Kotlety mielone najchętniej robię z tego mięsa. Mam pewność, że nie ma w nich antybiotyków

Kotlety mielone to klasyk, ale w tym wydaniu zaskakują rodzajem mięsa. Warto postawić na małą odmianę i wybrać coś mniej oczywistego niż wieprzowina.

To mięso świetnie sprawdzi się w kotletachTo mięso świetnie sprawdzi się w kotletach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Dziczyzna w Polsce znana jest od wieków, chociaż dziś nieczęsto gości na talerzach. Wiele osób narzeka na jej słabą dostępność, innym brakuje pomysłu, jak w prosty i przystępny sposób można ją zaserwować. Gdy w moje ręce wpadnie sarnina, zamieniam ją w pyszne kotlety mielone. Nawet te tradycyjne, z przepisu Magdy Gessler, mogą się przy nich schować. Do tego pyszna surówka i obiad

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biorę obieraczkę i robię najsmaczniejszą surówkę z młodej kapusty. Pasuje do wszystkiego

Dlaczego warto jeść dziczyznę?

Największym plusem tego mięsa jest jego naturalność. Zwierzęta łowne, takie jak sarny, jelenie czy dziki, żyją w swoim naturalnym środowisku. Odżywiają się tym, co znajdą w lesie: roślinami, pędami, korzonkami, owocami leśnymi. Dzięki temu ich mięso jest wolne od antybiotyków, hormonów wzrostu i innych substancji chemicznych. W rezultacie na talerzu ląduje produkt, który jest wynikiem naturalnego cyklu życia zwierzęcia

Dziczyzna ma mnóstwo wartości odżywczych.
Dziczyzna ma mnóstwo wartości odżywczych. © Adobe Stock

Dziczyzna to prawdziwa skarbnica cennych składników. Jest przede wszystkim znakomitym źródłem pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne – te, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć. Znaleźć w nim można również witaminy z grupy B, takie jak B6, B12, B5, B2, niacyna i minerały, jak żelazo, cynk, selen czy fosfor. Zwierzęta dziko żyjące są w ciągłym ruchu, co sprawia, że w ich tkankach odkłada się niewiele tłuszczu, więc ich mięso jest lżejsze.

Kotlety mielone z sarniny

Sarnina świetnie sprawdzi się jako baza do kotletów mielonych. Sprawdzi się tutaj zarówno łopatka, szynka, jak i inne kawałki, oczywiście pozbawione kości. Ma lekko słodkawy smak, jest delikatna, ale przy tym również soczysta. Z przyprawami nie powinno się przesadzać, aby nie przyćmić dziczyzny.

Składniki:

  • 500 g sarniny,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane do smażenia,
  • bułka tarta do panierowania.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso zmiel w maszynce.
  2. Dodaj do niego olej, kaszę oraz jajka.
  3. Dopraw solą oraz pieprzem i krótko wymieszaj.
  4. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzej masło tak, aby delikatnie skwierczało.
  6. Wykładaj kotlety mielone i smaż po około 5-6 minut z obu stron, aby się zarumieniły i dopiekły w środku.

Gotowe kotlety mielone z sarniny podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tutaj ziemniaki i buraczki, ale możesz postawić też na kaszą jęczmienną, gryczaną lub pęczak. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe