Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Prosty i szybki posiłek bez mięsa, który zaskoczy nawet największych miłośników wieprzowiny czy wołowiny. W tej wersji, łączącej szpinak z pieczywem, knedle prosto z Austrii tworzą doskonały, sycący obiad pełen smaku.
Knedle chlebowe ze szpinakiem, znane w Austrii jako Spinatknödel, pochodzą z regionu Tyrolu, gdzie stanowią tradycyjne danie kuchni alpejskiej. Ich nazwa dosłownie oznacza "knedle ze szpinakiem" i odzwierciedla prostotę oraz naturalność składników – główną rolę odgrywa czerstwe pieczywo oraz świeży szpinak. To świetna propozycja na sycący i smaczny obiad bez mięsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybki, chrupiący i pełen smaku. Zamiast podawać bób z masłem, robię tę mieszankę
Obiad z pieczywa i szpinaku
Te dwa składniki zazwyczaj kojarzą się raczej z dodatkami do obiadu lub kolacji, niż z połączeniem, które tworzy pełnoprawne danie, ale w tym przypadku jest inaczej. Dzięki pieczywu knedle stają się sycącą propozycją, mogącą stanowić podstawę obiadu, ale mimo warto podać je na przykład z dodatkiem ziemniaków lub kasz. Należy także uzupełnić posiłek świeżą, chrupiącą surówką, która wzbogaci go o niezbędne witaminy i błonnik. Jeśli chcesz podnieść wartość odżywczą i dodać więcej białka, dobrym pomysłem będzie podanie knedli z jajkiem sadzonym, jogurtem naturalnym lub gęstym sosem na przykład z cieciorką — dzięki temu obiad stanie się pełnowartościowy, a jednocześnie zachowa lekkość i świeżość, a także zachwyci wszystkich przy stole.
Przepis na knedle ze szpinaku i pieczywa
Składniki:
- 300 g czerstwego pieczywa,
- 150 g świeżego szpinaku,
- 125 ml ciepłego mleka,
- 50 g tartego parmezanu,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Pokrój pieczywo w kostkę i zalej je ciepłym mlekiem, odstaw na kilka minut, po czym odciśnij i przełóż do dużej miski.
- Na maśle podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, a po chwili dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę, następnie zestaw patelnię z ognia.
- Zmiksuj umyty i osuszony szpinak z 2 łyżkami namoczonego pieczywa na gładką masę.
- Dodaj do miski z resztą pieczywa, dorzuć cebulę z czosnkiem, wbij jajka, dodaj parmezan, sól i pieprz, całość dokładnie wymieszaj i zagnieć, aż masa będzie jednolita.
- Miskę przykryj folią spożywczą i schłodź przez 30 minut w lodówce; wilgotnymi dłońmi formuj niewielkie knedle i odkładaj je na deskę.
- Gotuj partiami w osolonej wodzie przez ok. 15 minut – do momentu, aż wypłyną.
- Po ugotowaniu delikatnie je zamieszaj i podawaj posypane parmezanem jako dodatek do dania głównego lub samodzielną przekąskę.