Nikt nie pogardzi dokładką tej zupy. Wykorzystuję ulubione zielone liście

Zielona zupa krem kojarzy się raczej z brokułami, ale ja przygotowuję ją z niesamowicie zdrowych zielonych liści. Dzięki nim zupa jest bogata w witaminy, a równocześnie smaczna, a dzięki dodatkom także idealna na lekką kolację.

Krem z liści szpinakuKrem z liści szpinaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ta idealnie kremowa i pyszna zupa jest przygotowana na bazie liści szpinaku. To one nadają jej apetycznego, zielonego koloru oraz wartości odżywczych. Chociaż zupa szpinakowa może brzmieć jak danie, którym trudno się nasycić, dzięki kilku dodatkom staje się również pełnowartościowa i nieco bardziej treściwa.

Kapuśniak jak u babci. Rozgrzewający i sycący obiad dla całej rodziny

Zdrowa zupa

Zupa szpinakowa to nie tylko smak, ale również skarbnica zdrowia. Szpinak często nazywany jest "superwarzywem" i nie bez powodu. To prawdziwa bomba witamin i minerałów, a przy tym nie dostarcza zbędnych kalorii. Szpinak jest idealnym źródłem witamin A, C, K, a także witamin z grupy B, wspierając odporność, poprawiając stan skóry i wzmacniając kości. Silne przeciwutleniacze, takie jak luteina i zeaksantyna, chronią organizm przed wolnymi rodnikami, spowalniając procesy starzenia. Jest to niesamowicie zdrowy produkt, który warto jest na stałe dodać do swojego menu.

Krem szpinakowy

Aby zupa była idealnie kremowa, kluczowe jest dobre podsmażenie warzyw i dokładne zblendowanie całości. Zwróć uwagę, aby w zupie nie pływały pojedyncze, niedokładnie zmiksowane kawałki, które sprawiają, że całość wygląda nieapetycznie. Bardzo istotny jest także dodatek śmietany i sera feta, które nadają całości aksamitną konsystencję. Tak przygotowana zupa krem zachwyci każdego.

Przepis na zupę szpinakową

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 300 g świeżego szpinaku,
  • 150 g sera feta,
  • 50 ml śmietany 30 proc.,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • liście laurowe,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • kilka gałązek świeżej pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki, opłucz je i pokrój w drobną kostkę.
  2. Umyj por, oddziel białą część i drobno ją posiekaj.
  3. Obierz cebulę i posiekaj drobno.
  4. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.
  5. Opłucz szpinak i delikatnie osusz.
  6. Przygotuj garnek i rozgrzej oliwę.
  7. Wrzuć do garnka cebulę oraz por i podsmażaj do zeszklenia.
  8. Dodaj ziemniaki i szczyptę soli, podsmażaj mieszając aż lekko się zarumienią.
  9. Dorzuć szpinak i czosnek, duś aż szpinak zwiędnie.
  10. Zalej warzywa bulionem, dodaj liście laurowe i gotuj na średnim ogniu aż ziemniaki będą miękkie.
  11. Zdejmij garnek z ognia, dodaj pokruszony ser feta i śmietanę.
  12. Zmiksuj całość blenderem ręcznym na gładki krem.
  13. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  14. Natkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posieka.
  15. Dodaj świeżą pietruszkę i wymieszaj. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟