Obiad idealny na lato. Smakuje nawet, gdy zalewa nas fala afrykańskiego upału
Twoje menu zmienia się wraz z porami roku? Też tak robię. Jeśli chcesz poznać szczegóły i przekonać się co też serwuje w swojej kuchni w upały, serdecznie zapraszam. Gwarantuję, że będzie smacznie, oryginalnie i ciekawie!
17.07.2023 | aktual.: 17.07.2023 12:20
Nie wiem, czy też tak masz, ale ja przez całą jesień i zimę czekam z utęsknieniem na lato. Brakuje mi słońca, bezchmurnego nieba i noszenia letnich ubrań. Kiedy jednak lato już przyjdzie, to zbyt wysokie temperatury też nie są dla mnie. Tropikalne upały potrafią wyssać ze mnie całą energię, a przecież wtedy też muszę normalnie pracować i zajmować się codziennymi obowiązkami.
Zazwyczaj podczas fali upałów staram się ograniczyć listę obowiązków do minimum. Zdecydowanie mniej czasu spędzam też w kuchni. I to z dwóch powodów. Po pierwsze, nie mam siły i ochoty pracować z gorącym piekarnikiem lub kuchenką. Po drugie, kiedy za oknem żar leje się z nieba, to nawet nie chce mi się jeść. A już na pewno odpadają wtedy mięsne i tłuste potrawy oraz rozgrzewające zupy. Unikam też pieczonych potraw oraz wypieków. Piekarnik generuje tylko dodatkowe ciepło, a latem mam go pod dostatkiem. Co w takim razie serwuje w swojej kuchni latem?
Lekkie dania bez obróbki cieplnej
Latem w mojej kuchni królują przede wszystkim kolorowe sałatki. Przygotowując je, biorę pod uwagę sezonowość owoców i warzyw. Zazwyczaj rezygnuję całkowicie z mięsnych dodatków, a co za tym idzie z obróbki cieplnej. Zamiast tego łącze ze sobą ulubione warzywa, trochę oliwy i np. fety. No i gotowe. Ekspresowy obiad w takim wydaniu świetnie smakuje za każdym razem. Co więcej, biorąc pod uwagę dostępność do całej masy smacznych i zdrowych produktów, taki obiad szybko się nie znudzi.
Chłodniki też dają radę
Kolejną kategorią przepisów, na które warto postawić w upalne lato, są chłodniki. I tak się składa, że całą masę niesamowitych inspiracji znajdziesz w bogatej bazie z przepisami właśnie na stronie Pyszności. Chłodnik ogórkowy, pomidorowy, a może zupa na zimno bazie botwinki? Jak sam widzisz, możliwości jest naprawdę wiele. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Znajdziesz tu także przepis na kultowe gazpacho salmorejo, które wywodzi się z kuchni hiszpańskiej.
Ze słodkości też nie trzeba rezygnować
Oczywiście latem nie odmawiam sobie także słodkości. Po prostu stawiam na przepisy, które można zrobić bez użycia piekarnika. I w tej roli świetnie sprawdzają się genialne ciasta bez pieczenia. Nie dość, że robię je o wiele szybciej od tradycyjnych wypieków, to jeszcze skutecznie pomagają mi przetrwać tropikalne upały. W okresie tym często przygotowuję również desery w pucharkach z kolorowymi galaretkami i owocami na czele. Oczywiście w mojej zamrażarce zawsze znajdziesz też domowe sorbety.
Woda to podstawa
Myślę, że przekonałam cię, że letnie menu może być zarówno smaczne, oryginalne, jak i szybkie w przygotowaniu. A to kluczowa sprawa. Zaoszczędzony czas wykorzystaj na odpoczynek i naładowanie baterii do działania. Oczywiście, podczas upałów pamiętaj również o regularnym piciu wody. To podstawa, z której nie wolno rezygnować. Normalnie zaleca się wypicie 2 litrów wody w ciągu dnia. Kiedy zaś za oknem słońce mocno praży, a termometry pokazują temperatury powyżej 30 stopni, warto zwiększyć tę dawkę o dodatkowy litr wody.
Najlepsze produkty na upały
Zanim się pożegnamy, chciałabym wspomnieć jeszcze o jednej bardzo ważnej kwestii. W trakcie upałów warto wprowadzić do swojego menu konkretne owoce i warzywa. Dlaczego? Bo cała masa tych produktów zawiera w sobie dużo wody. I wymienić można tu: truskawki, pomarańcze, arbuzy, melony, gruszki, ogórki, pomidory, szparagi, brokuły oraz cukinie. Dlatego też podczas najbliższych zakupów weź tę listę pod uwagę i kup produkty, które pomogą ci przetrwać falę nawet największych upałów.
To też może Cię zainteresować: Ratownik medyczny podpowiada, co pić w upały. Ten napój kosztuje grosze