Ogórki po kaszubsku robią furorę. W tej słodkiej zalewie są smaczne i chrupiące

To połączenie kilku warzyw w charakterystycznej słodko-kwaśnej zalewie od lat robi furorę na polskich stołach. Chrupiące ogórki z papryką i cebulą podkręcone smakiem przypraw to absolutny hit wśród przetworów na zimę. Sprawdź przepis na szybkie i proste ogórki po kaszubsku.

Przygotuj ogórki po kaszubsku do słoików na zimęPrzygotuj ogórki po kaszubsku do słoików na zimę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogórki po kaszubsku to alternatywa na tradycyjnych ogórków konserwowych. Od klasycznej wersji różnią się dodatkiem czerwonej papryki. Poza tym w słoiku z ogórkami po kaszubsku znajdziemy też cebulę, czosnek, korzeń chrzanu oraz kwiaty aromatycznego kopru. Pyszne i chrupiące sprawdzą się w towarzystwie mięs oraz jako dodatek do kanapek. Możemy je również wykorzystać do zrobienia sałatek lub podać w formie przekąski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Big Mac Taco podbija internet. Mamy sprawdzony przepis na uwielbiane danie z Tik Toka

Co dodać do ogórków po kaszubsku?

Wersja "po kaszubsku" nie różni się znacząco od tej tradycyjnej, jednak są szczegóły, na które trzeba zwrócić uwagę. To, co odróżnia ogórki po kaszubsku od zwykłych konserwowych, to dodatek czerwonej papryki. O zaletach tego warzywa można rozprawiać bez końca, a w tych przetworach sprawdza się znakomicie.

Poza czerwoną papryką w słoiku z ogórkami po kaszubsku ląduje też cebula, czosnek, korzeń chrzanu oraz oczywiście kwiat kopru. Nie możemy zapomnieć o przyprawach. Te, prócz fantastycznego smaku, dodadzą naszym ogórkom jędrności i chrupkości oraz zapobiegają psuciu się przetworów. To kminek, gorczyca i ziele angielskie.

Ogórki po kaszubsku z cebulą i papryką to pradziwy rarytas
Ogórki po kaszubsku z cebulą i papryką to pradziwy rarytas © Pixabay

Przepis na ogórki po kaszubsku do słoików na zimę

Podane niżej ilości składników wystarczą dla 5 słoików 500 ml.

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 biała cebula,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 5 cm korzenia chrzanu,
  • gorczyca (pół łyżeczki na słoik),
  • ziele angielskie (3 ziarna na słoik),
  • kminek (1/4 łyżeczki na słoik),
  • 600 ml wody,
  • 100 ml octu,
  • 250 g cukru,
  • 1 łyżka soli.

Przygotowanie:

  1. Ogórki i paprykę dokładnie umyj. Paprykę pokrój w cienkie paski, a cebulę obierz i pokrój w piórka.
  2. Korzeń chrzanu pokrój w cienkie słupki, czosnek obierz.
  3. Do wyparzonych i suchych słoików włóż obrane ząbki czosnku, koper i plasterki cebuli oraz dodaj gorczycę, kminek i ziele angielskie (wszystkie dodatki rozłóż równomiernie na wszystkie słoiki).
  4. Do każdego słoika wkładaj ciasno ogórki, dodaj paski papryki. W wolne miejsca dociśnij chrzan.
  5. Połącz w garnku ocet z wodą, cukrem i solą. Zagotuj całość, mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
  6. Zalewę wlej do słoików tak, aby przykryła wszystkie ogórki. Słoiki mocno zakręć i odstaw do góry dnem na noc.
  7. Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu. =Ogórki po kaszubsku będą gotowe po dwóch miesiącach.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat