Kotlety mielone najchętniej robię z tego mięsa. Mam pewność, że nie ma w nich antybiotyków

Kotlety mielone to klasyk, ale w tym wydaniu zaskakują rodzajem mięsa. Warto postawić na małą odmianę i wybrać coś mniej oczywistego niż wieprzowina.

To mięso świetnie sprawdzi się w kotletachTo mięso świetnie sprawdzi się w kotletach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Dziczyzna w Polsce znana jest od wieków, chociaż dziś nieczęsto gości na talerzach. Wiele osób narzeka na jej słabą dostępność, innym brakuje pomysłu, jak w prosty i przystępny sposób można ją zaserwować. Gdy w moje ręce wpadnie sarnina, zamieniam ją w pyszne kotlety mielone. Nawet te tradycyjne, z przepisu Magdy Gessler, mogą się przy nich schować. Do tego pyszna surówka i obiad

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biorę obieraczkę i robię najsmaczniejszą surówkę z młodej kapusty. Pasuje do wszystkiego

Dlaczego warto jeść dziczyznę?

Największym plusem tego mięsa jest jego naturalność. Zwierzęta łowne, takie jak sarny, jelenie czy dziki, żyją w swoim naturalnym środowisku. Odżywiają się tym, co znajdą w lesie: roślinami, pędami, korzonkami, owocami leśnymi. Dzięki temu ich mięso jest wolne od antybiotyków, hormonów wzrostu i innych substancji chemicznych. W rezultacie na talerzu ląduje produkt, który jest wynikiem naturalnego cyklu życia zwierzęcia

Dziczyzna ma mnóstwo wartości odżywczych.
Dziczyzna ma mnóstwo wartości odżywczych. © Adobe Stock

Dziczyzna to prawdziwa skarbnica cennych składników. Jest przede wszystkim znakomitym źródłem pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne – te, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć. Znaleźć w nim można również witaminy z grupy B, takie jak B6, B12, B5, B2, niacyna i minerały, jak żelazo, cynk, selen czy fosfor. Zwierzęta dziko żyjące są w ciągłym ruchu, co sprawia, że w ich tkankach odkłada się niewiele tłuszczu, więc ich mięso jest lżejsze.

Kotlety mielone z sarniny

Sarnina świetnie sprawdzi się jako baza do kotletów mielonych. Sprawdzi się tutaj zarówno łopatka, szynka, jak i inne kawałki, oczywiście pozbawione kości. Ma lekko słodkawy smak, jest delikatna, ale przy tym również soczysta. Z przyprawami nie powinno się przesadzać, aby nie przyćmić dziczyzny.

Składniki:

  • 500 g sarniny,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane do smażenia,
  • bułka tarta do panierowania.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso zmiel w maszynce.
  2. Dodaj do niego olej, kaszę oraz jajka.
  3. Dopraw solą oraz pieprzem i krótko wymieszaj.
  4. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzej masło tak, aby delikatnie skwierczało.
  6. Wykładaj kotlety mielone i smaż po około 5-6 minut z obu stron, aby się zarumieniły i dopiekły w środku.

Gotowe kotlety mielone z sarniny podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tutaj ziemniaki i buraczki, ale możesz postawić też na kaszą jęczmienną, gryczaną lub pęczak. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia