Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle

Prosty i szybki posiłek bez mięsa, który zaskoczy nawet największych miłośników wieprzowiny czy wołowiny. W tej wersji, łączącej szpinak z pieczywem, knedle prosto z Austrii tworzą doskonały, sycący obiad pełen smaku.

Zielone knedle to pyszny pomysł na bezmięsny obiadZielone knedle to pyszny pomysł na bezmięsny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Knedle chlebowe ze szpinakiem, znane w Austrii jako Spinatknödel, pochodzą z regionu Tyrolu, gdzie stanowią tradycyjne danie kuchni alpejskiej. Ich nazwa dosłownie oznacza "knedle ze szpinakiem" i odzwierciedla prostotę oraz naturalność składników – główną rolę odgrywa czerstwe pieczywo oraz świeży szpinak. To świetna propozycja na sycący i smaczny obiad bez mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki, chrupiący i pełen smaku. Zamiast podawać bób z masłem, robię tę mieszankę

Obiad z pieczywa i szpinaku

Te dwa składniki zazwyczaj kojarzą się raczej z dodatkami do obiadu lub kolacji, niż z połączeniem, które tworzy pełnoprawne danie, ale w tym przypadku jest inaczej. Dzięki pieczywu knedle stają się sycącą propozycją, mogącą stanowić podstawę obiadu, ale mimo warto podać je na przykład z dodatkiem ziemniaków lub kasz. Należy także uzupełnić posiłek świeżą, chrupiącą surówką, która wzbogaci go o niezbędne witaminy i błonnik. Jeśli chcesz podnieść wartość odżywczą i dodać więcej białka, dobrym pomysłem będzie podanie knedli z jajkiem sadzonym, jogurtem naturalnym lub gęstym sosem na przykład z cieciorką — dzięki temu obiad stanie się pełnowartościowy, a jednocześnie zachowa lekkość i świeżość, a także zachwyci wszystkich przy stole.

Przepis na knedle ze szpinaku i pieczywa

Składniki:

  • 300 g czerstwego pieczywa,
  • 150 g świeżego szpinaku,
  • 125 ml ciepłego mleka,
  • 50 g tartego parmezanu,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój pieczywo w kostkę i zalej je ciepłym mlekiem, odstaw na kilka minut, po czym odciśnij i przełóż do dużej miski.
  2. Na maśle podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, a po chwili dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę, następnie zestaw patelnię z ognia.
  3. Zmiksuj umyty i osuszony szpinak z 2 łyżkami namoczonego pieczywa na gładką masę.
  4. Dodaj do miski z resztą pieczywa, dorzuć cebulę z czosnkiem, wbij jajka, dodaj parmezan, sól i pieprz, całość dokładnie wymieszaj i zagnieć, aż masa będzie jednolita.
  5. Miskę przykryj folią spożywczą i schłodź przez 30 minut w lodówce; wilgotnymi dłońmi formuj niewielkie knedle i odkładaj je na deskę.
  6. Gotuj partiami w osolonej wodzie przez ok. 15 minut – do momentu, aż wypłyną.
  7. Po ugotowaniu delikatnie je zamieszaj i podawaj posypane parmezanem jako dodatek do dania głównego lub samodzielną przekąskę.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy