Nieodpakowane śledzie się nie zmarnują. Zrób najlepsze koreczki na sylwestra

Nie wiesz, co zrobić z resztką śledzi po świętach? Koreczki ze śledziem na sylwestra to prosty sposób, by zamienić je w efektowną i smakowitą przekąskę. Słony śledź, słodkie śliwki i delikatny ser lub mango w idealnym duecie zachwycą gości i sprawią, że na twoim stole pojawią się przysmaki, które zachwycają kolorem.

Ze świątecznych śledzi przygotujesz przekąskę na sylwestraZe świątecznych śledzi przygotujesz przekąskę na sylwestra
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | teressa
Karol Wiak

Śledzie po świętach często zalegają w lodówce, a ich wykorzystanie może wydawać się wyzwaniem. Na szczęście kilka prostych trików pozwala zamienić je w przekąski, które nie tylko cieszą oko, ale i podniebienie.

Co przygotować z niewykorzystanych świątecznych śledzi?

Nieodpakowane śledzie po świętach nie muszą się zmarnować. Można z nich zrobić szybkie sałatki, pasty śledziowe lub efektowne przekąski.

Jak Katarzynki to tylko te ciasteczka. Zrobią też furorę na świątecznym stole

Klasyka to pasta śledziowa z cebulką i jabłkiem albo śledzie w śmietanie z koperkiem – świetne na kanapki i stoły sylwestrowe.

Śledzie idealnie nadają się też do koreczków: z ogórkiem konserwowym, suszoną śliwką, serem żółtym i kawałkami mango. Tak przygotowane przekąski szybko znikają z talerza i zachwycają smakiem.

Dla bardziej odważnych – marynowane śledzie z ziołami lub chili. Smak nabiera głębi, a resztki świąteczne zamieniają się w prawdziwy hit na sylwestra.

Przepis na koreczki ze śledziem na sylwestra

Te koreczki ze śledziem na Sylwestra są proste, efektowne i naprawdę smakują wyśmienicie. Idealnie nadają się na sylwestrowy stół, bo każdy kawałek jest pełen kontrastów – słony śledź, słodka śliwka i delikatny akcent sera lub mango.

Składniki (na około 12-15 koreczków):

  • 4 filety śledziowe (solone lub w oleju),
  • 6 ogórków konserwowych,
  • 6 suszonych śliwek,
  • 6 małych kawałków mango,
  • sos musztardowy lub inny lekko pikantny sos do polania,
  • wykałaczki.

Przygotowanie:

  1. Filety śledziowe dokładnie odsącz i pokrój na kawałki o wielkości pasującej do koreczka.
  2. Ogórki konserwowe i suszone śliwki przekrój na pół (jeśli są duże). Kawałki mango przygotuj w podobnej wielkości kostki.
  3. Nabij na wykałaczkę kolejno: śledź, ogórek, śliwka, mango. Możesz dowolnie mieszać kolejność według własnych upodobań.
  4. Ułóż koreczki na talerzu i tuż przed podaniem skrop je cienką warstwą sosu musztardowego. Dzięki temu będą soczyste, ale nie nasiąkną i pozostaną estetyczne.

Prosty trik, który sprawdza się u mnie zawsze - najlepiej przygotować koreczki krótko przed podaniem, bo śledź zbyt długo w kontakcie z wilgotnym dodatkiem może lekko zmienić konsystencję. Efekt? Wyjątkowa przekąska, która zachwyca smakiem i wygląda bardzo elegancko.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥