PrzepisPrzekąskiOgórki po kaszubsku robią furorę. W tej słodkiej zalewie są smaczne i chrupiące

Ogórki po kaszubsku robią furorę. W tej słodkiej zalewie są smaczne i chrupiące

Przygotuj ogórki po kaszubsku do słoików na zimę
Przygotuj ogórki po kaszubsku do słoików na zimę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
31.08.2023 10:05

To połączenie kilku warzyw w charakterystycznej słodko-kwaśnej zalewie od lat robi furorę na polskich stołach. Chrupiące ogórki z papryką i cebulą podkręcone smakiem przypraw to absolutny hit wśród przetworów na zimę. Sprawdź przepis na szybkie i proste ogórki po kaszubsku.

Ogórki po kaszubsku to alternatywa na tradycyjnych ogórków konserwowych. Od klasycznej wersji różnią się dodatkiem czerwonej papryki. Poza tym w słoiku z ogórkami po kaszubsku znajdziemy też cebulę, czosnek, korzeń chrzanu oraz kwiaty aromatycznego kopru. Pyszne i chrupiące sprawdzą się w towarzystwie mięs oraz jako dodatek do kanapek. Możemy je również wykorzystać do zrobienia sałatek lub podać w formie przekąski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co dodać do ogórków po kaszubsku?

Wersja "po kaszubsku" nie różni się znacząco od tej tradycyjnej, jednak są szczegóły, na które trzeba zwrócić uwagę. To, co odróżnia ogórki po kaszubsku od zwykłych konserwowych, to dodatek czerwonej papryki. O zaletach tego warzywa można rozprawiać bez końca, a w tych przetworach sprawdza się znakomicie.

Poza czerwoną papryką w słoiku z ogórkami po kaszubsku ląduje też cebula, czosnek, korzeń chrzanu oraz oczywiście kwiat kopru. Nie możemy zapomnieć o przyprawach. Te, prócz fantastycznego smaku, dodadzą naszym ogórkom jędrności i chrupkości oraz zapobiegają psuciu się przetworów. To kminek, gorczyca i ziele angielskie.

Ogórki po kaszubsku z cebulą i papryką to pradziwy rarytas
Ogórki po kaszubsku z cebulą i papryką to pradziwy rarytas© Pixabay

Przepis na ogórki po kaszubsku do słoików na zimę

Podane niżej ilości składników wystarczą dla 5 słoików 500 ml.

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 biała cebula,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 5 cm korzenia chrzanu,
  • gorczyca (pół łyżeczki na słoik),
  • ziele angielskie (3 ziarna na słoik),
  • kminek (1/4 łyżeczki na słoik),
  • 600 ml wody,
  • 100 ml octu,
  • 250 g cukru,
  • 1 łyżka soli.

Przygotowanie:

  1. Ogórki i paprykę dokładnie umyj. Paprykę pokrój w cienkie paski, a cebulę obierz i pokrój w piórka.
  2. Korzeń chrzanu pokrój w cienkie słupki, czosnek obierz.
  3. Do wyparzonych i suchych słoików włóż obrane ząbki czosnku, koper i plasterki cebuli oraz dodaj gorczycę, kminek i ziele angielskie (wszystkie dodatki rozłóż równomiernie na wszystkie słoiki).
  4. Do każdego słoika wkładaj ciasno ogórki, dodaj paski papryki. W wolne miejsca dociśnij chrzan.
  5. Połącz w garnku ocet z wodą, cukrem i solą. Zagotuj całość, mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
  6. Zalewę wlej do słoików tak, aby przykryła wszystkie ogórki. Słoiki mocno zakręć i odstaw do góry dnem na noc.
  7. Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu. =Ogórki po kaszubsku będą gotowe po dwóch miesiącach.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także