Ostatnio zrobiłam naleśniki w dubajskim stylu. Moje dzieci oszalały na ich punkcie

Dubajskie szaleństwo ogarnął świat, a czekolada z charakterystycznym nadzieniem stała się obiektem pożądania. Ja stawiam jednak na naleśniki, które od razu pokochały moje dzieci.

Naleśniki dubajskie skrywają pyszne nadzienieNaleśniki dubajskie skrywają pyszne nadzienie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy na stole pojawiają się te naleśniki, nawet niejadki chwytają za widelce. Nie ma w tym nic dziwnego, bo słodkie połączenie pistacjowej bitej śmietany, czekolady i mięciutkich naleśników przypadnie do gustu nie tylko tym najmłodszym. To idealny przepis na słodki podwieczorek, który zadowoli każdego łasucha.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze orzechowe ule. Dosłownie rozpływają się w ustach

Naleśniki w dubajskim stylu

Przygotowanie takich naleśników to naprawdę prosta sprawa. Możesz do masy naleśnikowej dodać porcję kakao, by podkręcić czekolady smak. W czekoladzie dubajskiej charakterystyczne jest chrupanie ciasta kataifi. Możesz dodać je do naleśników, zastąpić pokruszonym ciastem filo lub po prostu pominąć, jeśli nie masz ochoty na dodatkowe eksperymenty. Sama czekolada i pistacjowa bita śmietana wystarczą, by przenieść do słodkiego raju.

Naleśniki dubajskie
Naleśniki dubajskie © Adobe Stock

Przygotowanie jest naprawdę szybkie. Kiedy naleśniki się smażą, ubijam śmietanę z kremem orzechowym. Obok roztapiam czekoladę w kąpieli wodnej. Później już tylko zawijanie i zajadanie. Ciężko powstrzymać się od tego, by nadzienia nie zjeść jeszcze zanim skończą smażyć się naleśniki.

Składniki:

Naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 50 ml roztopionego masła lub oleju.


Pistacjowa bita śmietana:

  • 400 ml mocno schłodzonej śmietanki 30 proc.,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka pasty pistacjowej lub kremu pistacjowego.

Dekoracja:

  • mleczna czekolada,
  • pokruszone pistacje,
  • ciasto kataifi (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od naleśników. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, mleko, wodę, olej oraz sól i dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać również łyżkę ciemnego kakao.
  2. Odstaw na 15 minut, aby ciasto odpoczęło.
  3. Na rozgrzanej patelni smaż naleśniki.
  4. Do miski wlej schłodzoną śmietanę i ubij ją na sztywno wraz z cukrem pudrem.
  5. Dodaj krem pistacjowy i zmiksuj.
  6. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  7. Do rozpuszczonej czekolady dorzuć podsmażone na maśle ciasto kataifi. Nie dodawaj za dużo, aby masa nie była zbyt gęsta.
  8. Naleśniki posmaruj czekoladą, dodaj bitą śmietanę i zawiń.
  9. Udekoruj posiekanymi pistacjami.

Naleśniki możesz zawijać w trójkąty lub rulony. Nadzienie czekoladowe dodać do środka lub na zewnątrz, podobnie jak bitą śmietanę. Wszystko zależy od twoich preferencji i fantazji. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej