Chrupiący bakłażan nadziewam na patyki do szaszłyków. Tym roladkom nie sposób się oprzeć

Bakłażan to warzywo, które niesłusznie wiele osób uważa za nudne i bezsmakowe. Odpowiednio przygotowane zamieni się w pyszne danie, po którym nie cichną prośby o podzielenie się przepisem.

Bakłażanowe szaszłykiBakłażanowe szaszłyki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Chrupiące roladki z bakłażana to świetny pomysł na pyszną przekąskę, kolację na ciepło lub nietypowy obiad. W środku skrywa boczek oraz ser, który po upieczeniu roztapia się i apetycznie ciągnie. Szaszłyki z bakłażana zachwycają za każdym razem, gdy pojawiają się na stole.

Bakłażanowe szaszłyki

Bakłażan w polskiej kuchni jest nieco zapomniany, ale Włosi doskonale wiedzą, jak go wykorzystać. To właśnie tam podpatrzyłam chrupiące roladki, które przeniosłam do swojej kuchni i nieco spolonizowałam, nadziewając boczkiem oraz serem. Ten prosty przepis odczaruje bakłażan i sprawi, że pokochają go nawet ci, którzy wcześniej od niego stronili.

Bakłażanowe szaszłyki to naprawdę ekspresowy przepis. Świetnie sprawdzą się w roli imprezowej przekąski na ciepło, a w połączeniu z sałatką i ziemniakami lub frytkami zamienią się w pyszny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący bakłażan nadziewam na patyki do szaszłyków. Tym roladkom nie sposób się oprzeć

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 100 g boczku w plastrach,
  • 100 g sera gouda w plastrach,
  • 1 jajko,
  • mąka pszenna,
  • bułka tarta,
  • oliwa z oliwek,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Z bakłażana odcinam zieloną końcówkę i kroję warzywo na długie plastry. Najlepiej zrobić to na mandolinie, specjalnej tarce do warzyw. Bakłażan wrzucam na grilla i podpiekam. Możesz użyć również patelni grillowej lub na przykład gofrownicy.

Grillowany bakłażan
Grillowany bakłażan © Pyszności

Krok 2. Na podgrillowanym bakłażanie układam kawałek sera oraz boczku i ciasno zawijam w roladkę. Panieruję po kolei w mące, rozkłóconym jajku oraz bułce tartej i nadziewam na patyk do szaszłyków. Bułkę tartą można zastąpić panko.

Bakłażanowe szaszłyki
Bakłażanowe szaszłyki © Pyszności

Krok 3. Polewam oliwą z oliwek i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i zapiekam przez ok. 20 minut. Po tym czasie przekładam na talerz i serwuję na ciepło, gdy ser apetycznie rozpływa się w środku. Smacznego!

Bakłażanowe szaszłyki
Bakłażanowe szaszłyki © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej