Nie trać czasu na śniadanie. Te placki są gotowe w mgnieniu oka i zachwycą cię smakiem

Szukasz pomysłu na szybkie i pyszne śniadanie, które idealnie sprawdzi się również na wakacjach? Mam dla ciebie propozycję, której nie sposób się oprzeć! Placuszki bananowe z maślanką to istny hit: delikatne, puszyste, słodkie i banalnie proste w przygotowaniu. Ten przepis z pewnością skradnie twoje serce i wyprze z menu inne śniadaniowe propozycje.

Nie trać czasu na śniadanie. Te placki są gotowe w mgnieniu oka i zachwycą cię smakiemNie trać czasu na śniadanie. Te placki są gotowe w mgnieniu oka i zachwycą cię smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, ale nie zawsze mamy czas, by przygotować coś zdrowego i smacznego. Jeśli znudziły ci się kanapki i owsianki, mam dla ciebie doskonałą alternatywę – placki bananowe. Są delikatne, puszyste, słodkie i niezwykle proste w przygotowaniu. Dzięki nim możesz zaskoczyć swoje kubki smakowe już od rana. Poznaj przepis na te wspaniałe śniadaniowe placki, które zachwycą całą rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowo-czekoladowe desery w wydaniu mini zapadają w pamięci na bardzo długo. Takie są wyjątkowe

Śniadanie w 15 minut? Z tymi plackami to żaden problem!

Placki bananowe to idealny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów, które często lądują w koszu. Wystarczy je rozgnieść, dodać kilka podstawowych składników i gotowe! Maślanka nadaje im wyjątkowy smak i sprawia, że są jeszcze bardziej puszyste. Przygotowanie tych placków zajmie ci zaledwie 15 minut, a efekt końcowy zachwyci całą rodzinę.

Placki bananowe z maślanką - składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 dojrzałe banany,
  • 200 ml maślanki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta cynamonu,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • tłuszcz do smażenia (polecamy masło klarowane).

Sposób przygotowania:

  1. Banany obierz i rozgnieć na papkę za pomocą widelca lub praski. Dodaj maślankę i jajka, dokładnie wymieszaj.
  2. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając, aż uzyskasz gładkie ciasto.
  3. Odstaw ciasto na kilka minut, aby proszek do pieczenia mógł się aktywować. W tym czasie rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu.
  4. Nakładaj porcje ciasta na patelnię formując okrągłe placki. Smaż na umiarkowanym ogniu z obu stron na złoty kolor.
  5. Gotowe placki podawaj na ciepło, oprószone cukrem pudrem, polane syropem klonowym, miodem lub jogurtem naturalnym. Możesz również dodać świeże owoce, bitą śmietanę lub orzechy.

Placki bananowe z maślanką to idealny pomysł na szybkie i pyszne śniadanie. Świetnie sprawdzą się również jako podwieczorek, deser lub przekąska w ciągu dnia. Są proste w przygotowaniu, a ich smak zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Te placki to doskonały sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów i urozmaicenie codziennego menu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Nie doceniamy go. Obniża ciśnienie, reguluje cholesterol i wpiera serce
Nie doceniamy go. Obniża ciśnienie, reguluje cholesterol i wpiera serce