Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle

Prosty i szybki posiłek bez mięsa, który zaskoczy nawet największych miłośników wieprzowiny czy wołowiny. W tej wersji, łączącej szpinak z pieczywem, knedle prosto z Austrii tworzą doskonały, sycący obiad pełen smaku.

Zielone knedle to pyszny pomysł na bezmięsny obiadZielone knedle to pyszny pomysł na bezmięsny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Knedle chlebowe ze szpinakiem, znane w Austrii jako Spinatknödel, pochodzą z regionu Tyrolu, gdzie stanowią tradycyjne danie kuchni alpejskiej. Ich nazwa dosłownie oznacza "knedle ze szpinakiem" i odzwierciedla prostotę oraz naturalność składników – główną rolę odgrywa czerstwe pieczywo oraz świeży szpinak. To świetna propozycja na sycący i smaczny obiad bez mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki, chrupiący i pełen smaku. Zamiast podawać bób z masłem, robię tę mieszankę

Obiad z pieczywa i szpinaku

Te dwa składniki zazwyczaj kojarzą się raczej z dodatkami do obiadu lub kolacji, niż z połączeniem, które tworzy pełnoprawne danie, ale w tym przypadku jest inaczej. Dzięki pieczywu knedle stają się sycącą propozycją, mogącą stanowić podstawę obiadu, ale mimo warto podać je na przykład z dodatkiem ziemniaków lub kasz. Należy także uzupełnić posiłek świeżą, chrupiącą surówką, która wzbogaci go o niezbędne witaminy i błonnik. Jeśli chcesz podnieść wartość odżywczą i dodać więcej białka, dobrym pomysłem będzie podanie knedli z jajkiem sadzonym, jogurtem naturalnym lub gęstym sosem na przykład z cieciorką — dzięki temu obiad stanie się pełnowartościowy, a jednocześnie zachowa lekkość i świeżość, a także zachwyci wszystkich przy stole.

Przepis na knedle ze szpinaku i pieczywa

Składniki:

  • 300 g czerstwego pieczywa,
  • 150 g świeżego szpinaku,
  • 125 ml ciepłego mleka,
  • 50 g tartego parmezanu,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój pieczywo w kostkę i zalej je ciepłym mlekiem, odstaw na kilka minut, po czym odciśnij i przełóż do dużej miski.
  2. Na maśle podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, a po chwili dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę, następnie zestaw patelnię z ognia.
  3. Zmiksuj umyty i osuszony szpinak z 2 łyżkami namoczonego pieczywa na gładką masę.
  4. Dodaj do miski z resztą pieczywa, dorzuć cebulę z czosnkiem, wbij jajka, dodaj parmezan, sól i pieprz, całość dokładnie wymieszaj i zagnieć, aż masa będzie jednolita.
  5. Miskę przykryj folią spożywczą i schłodź przez 30 minut w lodówce; wilgotnymi dłońmi formuj niewielkie knedle i odkładaj je na deskę.
  6. Gotuj partiami w osolonej wodzie przez ok. 15 minut – do momentu, aż wypłyną.
  7. Po ugotowaniu delikatnie je zamieszaj i podawaj posypane parmezanem jako dodatek do dania głównego lub samodzielną przekąskę.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione