Obtaczam w panierce i rzucam na patelnię. Nawet mąż myśli, że to prawdziwe mięso
Wyglądają apetycznie, kuszą jeszcze przed spróbowaniem i nabiorą nawet zagorzałych miłośników schabowego.
Kuchnia wegetariańska może być nie tylko ciekawa, ale przede wszystkim bardzo smaczna. Nie oznacza, że na talerzu lądują smętne liście sałaty i tofu, któremu daleko bywa do wyrazistości bez odpowiedniego doprawienia. Te pyszne kotlety na pierwszy rzut oka wyglądają jak schabowe, ale pod chrupiącą panierką skrywają bakłażana. To pyszny sposób na to, by przemycić więcej warzyw do codziennej diety.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grillowany chleb z serem. Tak pyszny, że zniknie w 5 minut
Chrupiące kotlety z bakłażana
Bakłażan to warzywo, które zupełnie niesłusznie pozostaje w cieniu cukinii. Włosi je uwielbiają, wrzucając do wielu zapiekanek i przekąsek. To właśnie południowa kuchnia stała się inspiracją, by wyczarować te pyszne kotlety. Są tak smaczne, a panierka tak chrupie, że naprawdę potrafią oszukać kubki smakowe nawet największych mięsożerców. Oczywiście nikt nie będzie tutaj twierdził, że smakuje jak kurczak, ale będzie za to godnym zastępstwem.
Składniki:
- 1 duży lub 2 mniejsze bakłażany,
- 2 jaja,
- pół szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka bułki tartej lub panko,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- suszony czosnek, wędzona i ostra papryka, oregano,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Bakłażana umyj, odetnij końcówki i pokrój w plastry o grubości około 1-1,5 cm.
- Każdy plaster posyp z obu stron solą i odłóż na sitko na około 20-30 minut. Dzięki temu pozbędziesz się goryczki oraz nadmiaru wody.
- Po tym czasie opłucz plastry i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
- Przygotuj trzy talerze. Do pierwszego wsyp mąkę, w drugim rozkłóć jajka wraz z solą i pieprze. Do trzeciej wsyp bułkę tartą, parmezan oraz do smaku oregano, wędzoną i ostrą paprykę oraz suszony czosnek.
- Każdy plaster bakłażana najpierw dokładnie obtocz w mące, strzepując jej nadmiar. Następnie zanurz go w roztrzepanym jajku, a na koniec bardzo dokładnie obtocz w bułce tartej, delikatnie dociskając, aby panierka dobrze przylgnęła.
- Na dużej patelni rozgrzej sporą ilość oleju.
- Smaż kotlety z bakłażana na średnim ogniu, po około 3-5 minut z każdej strony, aż panierka będzie złocista i chrupiąca, a bakłażan w środku miękki. Ważne, by nie smażyć na zbyt dużym ogniu, żeby panierka się nie spaliła, zanim bakłażan zmięknie w środku.
- Usmażone kotlety wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Gotowe kotlety z bakłażana podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują z sosem czosnkowym, jogurtowym, sosem pomidorowym, świeżą surówką lub po prostu z ziemniakami. Smacznego!