PrzepisOgórki w musztardzie - najlepszy przepis. Świetny dodatek na kanapki

Ogórki w musztardzie - najlepszy przepis. Świetny dodatek na kanapki

Ogórki w musztardzie - Pyszności; Foto Canva.com
Ogórki w musztardzie - Pyszności; Foto Canva.com
30.06.2023 14:30

Ogórkowe przetwory to prawdziwy hit sezonu letniego. Przygotowuje się je w czasie, gdy trwa sezon na ogórki, a spożywa głównie zimą. Każda forma zachwyca smakiem i jest świetnym dodatkiem do kanapek i nie tylko. Jeśli szukasz pomysłu i inspiracji na przetwory z ogórków, to ogórki w musztardzie wydają się być bardzo ciekawą propozycją. Jak je zrobić?

Co zrobić z ogórków? Tego typu pytanie, pojawia się najczęściej w momencie, gdy trwa sezon na ogórki. Tak się składa, że możliwości jest całkiem sporo. Najpopularniejsze wydają się być ogórki kiszone i konserwowe. Niektórzy decydują się na przygotowanie sałatek z ogórków. Świetnie smakują również ogórki z dodatkiem niektórych przypraw, czy produktów. Co powiesz na ogórki w musztardzie, które sprawdzą się na kanapki, do koreczków, sałatek lub po prostu jako dodatek do obiadu. Poznaj najlepszy przepis.

Ogórki w musztardzie

Ogórki w musztardzie to pyszny i orzeźwiający dodatek, który doda smaku i chrupkości twoim kanapkom i nie tylko. Idealnie pasują do różnych dań, sałatek czy po prostu jako przekąska. Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę, spróbuj tego przepisu na ogórki w musztardzie i ciesz się niepowtarzalnym smakiem. Ogórki w takiej formie to coś wyjątkowego!

Świeże ogórki nadadzą się do tych przetworów - Pyszności; Foto Canva.com
Świeże ogórki nadadzą się do tych przetworów - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na ogórki w musztardzie

Jeśli chcesz poznać ogórki w musztardzie przepis, to dobrze trafiłeś. Wypróbuj tę najlepszą recepturę na ogórki w musztardowej zalewie i ciesz się ich wyjątkowym smakiem na swoim talerzu. Ten przepis jest prosty do wykonania, a efekt jest niezwykle smakowity.

Składniki:

  • około 2 kg ogórków gruntowych,
  • 18 kulek ziela angielskiego,
  • 12 mniejszych listków laurowych,
  • litr wody,
  • łyżeczka ziaren gorczycy,
  • 3 płaskie łyżki soli,
  • szklanka octu spirytusowego 10 proc.,
  • 5 łyżek musztardy, np. delikatesowej,
  • około 1,5 szklanki cukru.
Użyj dowolnej, ulubionej musztardy - Pyszności; Foto Canva.com
Użyj dowolnej, ulubionej musztardy - Pyszności; Foto Canva.com

Ogórki w musztardzie przygotowanie

Przygotowanie ogórków w musztardzie jest proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Efekt końcowy będzie jednak czymś wspaniałym. Otwarcie słoików z ogórkami w zimie, pozwoli przywołać te najlepsze, letnie wspomnienia.

  1. Rozpocznij od przygotowania zalewy. Do garnka wlej litr wody, co odpowiada 4 szklankom wody. Doprowadź wodę do wrzenia.
  2. Do gotującej się wody dodaj szklankę octu spirytusowego oraz 3 płaskie łyżki soli. Następnie dodaj niecałe 1,5 szklanki cukru. Mieszaj całość, aż cukier i sól się rozpuszczą. Wyłącz ogień i odstaw zalewę na bok, aby przestygła.
  3. Przygotuj 6 słoików o pojemności 500 ml każdy. Upewnij się, że słoiki są idealnie czyste. Możesz je wcześniej wyparzyć wrzątkiem wraz z zakrętkami. Ważne jest, aby używać nieuszkodzonych słoików i zakrętek.
  4. Obierz ogórki i pokrój je wzdłuż na ćwiartki. Układaj kawałki ogórków pionowo w słoikach, wypełniając wszystkie słoiki.
  5. Do każdego słoika dodaj 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego oraz równą ilość ziaren gorczycy (1 łyżeczkę podziel na wszystkie słoiki).
  6. Do przestudzonej zalewy dodaj 5 łyżek musztardy. Możesz użyć musztardy delikatesowej łagodnej, ostrą wersję musztardy lub nawet musztardę miodową, aby nadać ogórkom dodatkowego słodkiego smaku. Dokładnie wymieszaj zalewę, aby musztarda się dobrze połączyła.
  7. Wlej zalewę do słoików z ogórkami. Upewnij się, że ogórki są dobrze zanurzone w zalewie. Jeśli potrzeba, dolej więcej zalewy lub lekko wciśnij ogórki, aby były zanurzone.
  8. Mocno zakręć słoiki. Następnie przystąp do krótkiej pasteryzacji ogórków. Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Ułóż słoiki obok siebie, starając się, aby się nie stykały. Wlej wodę do garnka, tak aby sięgała maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Następnie ustal średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Po osiągnięciu wrzenia zmniejsz moc palnika na małą i pasteryzuj słoiki przez około 10 minut. Po upływie 10 minut pasteryzacji wyłącz ogień i ostrożnie wyjmij słoiki z garnka. Pozwól im ostygnąć w temperaturze pokojowej, a następnie przechowuj w chłodnym miejscu, np. w lodówce. Ogórki w musztardzie będą gotowe do spożycia po około 2-3 tygodniach, aby smaki się dobrze przegryzły.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także