Nikt nie pogardzi dokładką tej zupy. Wykorzystuję ulubione zielone liście
Zielona zupa krem kojarzy się raczej z brokułami, ale ja przygotowuję ją z niesamowicie zdrowych zielonych liści. Dzięki nim zupa jest bogata w witaminy, a równocześnie smaczna, a dzięki dodatkom także idealna na lekką kolację.
Ta idealnie kremowa i pyszna zupa jest przygotowana na bazie liści szpinaku. To one nadają jej apetycznego, zielonego koloru oraz wartości odżywczych. Chociaż zupa szpinakowa może brzmieć jak danie, którym trudno się nasycić, dzięki kilku dodatkom staje się również pełnowartościowa i nieco bardziej treściwa.
Kapuśniak jak u babci. Rozgrzewający i sycący obiad dla całej rodziny
Zdrowa zupa
Zupa szpinakowa to nie tylko smak, ale również skarbnica zdrowia. Szpinak często nazywany jest "superwarzywem" i nie bez powodu. To prawdziwa bomba witamin i minerałów, a przy tym nie dostarcza zbędnych kalorii. Szpinak jest idealnym źródłem witamin A, C, K, a także witamin z grupy B, wspierając odporność, poprawiając stan skóry i wzmacniając kości. Silne przeciwutleniacze, takie jak luteina i zeaksantyna, chronią organizm przed wolnymi rodnikami, spowalniając procesy starzenia. Jest to niesamowicie zdrowy produkt, który warto jest na stałe dodać do swojego menu.
Krem szpinakowy
Aby zupa była idealnie kremowa, kluczowe jest dobre podsmażenie warzyw i dokładne zblendowanie całości. Zwróć uwagę, aby w zupie nie pływały pojedyncze, niedokładnie zmiksowane kawałki, które sprawiają, że całość wygląda nieapetycznie. Bardzo istotny jest także dodatek śmietany i sera feta, które nadają całości aksamitną konsystencję. Tak przygotowana zupa krem zachwyci każdego.
Przepis na zupę szpinakową
Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 300 g świeżego szpinaku,
- 150 g sera feta,
- 50 ml śmietany 30 proc.,
- 4 średnie ziemniaki,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- liście laurowe,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- kilka gałązek świeżej pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki, opłucz je i pokrój w drobną kostkę.
- Umyj por, oddziel białą część i drobno ją posiekaj.
- Obierz cebulę i posiekaj drobno.
- Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.
- Opłucz szpinak i delikatnie osusz.
- Przygotuj garnek i rozgrzej oliwę.
- Wrzuć do garnka cebulę oraz por i podsmażaj do zeszklenia.
- Dodaj ziemniaki i szczyptę soli, podsmażaj mieszając aż lekko się zarumienią.
- Dorzuć szpinak i czosnek, duś aż szpinak zwiędnie.
- Zalej warzywa bulionem, dodaj liście laurowe i gotuj na średnim ogniu aż ziemniaki będą miękkie.
- Zdejmij garnek z ognia, dodaj pokruszony ser feta i śmietanę.
- Zmiksuj całość blenderem ręcznym na gładki krem.
- Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Natkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posieka.
- Dodaj świeżą pietruszkę i wymieszaj. Smacznego!