Obfitość letnich smaków. Te warzywa włącz do domowego menu właśnie teraz

Źródło zdjęć: © Adobe Stock

22.05.2024 16:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na szparagi, karczochy czy bób czekamy cały rok, a potem mamy problem z tym, żeby odpowiednio je przygotować, by wydobyć z nich maksimum pysznego smaku. Kluczem przy gotowaniu tych smakołyków jest czas.

Jak gotować groszek, bób, szparagi i karczochy? Przede wszystkim krótko! Tych warzyw nie można przegotować, bo stracą to, co w nich najpyszniejsze. Jak więc się za nie zabrać? Warto wziąć sobie do serca kilka porad i zaopatrzyć się w dobry sprzęt.

Groszek cukrowy

Jak przygotować groszek cukrowy? Można oczywiście wyjmować surowe kuleczki ze strąków, ale to marnotrawstwo, bo groszek można jeść w całości. Najlepiej smakuje chrupiący, dlatego idealną dla niego obróbką jest smażenie. I to ekspresowe! Wystarczą dwie minuty na rozgrzanej patelni, by groszek był gotowy, aby dodać go do dania – np. warzyw stir-fry, makaronów czy sałatek. Oznaką jego gotowości do zjedzenia będzie kolor – kiedy stanie się bardziej intensywny i szklisty, to znak, że groszek można zdejmować z patelni.

Groszek cukrowy dobrze jest zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem imbiru i sezamu – w takiej wersji idealnie sprawdzi się we wszelakich daniach azjatyckich.

© Adobe Stock

Bób

Bób także przygotowuje się ekspresowo. Wystarczy gotować go we wrzącej wodzie przez ok. pięć minut. Po tym czasie odcedzić i przelać zimną wodą, by obniżyć jego temperaturę. Po zdjęciu skórki bób powinien być jędrny, nierozpadający się.

Bób najlepiej smakuje w wersji prostej, tzn. z masłem, czosnkiem i koprem. Takie towarzystwo w zupełności mu wystarczy. Na patelni należy rozpuścić masło, wrzucić do niego pokrojony w plasterki czosnek i posiekany koper, a na końcu całość wymieszać z ugotowanym bobem. Na taką przekąskę fani bobu czekają cały rok!

© Adobe Stock

Karczochy

Świeże karczochy przed gotowaniem należy obrać i zostawić samo serce (wewnętrzną łodygę). Można je udusić na maśle, wrzucić na patelnię grillową, (np. Zwieger) ugotować na parze lub zblanszować, czyli na kilka chwil wrzucić do wrzątku, a następnie do zimnej wody. Tak przygotowane karczochy można dodać do sałatek, makaronów, a nawet zamarynować w occie, by móc cieszyć się ich smakiem także zimą.

© Adobe Stock

Szparagi

Nieco inaczej przygotowuje się szparagi zielone i białe. Zielone nie wymagają obierania, wystarczy odciąć ich zdrewniałe końcówki. Białe szparagi należy obrać dobrą obieraczką do warzyw (np. Zwieger), dzięki czemu nie odcinamy i tym samym nie marnujemy zbyt dużo warzywa. Następnie w trakcie gotowania dodać do wody mleko. Zawarta w nim laktoza zneutralizuje goryczkę, która często występuje w białych szparagach. Zielone szparagi gotuje się także krócej (ok. 5-8 min.). Białe są grubsze, wymagają więc dłuższej obecności w wodzie (ok. 15 min.).

© Unsplash

Wiele osób twierdzi, że szparagi dobrze jest gotować pionowo, by nie rozgotować ich delikatnych główek (wystarczy związać je bawełnianą nitką i wstawić do wysokiego garnka). Spokojnie można je jednak gotować także poziomo. Najlepiej sprawdzi się do tego głęboka patelnia lub płaski garnek (np. płaski garnek Zwieger z serii Darque). Ważne, by pilnować czasu i nie dopuścić do ich rozgotowania.

Zwieger – wok Obsidian
Zwieger – wok Obsidian© materiały partnera

Sprzęt, którego zakupu nie pożałujesz

Do przygotowania sezonowych pyszności przydadzą się odpowiednie sprzęty: patelnie (szczególnie te głębokie i grillowe) oraz garnki do gotowania na parze.

Do krótkiego smażenia (np. groszku cukrowego) idealnie sprawdzi się wok. Woki Zwieger wyposażone są w dodatkowy uchwyt do łatwiejszego i bezpieczniejszego przenoszenia. Ich wnętrze pokrywają innowacyjne, nieprzywierające i odporne powłoki.

Wspominaliśmy, że szparagi można gotować poziomo, a żeby były całe zanurzone w wodzie, potrzeba głębokiej patelni lub płaskiego garnka, jak ten Zwieger z serii Darque. Produkty z tej serii są nie tylko wytrzymałe, ale i żaroodporne. Posłużą do gotowania, smażenia, a nawet zapiekania.

Zwieger - seria Klassiker
Zwieger - seria Klassiker© materiały partnera

Przydatny w kuchni będzie także garnek do gotowania na parze. Warzywa przygotowane w taki sposób zachowują nie tylko pełnię swoich wartości odżywczych, ale także walory estetyczne -są idealnym rozwiązaniem dla wszystkich pragnących zadbać o swoje zdrowie czy też smukłą sylwetkę. W zestawie garnków Klassiker Zwieger można znaleźć specjalne naczynie do gotowania na parze. Garnki z tej serii są wykonane z bardzo wysokiej jakości niemieckiej stali nierdzewnej AISI 304, która jest neutralna w kontakcie z żywnością, tym samym potrawy przygotowane za pomocą tych garnków nie będą zawierały żadnych metali ciężkich, czy innych szkodliwych związków. Mają grube, trójwarstwowe dno z aluminiowym dyskiem, dzięki któremu ciepło jest równomiernie rozprowadzane i gotowanie staje się szybsze i energooszczędne.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także