desery w wydaniu mini zapadają w pamięci na bardzo długo. Takie są wyjątkowe

Śniadanie w 15 minut? Z tymi plackami to żaden problem!

Placki bananowe to idealny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów, które często lądują w koszu. Wystarczy je rozgnieść, dodać kilka podstawowych składników i gotowe! Maślanka nadaje im wyjątkowy smak i sprawia, że są jeszcze bardziej puszyste. Przygotowanie tych placków zajmie ci zaledwie 15 minut, a efekt końcowy zachwyci całą rodzinę.

Placki bananowe z maślanką - składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 dojrzałe banany,
  • 200 ml maślanki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta cynamonu,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • tłuszcz do smażenia (polecamy masło klarowane).

Sposób przygotowania:

  1. Banany obierz i rozgnieć na papkę za pomocą widelca lub praski. Dodaj maślankę i jajka, dokładnie wymieszaj.
  2. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając, aż uzyskasz gładkie ciasto.
  3. Odstaw ciasto na kilka minut, aby proszek do pieczenia mógł się aktywować. W tym czasie rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu.
  4. Nakładaj porcje ciasta na patelnię formując okrągłe placki. Smaż na umiarkowanym ogniu z obu stron na złoty kolor.
  5. Gotowe placki podawaj na ciepło, oprószone cukrem pudrem, polane syropem klonowym, miodem lub jogurtem naturalnym. Możesz również dodać świeże owoce, bitą śmietanę lub orzechy.

Placki bananowe z maślanką to idealny pomysł na szybkie i pyszne śniadanie. Świetnie sprawdzą się również jako podwieczorek, deser lub przekąska w ciągu dnia. Są proste w przygotowaniu, a ich smak zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Te placki to doskonały sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów i urozmaicenie codziennego menu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa