PrzepisPączki z piekarnika. Zdrowsze i jeszcze pyszniejsze

Pączki z piekarnika. Zdrowsze i jeszcze pyszniejsze

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Tego dnia ciężko jest odmówić sobie chociaż odrobiny słodkości. Nie musimy jednak mieć z tego powodów wyrzutów sumienia, zwłaszcza jeśli zastosujemy ten przepis na pączki z piekarnika. 

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock

15.01.2023 14:00

14 lutego walentynki, a już dwa dni później tłusty czwartek. Wygląda na to, że czeka nas maraton łakomstwa, a z restauracji przejdziemy po prostu do objadania się pączkami. A gdyby tak narzucić chętce na słodkości niewielkie ograniczenie? Spokojnie — nie chodzi o zrezygnowanie z pączków, tylko zastąpienie ich tradycyjnego przepisu recepturą, która nie zakłada użycia nawet kropli oleju.

Bo to właśnie smażenie na głębokim tłuszczu jest największą kontrowersją związaną z pączkami. Nie dość, że podczas przygotowania pączki piją olej (chociaż można to ograniczyć), to jeszcze całe mieszkanie pachnie jak nadmorska smażalnia frytek. Basta — i dla kalorii, i dla woni. Zamiast smażyć, upiecz pączki. Gwarantujemy, że pączki z piekarnika są równie pyszne, co oryginały, a dodatkowo o wiele zdrowsze.

Pączki z piekarnika - Pyszności; foto: Canva
Pączki z piekarnika - Pyszności; foto: Canva

Pączki z piekarnika

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 100 g masła
  • 200 ml mleka
  • 80 g cukru drobnego
  • 4 żółtka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g soli
  • ulubiona konfitura, na przykład różana

Sposób przygotowania:

Pączki - Pyszności; foto: Canva
Pączki - Pyszności; foto: Canva

Aby przygotować pączki z piekarnika, o 50 mlciepłego mleka wkrusz drożdże, dodaj 30 g mąki i 15 g cukru. Składniki dokładnie wymieszaj, przykryj czystą szmatką i odstaw na 15-20 minut.

Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj resztę mleka i cukru, a także żółtka, szczyptę soli i stopione masło. Wszystko wymieszaj najpierw łyżką, a później wyrób dłonią. Przykryj miskę szmatką i odstaw w ciepłe miejsca na godzinę.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat. Uformuj pączki i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw je tam (przykryte) na około 20 minut.

Po tym czasie piecz pączki przez 25 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Na koniec użyj szprycy lub rękawa cukierniczego do wstrzyknięcia w pączki ulubionej konfitury. Podawaj obsypane cukrem pudrem. Smacznego!

Jeśli chodzi o słodkości, przedstawiamy ci przepis na chrupiące ciastka z jabłkiem i cynamonem. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie