Pałki z kurczaka robię w ten sposób. Skórka przyjemnie chrupie, a mięso jest soczyste i bardzo delikatne

Soczyste pałki z kurczaka o chrupiącej skórce to klasyk, który możesz przygotować bez większego wysiłku. Kluczem jest marynata i odpowiednie pieczenie, wtedy kurczak dosłownie rozpływa się w ustach.

Pałki z kurczaka wychodzą idealnePałki z kurczaka wychodzą idealne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Wiele osób smaży kurczaka na patelni lub gotuje w zupie, ale pieczone pałki z glazurą to zupełnie inny wymiar smaku. Mięso jest miękkie, łatwo odchodzi od kości, a przy tym zostaje soczyste i pełne aromatu. Cały sekret tkwi w marynacie i technice pieczenia – bez niej pałki mogą być suche i nijakie. Jeśli szukasz pomysłu na sobotni obiad, który zrobi efekt "wow", ale nie wymaga specjalnych umiejętności, ten przepis jest dla ciebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Marynata do skrzydełek na grilla. Olej, przyprawy i 1 dodatkowy produkt zrobią robotę

Pałki z kurczaka w miodowo-sojowej glazurze

Zamiast smażyć, piecz. Dzięki temu mięso jest bardziej delikatne, a przy tym skórka się nie przypala, tylko rumieni. Dodatkowo tak przygotowane pałki z kurczaka będą zdrowsze i o wiele mniej kaloryczne. Marynata z miodem, sosem sojowym i przyprawami nadaje intensywnego aromatu. Dodatek czosnku i odrobiny octu wyostrza smak, a pieczenie w niezbyt wysokiej temperaturze sprawia, że kurczak jest soczysty w środku, a glazura idealnie się karmelizuje.

Składniki:

  • 12 pałek z kurczaka,
  • 3 łyżki miodu,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka octu ryżowego lub jabłkowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty: sos sojowy, miód, ocet, olej, paprykę, przeciśnięty czosnek oraz sól i pieprz.
  2. Pałki delikatnie ponacinaj przy końcach, by lepiej wchłonęły przyprawy. Obtocz je dokładnie w marynacie i odstaw na minimum 30 minut.
  3. Ułóż pałki w naczyniu żaroodpornym, skórką do góry. Piecz w 190°C (góra-dół) przez 45 minut. Co 15 minut obracaj mięso i smaruj pozostałą marynatą.
  4. Na ostatnie 5 minut zwiększ temperaturę do 210°C, by uzyskać chrupiącą, skarmelizowaną skórkę.

Z czym podać pałki z kurczaka?

Doskonałym dodatkiem będzie klasyczny ryż jaśminowy, czyli delikatny i aromatyczny, który nie przyćmiewa smaku mięsa. Możesz też przygotować ryż smażony z warzywami, to idealna opcja, jeśli zostało ci trochę ryżu z poprzedniego dnia. Alternatywnie świetnie sprawdzi się też prosty kuskus, pieczone ziemniaki lub świeża sałatka z ogórkiem i pomidorem. Pałki z kurczaka dobrze komponują się także z frytkami lub pieczonymi batatami.

Wybrane dla Ciebie
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀