PrzepisPączki z piekarnika. Zdrowsze i jeszcze pyszniejsze

Pączki z piekarnika. Zdrowsze i jeszcze pyszniejsze

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock

15.01.2023 14:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Tego dnia ciężko jest odmówić sobie chociaż odrobiny słodkości. Nie musimy jednak mieć z tego powodów wyrzutów sumienia, zwłaszcza jeśli zastosujemy ten przepis na pączki z piekarnika. 

14 lutego walentynki, a już dwa dni później tłusty czwartek. Wygląda na to, że czeka nas maraton łakomstwa, a z restauracji przejdziemy po prostu do objadania się pączkami. A gdyby tak narzucić chętce na słodkości niewielkie ograniczenie? Spokojnie — nie chodzi o zrezygnowanie z pączków, tylko zastąpienie ich tradycyjnego przepisu recepturą, która nie zakłada użycia nawet kropli oleju.

Bo to właśnie smażenie na głębokim tłuszczu jest największą kontrowersją związaną z pączkami. Nie dość, że podczas przygotowania pączki piją olej (chociaż można to ograniczyć), to jeszcze całe mieszkanie pachnie jak nadmorska smażalnia frytek. Basta — i dla kalorii, i dla woni. Zamiast smażyć, upiecz pączki. Gwarantujemy, że pączki z piekarnika są równie pyszne, co oryginały, a dodatkowo o wiele zdrowsze.

Pączki z piekarnika - Pyszności; foto: Canva
Pączki z piekarnika - Pyszności; foto: Canva

Pączki z piekarnika

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 100 g masła
  • 200 ml mleka
  • 80 g cukru drobnego
  • 4 żółtka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g soli
  • ulubiona konfitura, na przykład różana

Sposób przygotowania:

Pączki - Pyszności; foto: Canva
Pączki - Pyszności; foto: Canva

Aby przygotować pączki z piekarnika, o 50 mlciepłego mleka wkrusz drożdże, dodaj 30 g mąki i 15 g cukru. Składniki dokładnie wymieszaj, przykryj czystą szmatką i odstaw na 15-20 minut.

Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj resztę mleka i cukru, a także żółtka, szczyptę soli i stopione masło. Wszystko wymieszaj najpierw łyżką, a później wyrób dłonią. Przykryj miskę szmatką i odstaw w ciepłe miejsca na godzinę.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat. Uformuj pączki i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw je tam (przykryte) na około 20 minut.

Po tym czasie piecz pączki przez 25 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Na koniec użyj szprycy lub rękawa cukierniczego do wstrzyknięcia w pączki ulubionej konfitury. Podawaj obsypane cukrem pudrem. Smacznego!

Jeśli chodzi o słodkości, przedstawiamy ci przepis na chrupiące ciastka z jabłkiem i cynamonem. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także