Omlet grzybek dokładnie taki jak robiła babcia. Jest mięciutki i puszysty jak obłoczek
Czy u ciebie w domu również nazywano pieszczotliwie taki omlet "grzybkiem"? Kiedy lata temu serwowało go moja babcia, nie mogliśmy wyjść z zachwytu. Takiej puszystości się nie zapomina, ale można spróbować ją odwzorować, prawda? Zróbmy, co w naszej mocy, żeby osiągnąć ten sam efekt!
15.04.2024 09:48
Omlet to popularny pomysł na szybkie i sycące śniadanie. To również zaleta, o której nie mówimy się tak często. Chodzi przecież o to, by dzieciaki zjadły pierwszy posiłek w ciągu dnia bez krzyku u marudzeń. I omlet taką korzyść nam zapewnia. Oczywiście, żeby tak się stało, musi być prawidłowo przygotowany. A czy jest na tym świecie ktoś, kto robi to lepiej niż babcia? W to akurat wątpię.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mimo wszystko podejmę próby odtworzenia babcinego omleta "grzybka" z dzieciństwa. Ten wyrośnięty racuch dzisiaj posłuży mi do stworzenia praktycznego i smacznego śniadania dla moich własnych dzieci. I tak oto, w duchu domowych kulinariów, mijają pokolenia. Czy ty również stosujesz do dzisiaj przepisy i receptury swojej babci? Daj mi znać, a ja tymczasem przechodzę do rzeczy w kwestii omleta "grzybka".
Omlet "grzybek" - puszyste śniadanie z dziecięcych lat
Składniki:
- 1 jajko,
- 2 łyżki maki,
- 4 łyżki mleka,
- szczypta soli,
- łyżka masła do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Jajko rozbij, oddziel żółtko od białka (tu znajdziesz niesamowity patent, który pozwoli ci to robić w ekspresowym tempie).
- Żółtko utrzyj z mąką i mlekiem. Wyrabiaj do momentu, w którym ciasto nie będzie zawierało żadnych grudek.
- Białko ubij (z dodatkiem odrobiny soli) na sztywną pianę. Delikatnie połącz ją z przygotowanym w drugiej misce ciastem. Użyj do tego łyżki, mieszaj w taki sposób, żeby nie zniszczyć struktury piany.
- Na patelni roztop masło. Wylej na nie całą przygotowaną masę. Kiedy spód będzie wystarczająco ścięty, przerzuć omlet na drugą stronę. Użyj wykałaczki i ponakłuwaj ciasto, jeśli chcesz, żeby środek szybciej się zrobił.
- Zdejmij omlet z patelni i posmaruj dżemem. Możesz też posypać go cukrem pudrem. Receptura dotyczy jednego omleta. W razie potrzeby pomnóż składniki. Smacznego!