Nie tylko dzieci je uwielbiają. Wielką michę zrobisz za grosze
Kiedy ugotuję za dużo ziemniaków, moi bliscy już wiedzą, że następnego dnia na obiad będą chrupiące kuleczki. Jak dużo bym ich nie zrobiła, znikają do ostatniego ziemniaczka.
Komu nigdy nie zdarzyło się ugotować za dużo ziemniaków na obiad, niech pierwszy rzuci kartoflem. Żeby nie marnować jedzenia, warto sięgnąć po przepis, który zamieni stare ziemniaki w pyszną przekąskę. To hit wesel i imprez okolicznościowych, który warto przenieść do swojej kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczą 4 składniki. W kilka minut wyczarujesz pyszne placuszki serowe
Chrupiące kuleczki ziemniaczane
Znaleźć je można często na dziale z mrożonkami, tuż obok frytek. Przygotowanie chrupiących kuleczek jest jednak tak proste, że nie trzeba wspomagać się gotowcami. Gdy tylko wyciągnę je z oleju, pojawia się tłum chętnych do chrupania domowników. Uwielbiają je dzieci, o dokładkę proszą dorośli, a ja cieszę się, że za grosze mam całą miskę pysznego dodatku.
Takie kuleczki świetnie sprawdzają się jako prosta przekąska lub ciepła kolacja, najlepiej serwowana w towarzystwie dipów. Możesz je podać także do mięsa, zamiast klasycznych ziemniaków czy frytek. Składniki są tanie, a samo przygotowanie zajmuje niedużo czasu.
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 80 g mąki pszennej,
- 50 g skrobi ziemniaczanej,
- 3-4 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie),
- 1 jajko,
- pieprz i sól do smaku,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
- pół łyżeczki suszonego czosnku,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij dokładnie przez praskę lub dobrze rozgnieć tłuczkiem. Masa powinna być bez grudek.
- Dodaj mąkę pszenną, skrobię, wbij jajko, dodaj ser oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj całość do połączenia się składników.
- Jeśli masa jest za rzadka, dosyp więcej mąki pszennej.
- Formuj kuleczki ziemniaczane i obtaczaj je w mące.
- W garnku rozgrzej dobrze olej i wrzucaj partiami ziemniaczane kuleczki.
- Smaż, aż się zarumienią.
Usmażone kulki odkładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj na gorąco z ulubionym sosem lub jako dodatek do obiadu.
Kuleczki ziemniaczane możesz usmażyć w garnku z gorącym olejem lub we frytkownicy. Jeśli zrobić kuleczki w airfryerze, spryskaj je oliwą lub olejem i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 15-18 minut, aż się zarumienią. Takich kulek nie trzeba dodatkowo odsączać na papierze.