5 dodatków do puree, które przełamią nudny smak. Wystarczy dodać odrobinę

Masz ochotę na puree? Zastanawiasz się, jak szybko wzbogacić jego smak? Poznaj 5 dodatków do puree ziemniaczanego. Dzięki nim twoje danie nabierze całkowicie nowego charakteru!

Obrazek
Agnieszka

Ziemniaczane puree - idealny dodatek do dań obiadowych

Obrazek
Ziemniaczane puree - Pyszności

Ziemniaki możemy podać w różnej formie. Jeśli ugotujemy je i przeciśniemy przez praskę, to uzyskamy rewelacyjne ziemniaczane puree. Dodatek masła oraz mleka nada mu wyjątkowo delikatnej konsystencji. Ziemniaczane puree to świetny dodatek do dań obiadowych. Idealnie współgra z mięsem, rybą i przeróżnymi sosami.

Pięć nietypowych dodatków do puree

W jaki sposób możemy urozmaicić smak ziemniaczanego puree? Okazuje się, że jest wiele możliwości. Opisaliśmy dla was aż pięć nietypowych składników, które rewelacyjnie współgrają z puree.

  • Czosnek
Obrazek
Ząbki czosnku - Pyszności; Foto: pIxabay.com

Dodaj do puree przeciśnięty przez praskę czosnek. Dzięki temu nadasz potrawie ostrzejszego smaku. Dodatkowo  wspaniale wzbogacisz aromat ziemniaczanego puree.

  • Gałka muszkatołowa

Jest to najlepsze rozwiązanie dla fanów delikatnych smaków. Jedyne co musisz zrobić, to przyprawić puree świeżo startą gałką muszkatołową. Przyprawa ta idealnie współgra z lekko słodkimi, rozgniecionymi ziemniaczkami.

  • Szczypiorek
Obrazek
Szczypiorek - Pyszności/ Źródło: pixabay.com

Jeśli nie przepadasz za czosnkiem, wypróbuj szczypiorek! Jest on delikatniejszy w smaku. Szczypiorek posiekaj na małe kawałeczki. Następnie zmieszaj go z puree. Tak jak w przypadku czosnku, szczypiorek nada puree rewelacyjnego aromatu.

  • Parmezan

Ser żółty i ziemniaki to wspaniałe połączenie! Parmezan nada puree wyrazistego smaku i aromatu. Wystarczy, że wymieszasz niewielką ilość sera z puree. Takie danie świetnie pasuje z dodatkiem mięsa, czy sosu grzybowego.  Jeśli chcesz zaszaleć - dodaj do dania chrupiący boczek. Niebo w gębie!

  • Tymianek

Tymianek to przyprawa, która rewelacyjnie pasuje do wielu potraw. Ma ona przyjemny aromat i lekko gorzkawy smak. W związku z tym świetnie pasuje do puree. Wystarczy, że rozgniecione ziemniaczki doprawisz tymiankiem. Tymianek wzbogaci nie tylko smak, ale również wartość odżywczą potrawy.

Od dzisiaj twoje puree będzie odznaczać się wyjątkowym smakiem. Te kilka nietypowych składników nada mu całkowicie nowego charakteru!

A może masz ochotę na pieczone ziemniaki? W takim razie polecamy nasz przepis na to proste danie:

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji