Chrupiący bakłażan nadziewam na patyki do szaszłyków. Tym roladkom nie sposób się oprzeć
Bakłażan to warzywo, które niesłusznie wiele osób uważa za nudne i bezsmakowe. Odpowiednio przygotowane zamieni się w pyszne danie, po którym nie cichną prośby o podzielenie się przepisem.
02.07.2024 | aktual.: 03.07.2024 11:55
Chrupiące roladki z bakłażana to świetny pomysł na pyszną przekąskę, kolację na ciepło lub nietypowy obiad. W środku skrywa boczek oraz ser, który po upieczeniu roztapia się i apetycznie ciągnie. Szaszłyki z bakłażana zachwycają za każdym razem, gdy pojawiają się na stole.
Bakłażanowe szaszłyki
Bakłażan w polskiej kuchni jest nieco zapomniany, ale Włosi doskonale wiedzą, jak go wykorzystać. To właśnie tam podpatrzyłam chrupiące roladki, które przeniosłam do swojej kuchni i nieco spolonizowałam, nadziewając boczkiem oraz serem. Ten prosty przepis odczaruje bakłażan i sprawi, że pokochają go nawet ci, którzy wcześniej od niego stronili.
Zobacz także
Bakłażanowe szaszłyki to naprawdę ekspresowy przepis. Świetnie sprawdzą się w roli imprezowej przekąski na ciepło, a w połączeniu z sałatką i ziemniakami lub frytkami zamienią się w pyszny obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 1 bakłażan,
- 100 g boczku w plastrach,
- 100 g sera gouda w plastrach,
- 1 jajko,
- mąka pszenna,
- bułka tarta,
- oliwa z oliwek,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Z bakłażana odcinam zieloną końcówkę i kroję warzywo na długie plastry. Najlepiej zrobić to na mandolinie, specjalnej tarce do warzyw. Bakłażan wrzucam na grilla i podpiekam. Możesz użyć również patelni grillowej lub na przykład gofrownicy.
Krok 2. Na podgrillowanym bakłażanie układam kawałek sera oraz boczku i ciasno zawijam w roladkę. Panieruję po kolei w mące, rozkłóconym jajku oraz bułce tartej i nadziewam na patyk do szaszłyków. Bułkę tartą można zastąpić panko.
Krok 3. Polewam oliwą z oliwek i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i zapiekam przez ok. 20 minut. Po tym czasie przekładam na talerz i serwuję na ciepło, gdy ser apetycznie rozpływa się w środku. Smacznego!