Kotlety mielone najchętniej robię z tego mięsa. Mam pewność, że nie ma w nich antybiotyków

Kotlety mielone to klasyk, ale w tym wydaniu zaskakują rodzajem mięsa. Warto postawić na małą odmianę i wybrać coś mniej oczywistego niż wieprzowina.

To mięso świetnie sprawdzi się w kotletachTo mięso świetnie sprawdzi się w kotletach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Dziczyzna w Polsce znana jest od wieków, chociaż dziś nieczęsto gości na talerzach. Wiele osób narzeka na jej słabą dostępność, innym brakuje pomysłu, jak w prosty i przystępny sposób można ją zaserwować. Gdy w moje ręce wpadnie sarnina, zamieniam ją w pyszne kotlety mielone. Nawet te tradycyjne, z przepisu Magdy Gessler, mogą się przy nich schować. Do tego pyszna surówka i obiad

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biorę obieraczkę i robię najsmaczniejszą surówkę z młodej kapusty. Pasuje do wszystkiego

Dlaczego warto jeść dziczyznę?

Największym plusem tego mięsa jest jego naturalność. Zwierzęta łowne, takie jak sarny, jelenie czy dziki, żyją w swoim naturalnym środowisku. Odżywiają się tym, co znajdą w lesie: roślinami, pędami, korzonkami, owocami leśnymi. Dzięki temu ich mięso jest wolne od antybiotyków, hormonów wzrostu i innych substancji chemicznych. W rezultacie na talerzu ląduje produkt, który jest wynikiem naturalnego cyklu życia zwierzęcia

Dziczyzna ma mnóstwo wartości odżywczych.
Dziczyzna ma mnóstwo wartości odżywczych. © Adobe Stock

Dziczyzna to prawdziwa skarbnica cennych składników. Jest przede wszystkim znakomitym źródłem pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne – te, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć. Znaleźć w nim można również witaminy z grupy B, takie jak B6, B12, B5, B2, niacyna i minerały, jak żelazo, cynk, selen czy fosfor. Zwierzęta dziko żyjące są w ciągłym ruchu, co sprawia, że w ich tkankach odkłada się niewiele tłuszczu, więc ich mięso jest lżejsze.

Kotlety mielone z sarniny

Sarnina świetnie sprawdzi się jako baza do kotletów mielonych. Sprawdzi się tutaj zarówno łopatka, szynka, jak i inne kawałki, oczywiście pozbawione kości. Ma lekko słodkawy smak, jest delikatna, ale przy tym również soczysta. Z przyprawami nie powinno się przesadzać, aby nie przyćmić dziczyzny.

Składniki:

  • 500 g sarniny,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane do smażenia,
  • bułka tarta do panierowania.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso zmiel w maszynce.
  2. Dodaj do niego olej, kaszę oraz jajka.
  3. Dopraw solą oraz pieprzem i krótko wymieszaj.
  4. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzej masło tak, aby delikatnie skwierczało.
  6. Wykładaj kotlety mielone i smaż po około 5-6 minut z obu stron, aby się zarumieniły i dopiekły w środku.

Gotowe kotlety mielone z sarniny podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tutaj ziemniaki i buraczki, ale możesz postawić też na kaszą jęczmienną, gryczaną lub pęczak. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇