Nie żurek i nie chrzanowa. W domu prababci na Wielkanoc gotowało się inną zupę
Na pierwszy rzut oka można pomyśleć, że to zwykły żurek, ale po pierwszej łyżce wszystko staje się jasne. Kresowa zupa wielkanocna o charakterystycznym, kwaśnym smaku to przepis sprzed lat, który warto przywrócić na stoły.
Wielkanocną ucztę w wielu domach rozpoczyna zupa, podobnie zresztą jak w czasie wigilijnej kolacji. Chociaż od lat niepodzielnie króluje żurek, to warto dać szansę również innym potrawom. Ta zupa z dodatkiem octu, kiełbasy i wędlin to żadna nowość, bo znana jest od pokoleń. Obowiązkowo pojawiała się w domu mojej prababci, która swoje korzenie ma na Kresach. Wschodnia kuchnia słynie z prostych smaków, mięsa oraz octu. Nic więc dziwnego, że te składniki odnaleźć można także w zupie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wielkanocny pasztet jajeczny. Pysznie zapieczony z zewnątrz i soczysty w środku
Kresowa zupa wielkanocna
To bardzo prosta, ale niezwykle aromatyczna zupa, której bazą jest bulion wzbogacony octem. To właśnie on nadaje jej unikalny charakter i odróżnia od żurku. Do tego w zupie ląduje nie tylko kiełbasa, ale również wędliny i obowiązkowa porcja chrzanu, dodającego ostrości. Ocet wnosi orzeźwiającą kwaśność, która doskonale kontruje bogaty smak mięsnego wywaru, a chrzan dodaje pikantności. Jest też jednym z wielkanocnych symboli, dzięki czemu prosta zupa nabiera świątecznego charakteru.
To zupa, która rozgrzeje żołądek, ale również potrafi nasycić. Dzięki temu świetnie sprawdzi się również w inne, nieświąteczne dni. Możesz wtedy do gotującego się bulionu dodać także ziemniaki, ale i sama kiełbasa z wędlinami zdecydowanie da radę. Wędliny możesz zastąpić również pokrojonym w kostkę i wysmażonym wcześniej boczkiem.
Składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego (może to być też rosół),
- 2-3 łyżki octu,
- 4-6 jajek (w zależności od preferencji),
- 200 g białej kiełbasy,
- 150 g wędliny,
- 2 łyżki startego chrzanu,
- 2-3 kulki ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj bulion wraz z zielem angielskim i liściami laurowymi.
- Kiełbasę oraz wędlinę pokrój w kostkę i wrzuć do zupy. Jeśli używasz białej, surowej kiełbasy, ugotuj ją wcześniej.
- Dodaj ocet, starty chrzan i gotuj przez 15 minut.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gotową zupę serwuj z ugotowanymi na twardo jajkami. Możesz dorzucić również kawałek pieczywa. Smacznego!