Obtaczam w panierce i rzucam na patelnię. Nawet mąż myśli, że to prawdziwe mięso

Wyglądają apetycznie, kuszą jeszcze przed spróbowaniem i nabiorą nawet zagorzałych miłośników schabowego.

Te kotlety w panierce zrobisz bez mięsaTe kotlety w panierce zrobisz bez mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kuchnia wegetariańska może być nie tylko ciekawa, ale przede wszystkim bardzo smaczna. Nie oznacza, że na talerzu lądują smętne liście sałaty i tofu, któremu daleko bywa do wyrazistości bez odpowiedniego doprawienia. Te pyszne kotlety na pierwszy rzut oka wyglądają jak schabowe, ale pod chrupiącą panierką skrywają bakłażana. To pyszny sposób na to, by przemycić więcej warzyw do codziennej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowany chleb z serem. Tak pyszny, że zniknie w 5 minut

Chrupiące kotlety z bakłażana

Bakłażan to warzywo, które zupełnie niesłusznie pozostaje w cieniu cukinii. Włosi je uwielbiają, wrzucając do wielu zapiekanek i przekąsek. To właśnie południowa kuchnia stała się inspiracją, by wyczarować te pyszne kotlety. Są tak smaczne, a panierka tak chrupie, że naprawdę potrafią oszukać kubki smakowe nawet największych mięsożerców. Oczywiście nikt nie będzie tutaj twierdził, że smakuje jak kurczak, ale będzie za to godnym zastępstwem.

Smażone plastry bakłażana w chrupiącej panierce
Smażone plastry bakłażana w chrupiącej panierce © Adobe Stock | MYCHKO

Składniki:

  • 1 duży lub 2 mniejsze bakłażany,
  • 2 jaja,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka bułki tartej lub panko,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • suszony czosnek, wędzona i ostra papryka, oregano,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana umyj, odetnij końcówki i pokrój w plastry o grubości około 1-1,5 cm.
  2. Każdy plaster posyp z obu stron solą i odłóż na sitko na około 20-30 minut. Dzięki temu pozbędziesz się goryczki oraz nadmiaru wody.
  3. Po tym czasie opłucz plastry i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
  4. Przygotuj trzy talerze. Do pierwszego wsyp mąkę, w drugim rozkłóć jajka wraz z solą i pieprze. Do trzeciej wsyp bułkę tartą, parmezan oraz do smaku oregano, wędzoną i ostrą paprykę oraz suszony czosnek.
  5. Każdy plaster bakłażana najpierw dokładnie obtocz w mące, strzepując jej nadmiar. Następnie zanurz go w roztrzepanym jajku, a na koniec bardzo dokładnie obtocz w bułce tartej, delikatnie dociskając, aby panierka dobrze przylgnęła.
  6. Na dużej patelni rozgrzej sporą ilość oleju.
  7. Smaż kotlety z bakłażana na średnim ogniu, po około 3-5 minut z każdej strony, aż panierka będzie złocista i chrupiąca, a bakłażan w środku miękki. Ważne, by nie smażyć na zbyt dużym ogniu, żeby panierka się nie spaliła, zanim bakłażan zmięknie w środku.
  8. Usmażone kotlety wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Gotowe kotlety z bakłażana podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują z sosem czosnkowym, jogurtowym, sosem pomidorowym, świeżą surówką lub po prostu z ziemniakami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości