Omlet grzybek dokładnie taki jak robiła babcia. Jest mięciutki i puszysty jak obłoczek

Czy u ciebie w domu również nazywano pieszczotliwie taki omlet "grzybkiem"? Kiedy lata temu serwowało go moja babcia, nie mogliśmy wyjść z zachwytu. Takiej puszystości się nie zapomina, ale można spróbować ją odwzorować, prawda? Zróbmy, co w naszej mocy, żeby osiągnąć ten sam efekt!

Omlet grzybek dokładnie taki jak robiła babcia. Jest mięciutki i puszysty jak obłoczekOmlet "grzybek" jak za dawnych lat
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | fotosenukas
SKOMENTUJ

Omlet to popularny pomysł na szybkie i sycące śniadanie. To również zaleta, o której nie mówimy się tak często. Chodzi przecież o to, by dzieciaki zjadły pierwszy posiłek w ciągu dnia bez krzyku u marudzeń. I omlet taką korzyść nam zapewnia. Oczywiście, żeby tak się stało, musi być prawidłowo przygotowany. A czy jest na tym świecie ktoś, kto robi to lepiej niż babcia? W to akurat wątpię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada z piekarnika. Ten przepis to niezawodny patent na prawdziwą ucztę

Mimo wszystko podejmę próby odtworzenia babcinego omleta "grzybka" z dzieciństwa. Ten wyrośnięty racuch dzisiaj posłuży mi do stworzenia praktycznego i smacznego śniadania dla moich własnych dzieci. I tak oto, w duchu domowych kulinariów, mijają pokolenia. Czy ty również stosujesz do dzisiaj przepisy i receptury swojej babci? Daj mi znać, a ja tymczasem przechodzę do rzeczy w kwestii omleta "grzybka".

Omlet "grzybek" - puszyste śniadanie z dziecięcych lat

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 2 łyżki maki,
  • 4 łyżki mleka,
  • szczypta soli,
  • łyżka masła do smażenia.
Omlet grzybek - gdy masz ochotę, by twój omlet był bardziej puszysty niż zwykle
Omlet grzybek - gdy masz ochotę, by twój omlet był bardziej puszysty niż zwykle © Canva | gyro

Sposób przygotowania:

  1. Jajko rozbij, oddziel żółtko od białka (tu znajdziesz niesamowity patent, który pozwoli ci to robić w ekspresowym tempie).
  2. Żółtko utrzyj z mąką i mlekiem. Wyrabiaj do momentu, w którym ciasto nie będzie zawierało żadnych grudek.
  3. Białko ubij (z dodatkiem odrobiny soli) na sztywną pianę. Delikatnie połącz ją z przygotowanym w drugiej misce ciastem. Użyj do tego łyżki, mieszaj w taki sposób, żeby nie zniszczyć struktury piany.
  4. Na patelni roztop masło. Wylej na nie całą przygotowaną masę. Kiedy spód będzie wystarczająco ścięty, przerzuć omlet na drugą stronę. Użyj wykałaczki i ponakłuwaj ciasto, jeśli chcesz, żeby środek szybciej się zrobił.
  5. Zdejmij omlet z patelni i posmaruj dżemem. Możesz też posypać go cukrem pudrem. Receptura dotyczy jednego omleta. W razie potrzeby pomnóż składniki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła