PrzepisŚniadanieOmlet grzybek dokładnie taki jak robiła babcia. Jest mięciutki i puszysty jak obłoczek

Omlet grzybek dokładnie taki jak robiła babcia. Jest mięciutki i puszysty jak obłoczek

Czy u ciebie w domu również nazywano pieszczotliwie taki omlet "grzybkiem"? Kiedy lata temu serwowało go moja babcia, nie mogliśmy wyjść z zachwytu. Takiej puszystości się nie zapomina, ale można spróbować ją odwzorować, prawda? Zróbmy, co w naszej mocy, żeby osiągnąć ten sam efekt!

Omlet "grzybek" jak za dawnych lat
Omlet "grzybek" jak za dawnych lat
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | fotosenukas

15.04.2024 09:48

Omlet to popularny pomysł na szybkie i sycące śniadanie. To również zaleta, o której nie mówimy się tak często. Chodzi przecież o to, by dzieciaki zjadły pierwszy posiłek w ciągu dnia bez krzyku u marudzeń. I omlet taką korzyść nam zapewnia. Oczywiście, żeby tak się stało, musi być prawidłowo przygotowany. A czy jest na tym świecie ktoś, kto robi to lepiej niż babcia? W to akurat wątpię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mimo wszystko podejmę próby odtworzenia babcinego omleta "grzybka" z dzieciństwa. Ten wyrośnięty racuch dzisiaj posłuży mi do stworzenia praktycznego i smacznego śniadania dla moich własnych dzieci. I tak oto, w duchu domowych kulinariów, mijają pokolenia. Czy ty również stosujesz do dzisiaj przepisy i receptury swojej babci? Daj mi znać, a ja tymczasem przechodzę do rzeczy w kwestii omleta "grzybka".

Omlet "grzybek" - puszyste śniadanie z dziecięcych lat

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 2 łyżki maki,
  • 4 łyżki mleka,
  • szczypta soli,
  • łyżka masła do smażenia.
Omlet grzybek - gdy masz ochotę, by twój omlet był bardziej puszysty niż zwykle
Omlet grzybek - gdy masz ochotę, by twój omlet był bardziej puszysty niż zwykle© Canva | gyro

Sposób przygotowania:

  1. Jajko rozbij, oddziel żółtko od białka (tu znajdziesz niesamowity patent, który pozwoli ci to robić w ekspresowym tempie).
  2. Żółtko utrzyj z mąką i mlekiem. Wyrabiaj do momentu, w którym ciasto nie będzie zawierało żadnych grudek.
  3. Białko ubij (z dodatkiem odrobiny soli) na sztywną pianę. Delikatnie połącz ją z przygotowanym w drugiej misce ciastem. Użyj do tego łyżki, mieszaj w taki sposób, żeby nie zniszczyć struktury piany.
  4. Na patelni roztop masło. Wylej na nie całą przygotowaną masę. Kiedy spód będzie wystarczająco ścięty, przerzuć omlet na drugą stronę. Użyj wykałaczki i ponakłuwaj ciasto, jeśli chcesz, żeby środek szybciej się zrobił.
  5. Zdejmij omlet z patelni i posmaruj dżemem. Możesz też posypać go cukrem pudrem. Receptura dotyczy jednego omleta. W razie potrzeby pomnóż składniki. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie