Nie wyrzucaj obgryzionych kości z kurczaka. Zrobisz z nich wyjątkowe danie
Po obiedzie zostały ci kości z kurczaka? Zanim wyrzucisz je do kosza, przeczytaj ten artykuł. Być może dzięki niemu znajdziesz dla nich znacznie lepsze przeznaczenie. I na dodatek najesz się do syta pewną popularną azjatycką potrawą!
07.04.2024 11:04
Azjatycki (przede wszystkim japoński, chociaż nie tylko) kulinarny sznyt pod tytułem "no waste" powinien stać się dla nas przykładem tego, jak można wykorzystywać w kuchni niemal każdy produkt. Nawet taki, który do tej pory wydawał nam się po prostu zwykłym odpadem. Po przykłady takich zabiegów nie trzeba zresztą udawać się w podróż aż do Kraju Kwitnącej Wiśni. Nie tak dawno temu pisaliśmy tu o tym, co Włosi robią z nagminnie przez nas wyrzucanymi skórkami parmezanu. Azjaci w podobny sposób korzystają z kości z kurczaka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wszyscy wiemy, że najlepszy rosół powstaje właśnie na mięsie. Pytanie brzmi: czy na pewno wiemy dlaczego? Nie chodzi tu bowiem jedynie o tłuszcz, który jest nośnikiem smaku i nadaje zupie głębi. To również wydobyty z kości kolagen, niezastąpiony składnik wywarów kostnych, który wpływa korzystnie nie tylko na smak zupy, ale również ludzkie zdrowie. Kolagen wspomaga trawienie, podnosi odporność, a dodatkowo doskonale wpływa na wątrobę. Jego źródłem mogą być na przykład... obgryzione podczas obiadu kości z kurczaka.
Zobacz także
Wspomnieliśmy już, że Japończycy — w duchu zasady no waste — często korzystają z takich produktów, ograniczając tym straty, a przy okazji przygotowując coś pysznego. Podobnie robią między innymi Wietnamczycy. To właśnie do ich kuchni chcemy zerknąć, a z kości z kurczaka przygotujemy ich popisowe danie: aromatyczną zupę pho. Powodzenia!
Prosty przepis na domową zupę pho
Składniki:
- kości z pieczonego kurczaka — ile wlezie!
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- mały kawałek imbiru,
- 3 łyżki sosu rybnego,
- 2 łyżki nasion kolendry,
- 1 łyżeczka cukru,
- natka szczypiorku,
- świeża kolendra,
- chili — opcjonalnie i do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kości pozbaw resztek mięsa. Przełóż je do dużego garnka, dodaj obrane warzywa. Zalej zimną wodą. Dodawaj również uprażone na suchej patelni nasiona kolendry. Zacznij gotować.
- Kiedy zupa zacznie wrzeć, zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem przez około 2 godziny.
- Po tym czasie dodaj do zupy sos rybny i resztę przypraw. Odcedź zupę z kości. Podawaj z makaronem ryżowym, (kupisz go już w większości supermarketów), poszarpanym mięsem z upieczonego kurczaka, świeżą kolendrą i szczypiorkiem. Smacznego!