Niespodziewani goście? Nie martw się. To ciasto awaryjne zrobisz w 3 minuty!

Niespodziewani goście i mało czasu na przygotowania? To nie problem! Dzięki temu prostemu przepisowi na ciasto awaryjne, w zaledwie 3 minuty przygotujesz pyszne i puszyste ciasto, które zrobi wrażenie na każdym.

Ciasto czekoladoweCiasto czekoladowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Czy zdarzyło ci się kiedyś, że nagle pojawili się niespodziewani goście, a ty nie miałaś czasu na przygotowanie żadnego deseru? Albo po prostu miałaś ochotę na coś słodkiego, ale nie chciało ci się długo stać w kuchni? Jeśli tak, to ten przepis jest dla ciebie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

To ciasto jest niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników, które pewnie masz w swojej kuchni. A efekt jest naprawdę zachwycający!

Jak zrobić ciasto awaryjne? Przepis jest banalnie prosty!

Czasem życie rzuca nam niespodzianki, a goście zapowiadają się nagle. Nie musisz panikować ani się stresować. Ten przepis na ciasto awaryjne uratuje cię w każdej sytuacji i zasmakuje wszystkim, którzy cię odwiedzą.

Składniki:

  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki mleka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 jajko.

Przygotowanie:

  1. W misce połącz składniki suche: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia.
  2. W osobnej misce wymieszaj składniki mokre: mleko, jajko i olej.
  3. Połącz obie mieszanki za pomocą widelca lub trzepaczki, aby uzyskać jednolitą i gładką masę.
  4. Przełóż ciasto do małej formy lub naczynia żaroodpornego.
  5. Piecz w kuchence mikrofalowej na maksymalnej mocy przez około 3 minuty.
  6. Podawaj z ulubionym dodatkiem, takim jak gałka lodów waniliowych lub bita śmietana.

Wskazówki:

  • Aby ciasto było jeszcze bardziej czekoladowe, możesz dodać do niego gorzką czekoladę, pokrojoną w kostkę.
  • Jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej puszyste, możesz ubić jajko z cukrem na puszystą masę.
  • Ciasto można również upiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

Teraz już wiesz, jak w ekspresowym tempie przygotować pyszne ciasto awaryjne, które zachwyci twoich gości. Niezależnie od okoliczności, ten przepis zawsze się sprawdzi. Gotowi na deser?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"