Pyszne kotlety robię bez grama mięsa. Kluczem jest odpowiednia kasza
Są proste w przygotowaniu, niedrogie i przy tym naprawdę zdrowe. Na takie kotlety z kaszy nie będzie narzekał nawet zagorzały fan tradycyjnych mielonych.
Kotlety wcale nie muszą być z mięsa. W tym przepisie zamiast mielonego z łopatki główną rolę odgrywa pożywna, zdrowa i tania kasza kuskus. To pyszna alternatywa dla mięsnych potraw, która przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom, ale i wszystkim szukającym lekkich, sycących i pełnowartościowych inspiracji w kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato
Kotlety z kaszy kuskus
Kotlety z kaszy kuskus to pyszna opcja na obiad, kolację, a nawet lunch do pracy. Ich bazą jest drobna kasza kuskus, która po ugotowaniu i wymieszaniu z odpowiednimi składnikami tworzy zwięzłą, ale jednocześnie miękką i delikatną masę. Po usmażeniu zyskują chrupiącą skórkę i puszyste wnętrze.
Kuskus jest bardzo delikatny dla układu pokarmowego, dzięki czemu kotlety są lekkostrawne i nie obciążają żołądka. Na dodatek zawiera błonnik pokarmowy, który wspomaga trawienie, reguluje pracę jelit i pomaga utrzymać uczucie sytości. Po takim obiedzie
Składniki:
- 100-120 g kaszy kuskus,
- 300 ml bulionu lub lekko posolonej wody,
- 1 jajko,
- 1 łyżka kaszy manny,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku,
- szczypta majeranku,
- szczypta kurkumy,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Kaszą kuskus przesyp do miski, zalej bulionem. Przykryj i odstaw na 5-10 minut, aż kasza wchłonie płyn i napęcznieje.
- Jeśli wody jest za dużo, odsącz kuskus.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, aż się zeszkli.
- Dodaj jajko, kaszę manną, cebulę z czosnkiem i wymieszaj.
- Dopraw do smaku przyprawami. Możesz dodać więcej ostrej papryki, jeśli lubisz wyraziste smaki. Do masy możesz dorzucić także posiekany koperek, szczypiorek lub natkę, jeśli lubisz dodatek ziół.
- Z powstałej masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Opcjonalnie możesz sięgnąć też po panko.
- Na patelni rozgrzej olej i wykładaj kotlety.
- Smaż z obu stron, aż się zarumienią.
- Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gotowe kotlety z kaszy kuskus podawaj z ulubionymi dodatkami. Mogą być to ugotowane lub pieczone ziemniaki, świeża surówka, buraczki czy ogórek małosolny. Kotlety świetnie komponują się z różnego rodzaju sosami. Możesz podać je z sosem pieczarkowym, koperkowym, pomidorowym, czosnkowym, jogurtowym czy nawet sosem tatarskim.Sprawdzą się również jako wkładka do wegetariańskich burgerów. Smacznego!