Pączki z piekarnika. Zdrowsze i jeszcze pyszniejsze

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Tego dnia ciężko jest odmówić sobie chociaż odrobiny słodkości. Nie musimy jednak mieć z tego powodów wyrzutów sumienia, zwłaszcza jeśli zastosujemy ten przepis na pączki z piekarnika. 

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

14 lutego walentynki, a już dwa dni później tłusty czwartek. Wygląda na to, że czeka nas maraton łakomstwa, a z restauracji przejdziemy po prostu do objadania się pączkami. A gdyby tak narzucić chętce na słodkości niewielkie ograniczenie? Spokojnie — nie chodzi o zrezygnowanie z pączków, tylko zastąpienie ich tradycyjnego przepisu recepturą, która nie zakłada użycia nawet kropli oleju.

Bo to właśnie smażenie na głębokim tłuszczu jest największą kontrowersją związaną z pączkami. Nie dość, że podczas przygotowania pączki piją olej (chociaż można to ograniczyć), to jeszcze całe mieszkanie pachnie jak nadmorska smażalnia frytek. Basta — i dla kalorii, i dla woni. Zamiast smażyć, upiecz pączki. Gwarantujemy, że pączki z piekarnika są równie pyszne, co oryginały, a dodatkowo o wiele zdrowsze.

Obrazek
Pączki z piekarnika - Pyszności; foto: Canva

Pączki z piekarnika

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 100 g masła
  • 200 ml mleka
  • 80 g cukru drobnego
  • 4 żółtka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g soli
  • ulubiona konfitura, na przykład różana

Sposób przygotowania:

Obrazek
Pączki - Pyszności; foto: Canva

Aby przygotować pączki z piekarnika, o 50 mlciepłego mleka wkrusz drożdże, dodaj 30 g mąki i 15 g cukru. Składniki dokładnie wymieszaj, przykryj czystą szmatką i odstaw na 15-20 minut.

Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj resztę mleka i cukru, a także żółtka, szczyptę soli i stopione masło. Wszystko wymieszaj najpierw łyżką, a później wyrób dłonią. Przykryj miskę szmatką i odstaw w ciepłe miejsca na godzinę.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat. Uformuj pączki i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw je tam (przykryte) na około 20 minut.

Po tym czasie piecz pączki przez 25 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Na koniec użyj szprycy lub rękawa cukierniczego do wstrzyknięcia w pączki ulubionej konfitury. Podawaj obsypane cukrem pudrem. Smacznego!

Jeśli chodzi o słodkości, przedstawiamy ci przepis na chrupiące ciastka z jabłkiem i cynamonem. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej