Nie wyrzucaj obgryzionych kości z kurczaka. Zrobisz z nich wyjątkowe danie

Po obiedzie zostały ci kości z kurczaka? Zanim wyrzucisz je do kosza, przeczytaj ten artykuł. Być może dzięki niemu znajdziesz dla nich znacznie lepsze przeznaczenie. I na dodatek najesz się do syta pewną popularną azjatycką potrawą!

Kości z kurczaka posłużą ci do przygotowania smacznej zupyKości z kurczaka posłużą ci do przygotowania smacznej zupy
Źródło zdjęć: © Canva | grandbrother's Images

Azjatycki (przede wszystkim japoński, chociaż nie tylko) kulinarny sznyt pod tytułem "no waste" powinien stać się dla nas przykładem tego, jak można wykorzystywać w kuchni niemal każdy produkt. Nawet taki, który do tej pory wydawał nam się po prostu zwykłym odpadem. Po przykłady takich zabiegów nie trzeba zresztą udawać się w podróż aż do Kraju Kwitnącej Wiśni. Nie tak dawno temu pisaliśmy tu o tym, co Włosi robią z nagminnie przez nas wyrzucanymi skórkami parmezanu. Azjaci w podobny sposób korzystają z kości z kurczaka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tej wiosny zaskocz swoich bliskich i przygotuj babkę w postaci zielonej łąki

Wszyscy wiemy, że najlepszy rosół powstaje właśnie na mięsie. Pytanie brzmi: czy na pewno wiemy dlaczego? Nie chodzi tu bowiem jedynie o tłuszcz, który jest nośnikiem smaku i nadaje zupie głębi. To również wydobyty z kości kolagen, niezastąpiony składnik wywarów kostnych, który wpływa korzystnie nie tylko na smak zupy, ale również ludzkie zdrowie. Kolagen wspomaga trawienie, podnosi odporność, a dodatkowo doskonale wpływa na wątrobę. Jego źródłem mogą być na przykład... obgryzione podczas obiadu kości z kurczaka.

Wspomnieliśmy już, że Japończycy — w duchu zasady no waste — często korzystają z takich produktów, ograniczając tym straty, a przy okazji przygotowując coś pysznego. Podobnie robią między innymi Wietnamczycy. To właśnie do ich kuchni chcemy zerknąć, a z kości z kurczaka przygotujemy ich popisowe danie: aromatyczną zupę pho. Powodzenia!

Prosty przepis na domową zupę pho

Składniki:

  • kości z pieczonego kurczaka — ile wlezie!
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mały kawałek imbiru,
  • 3 łyżki sosu rybnego,
  • 2 łyżki nasion kolendry,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • natka szczypiorku,
  • świeża kolendra,
  • chili — opcjonalnie i do smaku.
Kości z kurczaka dostarczą zupie kolagenu i smaku
Kości z kurczaka dostarczą zupie kolagenu i smaku © Canva | DP Nguyen

Sposób przygotowania:

  1. Kości pozbaw resztek mięsa. Przełóż je do dużego garnka, dodaj obrane warzywa. Zalej zimną wodą. Dodawaj również uprażone na suchej patelni nasiona kolendry. Zacznij gotować.
  2. Kiedy zupa zacznie wrzeć, zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem przez około 2 godziny.
  3. Po tym czasie dodaj do zupy sos rybny i resztę przypraw. Odcedź zupę z kości. Podawaj z makaronem ryżowym, (kupisz go już w większości supermarketów), poszarpanym mięsem z upieczonego kurczaka, świeżą kolendrą i szczypiorkiem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości