Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
W przypadku kotletów mielonych lepiej nie kombinować z chudszym mięsem czy zapiekaniem w piekarniku – jeśli zależy ci na tym, aby uzyskać smak, który pamiętasz z obiadów u babci. Wyjdą jeszcze bardziej mięciutkie i soczyste, gdy wlejesz do nich pół szklanki orzeźwiającego nabiału.
Tradycyjne kotlety mielone coraz rzadziej pojawiają się na polskich stołach. Mięso często zastępują warzywa lub kasza, które jawią się jako zdrowszy wybór. Nie namawiam do zaprzestania kulinarnych eksperymentów, ponieważ uważam, ze urozmaicona dieta jest kluczowa dla zdrowia. Jednak muszę przyznać, że czasem lubię sobie przypomnieć oryginalne smaki z dzieciństwa, które otulają, budzą wspomnienia i wprawiają w błogi nastrój. U mnie to między innymi smak kotletów mielonych smażonych na maśle klarowanym lub smalcu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad
Co daje dodatek maślanki do kotletów?
Maślanka to napój ze sfermentowanego mleka, a zawarte w niej bakterie kwasu mlekowego działają na mięso jak naturalny środek zmiękczający. Dzięki niej kotlety stają się delikatniejsze i bardziej kruche. Zawiera też sporo tłuszczu, który zwiększa uczucie kremowości i pomaga zatrzymać wilgoć, chroniąc wnętrze przed wysuszaniem. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego każdy kęs takich kotletów jest pełniejszy i bogatszy w niuanse smakowe.
Praktyczną zaletą jest to, że masa mięsna z dodatkiem maślanki jest bardziej elastyczna i podatna na formowanie. Lepienie takich kotletów to czysta przyjemność i nie rozpadają się podczas smażenia.
Przepis na kotlety mielone z maślanką
Wybierz mięso mielone z łopatki lub karkówki wieprzowej. Wyjmij je z lodówki ok. 30 minut przed planowanym smażeniem, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
Składniki:
- 800 g mięsa mielonego,
- 2 jajka,
- 100 ml maślanki,
- bułka tarta,
- sól i pieprz według uznania,
- masło klarowane lub olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mięso przełóż do miski, dodaj jajka, maślankę, 4 łyżki bułki tartej i przyprawy.
- Wyrób masę i w zwilżonych dłoniach uformuj zgrabne kotlety.
- Obtocz delikatnie w bułce tartej i usmaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
- Po usmażeniu połóż na chwilę na ręczniku papierowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami.