Nikt nie sięga po to mięso do mielonych. Ma mnóstwo żelaza i jest bardzo tanie

Kotlety mielone z serc drobiowych to propozycja dla tych, którzy szukają kulinarnych nowości i chcą wykorzystać mniej oczywiste składniki. To danie zaskakuje delikatnością i głębokim smakiem, a przy tym jest proste w przygotowaniu. Sprawdź, jak przygotować wyjątkowy obiad, który zachwyci domowników.

Mielone z serc drobiowychMielone z serc drobiowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Szymczycha

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni, ale coraz częściej szukamy nowych inspiracji i nieoczywistych składników. Serca drobiowe, choć rzadziej wykorzystywane, świetnie sprawdzają się jako baza do kotletów. Ich delikatna struktura i wyrazisty smak sprawiają, że danie nabiera zupełnie nowego charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Paprykę faszeruję przysmakiem z grilla. Rodzina zawsze zjada podwójną porcję

Dlaczego warto postawić na serca drobiowe?

Wykorzystanie serc drobiowych w kuchni to nie tylko sposób na urozmaicenie codziennego menu, ale także na ograniczenie marnowania jedzenia. Co więcej, serca są bogate w białko, żelazo i witaminy z grupy B, a przy tym bardzo przystępne cenowo. Dzięki temu kotlety mielone z serc drobiowych to propozycja zarówno smaczna, zdrowa, jak i ekonomiczna.

Wielu kucharzy podkreśla, że serca drobiowe nadają kotletom wyjątkową soczystość. Odpowiednio przygotowane, stają się miękkie i delikatne, a ich smak doskonale komponuje się z tradycyjnymi przyprawami. To danie, które z pewnością zaskoczy gości i domowników.

Kotlety mielone z serc drobiowych

Przygotowanie kotletów mielonych z serc drobiowych nie wymaga wielu skomplikowanych produktów. Wystarczy kilka podstawowych składników, które łatwo znaleźć w każdym sklepie. Oto, co będzie potrzebne:

Składniki:

  • ok. 500 g serc drobiowych (najlepiej z kurczaka lub indyka)
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szczypta papryki słodkiej
  • olej do smażenia


Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie kotletów zaczynamy od dokładnego umycia serc drobiowych. Następnie usuwamy błonki i ewentualne żyłki, by masa była delikatna. Serca kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa lub blenderze.
  2. Do zmielonych serc dodajemy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą i wlewamy mleko. Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Wszystko dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita.
  3. Z gotowej masy formujemy niewielkie kotlety. Każdy kotlet lekko spłaszczamy, by równomiernie się smażył. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu warto odsączyć je na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja serwisu Pyszności