Kotlety mielone najchętniej robię z tego mięsa. Mam pewność, że nie ma w nich antybiotyków
Kotlety mielone to klasyk, ale w tym wydaniu zaskakują rodzajem mięsa. Warto postawić na małą odmianę i wybrać coś mniej oczywistego niż wieprzowina.
Dziczyzna w Polsce znana jest od wieków, chociaż dziś nieczęsto gości na talerzach. Wiele osób narzeka na jej słabą dostępność, innym brakuje pomysłu, jak w prosty i przystępny sposób można ją zaserwować. Gdy w moje ręce wpadnie sarnina, zamieniam ją w pyszne kotlety mielone. Nawet te tradycyjne, z przepisu Magdy Gessler, mogą się przy nich schować. Do tego pyszna surówka i obiad
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Biorę obieraczkę i robię najsmaczniejszą surówkę z młodej kapusty. Pasuje do wszystkiego
Dlaczego warto jeść dziczyznę?
Największym plusem tego mięsa jest jego naturalność. Zwierzęta łowne, takie jak sarny, jelenie czy dziki, żyją w swoim naturalnym środowisku. Odżywiają się tym, co znajdą w lesie: roślinami, pędami, korzonkami, owocami leśnymi. Dzięki temu ich mięso jest wolne od antybiotyków, hormonów wzrostu i innych substancji chemicznych. W rezultacie na talerzu ląduje produkt, który jest wynikiem naturalnego cyklu życia zwierzęcia
Dziczyzna to prawdziwa skarbnica cennych składników. Jest przede wszystkim znakomitym źródłem pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne – te, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć. Znaleźć w nim można również witaminy z grupy B, takie jak B6, B12, B5, B2, niacyna i minerały, jak żelazo, cynk, selen czy fosfor. Zwierzęta dziko żyjące są w ciągłym ruchu, co sprawia, że w ich tkankach odkłada się niewiele tłuszczu, więc ich mięso jest lżejsze.
Kotlety mielone z sarniny
Sarnina świetnie sprawdzi się jako baza do kotletów mielonych. Sprawdzi się tutaj zarówno łopatka, szynka, jak i inne kawałki, oczywiście pozbawione kości. Ma lekko słodkawy smak, jest delikatna, ale przy tym również soczysta. Z przyprawami nie powinno się przesadzać, aby nie przyćmić dziczyzny.
Składniki:
- 500 g sarniny,
- 1 cebula,
- 3 łyżki kaszy manny,
- 3 jajka,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku,
- masło klarowane do smażenia,
- bułka tarta do panierowania.
Sposób przygotowania:
- Mięso zmiel w maszynce.
- Dodaj do niego olej, kaszę oraz jajka.
- Dopraw solą oraz pieprzem i krótko wymieszaj.
- Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej masło tak, aby delikatnie skwierczało.
- Wykładaj kotlety mielone i smaż po około 5-6 minut z obu stron, aby się zarumieniły i dopiekły w środku.
Gotowe kotlety mielone z sarniny podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tutaj ziemniaki i buraczki, ale możesz postawić też na kaszą jęczmienną, gryczaną lub pęczak. Smacznego!