Nie tylko dzieci je uwielbiają. Wielką michę zrobisz za grosze

Kiedy ugotuję za dużo ziemniaków, moi bliscy już wiedzą, że następnego dnia na obiad będą chrupiące kuleczki. Jak dużo bym ich nie zrobiła, znikają do ostatniego ziemniaczka.

Prosty przepis na kulki ziemniaczaneProsty przepis na kulki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Komu nigdy nie zdarzyło się ugotować za dużo ziemniaków na obiad, niech pierwszy rzuci kartoflem. Żeby nie marnować jedzenia, warto sięgnąć po przepis, który zamieni stare ziemniaki w pyszną przekąskę. To hit wesel i imprez okolicznościowych, który warto przenieść do swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczą 4 składniki. W kilka minut wyczarujesz pyszne placuszki serowe

Chrupiące kuleczki ziemniaczane

Znaleźć je można często na dziale z mrożonkami, tuż obok frytek. Przygotowanie chrupiących kuleczek jest jednak tak proste, że nie trzeba wspomagać się gotowcami. Gdy tylko wyciągnę je z oleju, pojawia się tłum chętnych do chrupania domowników. Uwielbiają je dzieci, o dokładkę proszą dorośli, a ja cieszę się, że za grosze mam całą miskę pysznego dodatku.

Chrupiące kuleczki ziemniaczane - Pyszności
Chrupiące kuleczki ziemniaczane - Pyszności © Adobe Stock

Takie kuleczki świetnie sprawdzają się jako prosta przekąska lub ciepła kolacja, najlepiej serwowana w towarzystwie dipów. Możesz je podać także do mięsa, zamiast klasycznych ziemniaków czy frytek. Składniki są tanie, a samo przygotowanie zajmuje niedużo czasu.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 50 g skrobi ziemniaczanej,
  • 3-4 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie),
  • 1 jajko,
  • pieprz i sól do smaku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki suszonego czosnku,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij dokładnie przez praskę lub dobrze rozgnieć tłuczkiem. Masa powinna być bez grudek.
  2. Dodaj mąkę pszenną, skrobię, wbij jajko, dodaj ser oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj całość do połączenia się składników.
  3. Jeśli masa jest za rzadka, dosyp więcej mąki pszennej.
  4. Formuj kuleczki ziemniaczane i obtaczaj je w mące.
  5. W garnku rozgrzej dobrze olej i wrzucaj partiami ziemniaczane kuleczki.
  6. Smaż, aż się zarumienią.

Usmażone kulki odkładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj na gorąco z ulubionym sosem lub jako dodatek do obiadu.

Kuleczki ziemniaczane możesz usmażyć w garnku z gorącym olejem lub we frytkownicy. Jeśli zrobić kuleczki w airfryerze, spryskaj je oliwą lub olejem i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 15-18 minut, aż się zarumienią. Takich kulek nie trzeba dodatkowo odsączać na papierze.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji