PrzepisZupyNie żurek i nie chrzanowa. W domu prababci na Wielkanoc gotowało się inną zupę

Nie żurek i nie chrzanowa. W domu prababci na Wielkanoc gotowało się inną zupę

Na pierwszy rzut oka można pomyśleć, że to zwykły żurek, ale po pierwszej łyżce wszystko staje się jasne. Kresowa zupa wielkanocna o charakterystycznym, kwaśnym smaku to przepis sprzed lat, który warto przywrócić na stoły.

Kresowa zupa wielkanocna
Kresowa zupa wielkanocna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka

Wielkanocną ucztę w wielu domach rozpoczyna zupa, podobnie zresztą jak w czasie wigilijnej kolacji. Chociaż od lat niepodzielnie króluje żurek, to warto dać szansę również innym potrawom. Ta zupa z dodatkiem octu, kiełbasy i wędlin to żadna nowość, bo znana jest od pokoleń. Obowiązkowo pojawiała się w domu mojej prababci, która swoje korzenie ma na Kresach. Wschodnia kuchnia słynie z prostych smaków, mięsa oraz octu. Nic więc dziwnego, że te składniki odnaleźć można także w zupie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielkanocny pasztet jajeczny. Pysznie zapieczony z zewnątrz i soczysty w środku

Kresowa zupa wielkanocna

To bardzo prosta, ale niezwykle aromatyczna zupa, której bazą jest bulion wzbogacony octem. To właśnie on nadaje jej unikalny charakter i odróżnia od żurku. Do tego w zupie ląduje nie tylko kiełbasa, ale również wędliny i obowiązkowa porcja chrzanu, dodającego ostrości. Ocet wnosi orzeźwiającą kwaśność, która doskonale kontruje bogaty smak mięsnego wywaru, a chrzan dodaje pikantności. Jest też jednym z wielkanocnych symboli, dzięki czemu prosta zupa nabiera świątecznego charakteru.

Zapomniana zupa z Kresów
Zapomniana zupa z Kresów© Adobe Stock

To zupa, która rozgrzeje żołądek, ale również potrafi nasycić. Dzięki temu świetnie sprawdzi się również w inne, nieświąteczne dni. Możesz wtedy do gotującego się bulionu dodać także ziemniaki, ale i sama kiełbasa z wędlinami zdecydowanie da radę. Wędliny możesz zastąpić również pokrojonym w kostkę i wysmażonym wcześniej boczkiem.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego (może to być też rosół),
  • 2-3 łyżki octu,
  • 4-6 jajek (w zależności od preferencji),
  • 200 g białej kiełbasy,
  • 150 g wędliny,
  • 2 łyżki startego chrzanu,
  • 2-3 kulki ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj bulion wraz z zielem angielskim i liściami laurowymi.
  2. Kiełbasę oraz wędlinę pokrój w kostkę i wrzuć do zupy. Jeśli używasz białej, surowej kiełbasy, ugotuj ją wcześniej.
  3. Dodaj ocet, starty chrzan i gotuj przez 15 minut.
  4. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową zupę serwuj z ugotowanymi na twardo jajkami. Możesz dorzucić również kawałek pieczywa. Smacznego!

przepiswielkanoczupa

Wybrane dla Ciebie