PrzepisZupyNie wyrzucaj obgryzionych kości z kurczaka. Zrobisz z nich wyjątkowe danie

Nie wyrzucaj obgryzionych kości z kurczaka. Zrobisz z nich wyjątkowe danie

Kości z kurczaka posłużą ci do przygotowania smacznej zupy
Kości z kurczaka posłużą ci do przygotowania smacznej zupy
Źródło zdjęć: © Canva | grandbrother's Images
07.04.2024 11:04

Po obiedzie zostały ci kości z kurczaka? Zanim wyrzucisz je do kosza, przeczytaj ten artykuł. Być może dzięki niemu znajdziesz dla nich znacznie lepsze przeznaczenie. I na dodatek najesz się do syta pewną popularną azjatycką potrawą!

Azjatycki (przede wszystkim japoński, chociaż nie tylko) kulinarny sznyt pod tytułem "no waste" powinien stać się dla nas przykładem tego, jak można wykorzystywać w kuchni niemal każdy produkt. Nawet taki, który do tej pory wydawał nam się po prostu zwykłym odpadem. Po przykłady takich zabiegów nie trzeba zresztą udawać się w podróż aż do Kraju Kwitnącej Wiśni. Nie tak dawno temu pisaliśmy tu o tym, co Włosi robią z nagminnie przez nas wyrzucanymi skórkami parmezanu. Azjaci w podobny sposób korzystają z kości z kurczaka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wszyscy wiemy, że najlepszy rosół powstaje właśnie na mięsie. Pytanie brzmi: czy na pewno wiemy dlaczego? Nie chodzi tu bowiem jedynie o tłuszcz, który jest nośnikiem smaku i nadaje zupie głębi. To również wydobyty z kości kolagen, niezastąpiony składnik wywarów kostnych, który wpływa korzystnie nie tylko na smak zupy, ale również ludzkie zdrowie. Kolagen wspomaga trawienie, podnosi odporność, a dodatkowo doskonale wpływa na wątrobę. Jego źródłem mogą być na przykład... obgryzione podczas obiadu kości z kurczaka.

Wspomnieliśmy już, że Japończycy — w duchu zasady no waste — często korzystają z takich produktów, ograniczając tym straty, a przy okazji przygotowując coś pysznego. Podobnie robią między innymi Wietnamczycy. To właśnie do ich kuchni chcemy zerknąć, a z kości z kurczaka przygotujemy ich popisowe danie: aromatyczną zupę pho. Powodzenia!

Prosty przepis na domową zupę pho

Składniki:

  • kości z pieczonego kurczaka — ile wlezie!
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mały kawałek imbiru,
  • 3 łyżki sosu rybnego,
  • 2 łyżki nasion kolendry,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • natka szczypiorku,
  • świeża kolendra,
  • chili — opcjonalnie i do smaku.
Kości z kurczaka dostarczą zupie kolagenu i smaku
Kości z kurczaka dostarczą zupie kolagenu i smaku© Canva | DP Nguyen

Sposób przygotowania:

  1. Kości pozbaw resztek mięsa. Przełóż je do dużego garnka, dodaj obrane warzywa. Zalej zimną wodą. Dodawaj również uprażone na suchej patelni nasiona kolendry. Zacznij gotować.
  2. Kiedy zupa zacznie wrzeć, zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem przez około 2 godziny.
  3. Po tym czasie dodaj do zupy sos rybny i resztę przypraw. Odcedź zupę z kości. Podawaj z makaronem ryżowym, (kupisz go już w większości supermarketów), poszarpanym mięsem z upieczonego kurczaka, świeżą kolendrą i szczypiorkiem. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także