Omlet grzybek dokładnie taki jak robiła babcia. Jest mięciutki i puszysty jak obłoczek

Czy u ciebie w domu również nazywano pieszczotliwie taki omlet "grzybkiem"? Kiedy lata temu serwowało go moja babcia, nie mogliśmy wyjść z zachwytu. Takiej puszystości się nie zapomina, ale można spróbować ją odwzorować, prawda? Zróbmy, co w naszej mocy, żeby osiągnąć ten sam efekt!

Omlet "grzybek" jak za dawnych latOmlet "grzybek" jak za dawnych lat
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | fotosenukas

Omlet to popularny pomysł na szybkie i sycące śniadanie. To również zaleta, o której nie mówimy się tak często. Chodzi przecież o to, by dzieciaki zjadły pierwszy posiłek w ciągu dnia bez krzyku u marudzeń. I omlet taką korzyść nam zapewnia. Oczywiście, żeby tak się stało, musi być prawidłowo przygotowany. A czy jest na tym świecie ktoś, kto robi to lepiej niż babcia? W to akurat wątpię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada z piekarnika. Ten przepis to niezawodny patent na prawdziwą ucztę

Mimo wszystko podejmę próby odtworzenia babcinego omleta "grzybka" z dzieciństwa. Ten wyrośnięty racuch dzisiaj posłuży mi do stworzenia praktycznego i smacznego śniadania dla moich własnych dzieci. I tak oto, w duchu domowych kulinariów, mijają pokolenia. Czy ty również stosujesz do dzisiaj przepisy i receptury swojej babci? Daj mi znać, a ja tymczasem przechodzę do rzeczy w kwestii omleta "grzybka".

Omlet "grzybek" - puszyste śniadanie z dziecięcych lat

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 2 łyżki maki,
  • 4 łyżki mleka,
  • szczypta soli,
  • łyżka masła do smażenia.
Omlet grzybek - gdy masz ochotę, by twój omlet był bardziej puszysty niż zwykle
Omlet grzybek - gdy masz ochotę, by twój omlet był bardziej puszysty niż zwykle © Canva | gyro

Sposób przygotowania:

  1. Jajko rozbij, oddziel żółtko od białka (tu znajdziesz niesamowity patent, który pozwoli ci to robić w ekspresowym tempie).
  2. Żółtko utrzyj z mąką i mlekiem. Wyrabiaj do momentu, w którym ciasto nie będzie zawierało żadnych grudek.
  3. Białko ubij (z dodatkiem odrobiny soli) na sztywną pianę. Delikatnie połącz ją z przygotowanym w drugiej misce ciastem. Użyj do tego łyżki, mieszaj w taki sposób, żeby nie zniszczyć struktury piany.
  4. Na patelni roztop masło. Wylej na nie całą przygotowaną masę. Kiedy spód będzie wystarczająco ścięty, przerzuć omlet na drugą stronę. Użyj wykałaczki i ponakłuwaj ciasto, jeśli chcesz, żeby środek szybciej się zrobił.
  5. Zdejmij omlet z patelni i posmaruj dżemem. Możesz też posypać go cukrem pudrem. Receptura dotyczy jednego omleta. W razie potrzeby pomnóż składniki. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach