Tych owoców i warzyw lepiej nie jedz w marcu. Skutki mogą być opłakane

Wszyscy zdążyliśmy się już przekonać, że z połączenia zimy z inflacją nie wychodzi nic dobrego. Drogie owoce i warzywa z łatwością opróżniają nasze portfele, a co więcej, jak się okazuje, wydajemy krocie na bezwartościowe produkty. Dlaczego niektórych owoców i warzyw nie powinniśmy jeść w marcu? Wyjaśniamy.

ObrazekAdobe Stock

Odpowiedzialna dieta zakłada uzupełnianie witamin i minerałów również zimą; to dlatego owoce i warzywa dostępne przez cały rok, wydają się wspaniałą sprawą. No właśnie, wydają się. Wśród tych pięknych okazów nowalijek nie ma zbyt wielu wartości odżywczych; pojawiają się natomiast substancje, których wcale nie chcemy spożywać.

To owoce i warzywa zimą różnią się nie tylko ceną

Obrazek
owoce i warzywa - Pyszności; foto: Canva

Skoro już przychodzi nam płacić duże sumy za pomidory czy ogórki, byłoby świetnie, gdyby ich prozdrowotne właściwości były chociaż zbliżone do tych, które znamy z teorii. A jeśli nie one — to może chociaż smak? Niestety, nic z tego. Zarówno ilość witamin, jak i smak tych "zimowych" owoców i warzyw pozostawia sporo do życzenia. Zwłaszcza w tych konkretnych produktach:

Pomidory

Bardzo drogie, bardzo niesmaczne i ze znikomą ilością witamin. Importowane pomidory są często hodowane w bardzo nienaturalnych warunkach. Mówi się nawet o braku gleby i zastąpieniu jej wełną mineralną z wodą i sztucznymi nawozami.

Obrazek
owoce i warzywa - Pyszności; foto: Canva

Szpinak

Tego produktu nie kupuj w marcu: koniec, kropka. Charakteryzuje się dużą wchłanialnością, a ponieważ w okresie zimowym nie jest hodowany w naturalnych warunkach, wyłapuje wszystkie szkodliwe substancje z otoczenia. Podatny na zanieczyszczenia "świeży" szpinak lepiej zastąpić mrożonymi liśćmi. Nowe, naturalne zbiory pojawiają się dopiero latem.

Truskawki

Kupowanie ich zimą to wyraz desperacji lub niedającej się okiełznać tęsknoty za latem. Mimo wszystko nie warto tego robić, a już na pewno nie za takie pieniądze. Truskawki w marcu są mdłe i niesmaczne, a hodowane były na wodnych pożywkach i pestycydach.

Cytrusy

Zimą chcemy uzupełniać organizm w tyle witaminy C, ile to tylko możliwe. I słusznie. Jednak okresem zimowym powinniśmy to robić za pomocą pietruszki i przetworów z czarnej porzeczki, które po pierwsze zawierają więcej witaminy C niż cytryna, a po drugie nie mają właściwości wychładzających organizm.

Rzuć okiem jeszcze na ten przepis na tagliatelle z kurczakiem i pesto rosso. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇