WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Pałki z kurczaka robię w ten sposób. Skórka przyjemnie chrupie, a mięso jest soczyste i bardzo delikatne

Soczyste pałki z kurczaka o chrupiącej skórce to klasyk, który możesz przygotować bez większego wysiłku. Kluczem jest marynata i odpowiednie pieczenie, wtedy kurczak dosłownie rozpływa się w ustach.

Pałki z kurczaka wychodzą idealnePałki z kurczaka wychodzą idealne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Wiele osób smaży kurczaka na patelni lub gotuje w zupie, ale pieczone pałki z glazurą to zupełnie inny wymiar smaku. Mięso jest miękkie, łatwo odchodzi od kości, a przy tym zostaje soczyste i pełne aromatu. Cały sekret tkwi w marynacie i technice pieczenia – bez niej pałki mogą być suche i nijakie. Jeśli szukasz pomysłu na sobotni obiad, który zrobi efekt "wow", ale nie wymaga specjalnych umiejętności, ten przepis jest dla ciebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Marynata do skrzydełek na grilla. Olej, przyprawy i 1 dodatkowy produkt zrobią robotę

Pałki z kurczaka w miodowo-sojowej glazurze

Zamiast smażyć, piecz. Dzięki temu mięso jest bardziej delikatne, a przy tym skórka się nie przypala, tylko rumieni. Dodatkowo tak przygotowane pałki z kurczaka będą zdrowsze i o wiele mniej kaloryczne. Marynata z miodem, sosem sojowym i przyprawami nadaje intensywnego aromatu. Dodatek czosnku i odrobiny octu wyostrza smak, a pieczenie w niezbyt wysokiej temperaturze sprawia, że kurczak jest soczysty w środku, a glazura idealnie się karmelizuje.

Składniki:

  • 12 pałek z kurczaka,
  • 3 łyżki miodu,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka octu ryżowego lub jabłkowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty: sos sojowy, miód, ocet, olej, paprykę, przeciśnięty czosnek oraz sól i pieprz.
  2. Pałki delikatnie ponacinaj przy końcach, by lepiej wchłonęły przyprawy. Obtocz je dokładnie w marynacie i odstaw na minimum 30 minut.
  3. Ułóż pałki w naczyniu żaroodpornym, skórką do góry. Piecz w 190°C (góra-dół) przez 45 minut. Co 15 minut obracaj mięso i smaruj pozostałą marynatą.
  4. Na ostatnie 5 minut zwiększ temperaturę do 210°C, by uzyskać chrupiącą, skarmelizowaną skórkę.

Z czym podać pałki z kurczaka?

Doskonałym dodatkiem będzie klasyczny ryż jaśminowy, czyli delikatny i aromatyczny, który nie przyćmiewa smaku mięsa. Możesz też przygotować ryż smażony z warzywami, to idealna opcja, jeśli zostało ci trochę ryżu z poprzedniego dnia. Alternatywnie świetnie sprawdzi się też prosty kuskus, pieczone ziemniaki lub świeża sałatka z ogórkiem i pomidorem. Pałki z kurczaka dobrze komponują się także z frytkami lub pieczonymi batatami.

Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze