Chrupiący bakłażan nadziewam na patyki do szaszłyków. Tym roladkom nie sposób się oprzeć

Bakłażan to warzywo, które niesłusznie wiele osób uważa za nudne i bezsmakowe. Odpowiednio przygotowane zamieni się w pyszne danie, po którym nie cichną prośby o podzielenie się przepisem.

Bakłażanowe szaszłykiBakłażanowe szaszłyki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Chrupiące roladki z bakłażana to świetny pomysł na pyszną przekąskę, kolację na ciepło lub nietypowy obiad. W środku skrywa boczek oraz ser, który po upieczeniu roztapia się i apetycznie ciągnie. Szaszłyki z bakłażana zachwycają za każdym razem, gdy pojawiają się na stole.

Bakłażanowe szaszłyki

Bakłażan w polskiej kuchni jest nieco zapomniany, ale Włosi doskonale wiedzą, jak go wykorzystać. To właśnie tam podpatrzyłam chrupiące roladki, które przeniosłam do swojej kuchni i nieco spolonizowałam, nadziewając boczkiem oraz serem. Ten prosty przepis odczaruje bakłażan i sprawi, że pokochają go nawet ci, którzy wcześniej od niego stronili.

Bakłażanowe szaszłyki to naprawdę ekspresowy przepis. Świetnie sprawdzą się w roli imprezowej przekąski na ciepło, a w połączeniu z sałatką i ziemniakami lub frytkami zamienią się w pyszny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący bakłażan nadziewam na patyki do szaszłyków. Tym roladkom nie sposób się oprzeć

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 100 g boczku w plastrach,
  • 100 g sera gouda w plastrach,
  • 1 jajko,
  • mąka pszenna,
  • bułka tarta,
  • oliwa z oliwek,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Z bakłażana odcinam zieloną końcówkę i kroję warzywo na długie plastry. Najlepiej zrobić to na mandolinie, specjalnej tarce do warzyw. Bakłażan wrzucam na grilla i podpiekam. Możesz użyć również patelni grillowej lub na przykład gofrownicy.

Grillowany bakłażan
Grillowany bakłażan © Pyszności

Krok 2. Na podgrillowanym bakłażanie układam kawałek sera oraz boczku i ciasno zawijam w roladkę. Panieruję po kolei w mące, rozkłóconym jajku oraz bułce tartej i nadziewam na patyk do szaszłyków. Bułkę tartą można zastąpić panko.

Bakłażanowe szaszłyki
Bakłażanowe szaszłyki © Pyszności

Krok 3. Polewam oliwą z oliwek i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i zapiekam przez ok. 20 minut. Po tym czasie przekładam na talerz i serwuję na ciepło, gdy ser apetycznie rozpływa się w środku. Smacznego!

Bakłażanowe szaszłyki
Bakłażanowe szaszłyki © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯