Na każdego grilla muszę robić tę karkówkę. Znajomi dosłownie wyrywają sobie z rąk

Karkówka z grilla w miodzie to prawdziwy hit letnich spotkań. Słodko-pikantna marynata sprawia, że mięso jest wyjątkowo soczyste i aromatyczne. Sprawdź, jak przygotować idealną karkówkę na grilla krok po kroku.

Soczysta i pełna smaku karkówka w miodowej marynacieSoczysta i pełna smaku karkówka w miodowej marynacie
Źródło zdjęć: © Adobe

Karkówka z grilla w miodzie

Grillowanie to nieodłączny element lata, a karkówka w miodowej marynacie od lat króluje na stołach. Połączenie słodyczy miodu z wyrazistymi przyprawami sprawia, że mięso zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Taki przepis to gwarancja sukcesu podczas każdego spotkania w ogrodzie czy na działce.

Wielu miłośników grillowania szuka sposobu na to, by karkówka była nie tylko dobrze przyprawiona, ale przede wszystkim soczysta. Kluczem jest odpowiedni dobór składników oraz czas marynowania. Dzięki temu nawet początkujący kucharz może zaskoczyć gości perfekcyjnie przygotowanym mięsem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grilla robię tureckie szaszłyki. Wszyscy pytają, co dodałem do marynaty

Składniki na soczystą karkówkę

Podstawą udanego dania jest świeża karkówka wieprzowa. Najlepiej wybierać kawałki z delikatnym przerostem tłuszczu – to właśnie on sprawia, że mięso po grillowaniu pozostaje miękkie i soczyste. Na cztery porcje potrzebujesz ok. 1 kg karkówki.

Składniki:

  • 3 łyżki miodu (najlepiej płynnego, np. akacjowego lub wielokwiatowego),
  • 2 łyżki musztardy,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • pół łyżeczki curry,
  • sól i pieprz do smaku.

Warto zwrócić uwagę na jakość miodu – naturalny, płynny miód lepiej wnika w strukturę mięsa i nadaje mu głębię smaku. Musztarda podkreśli pikantność, a czosnek i papryka dodadzą aromatu.

Przygotowanie marynaty miodowej

Marynata to serce tego przepisu. W misce dokładnie wymieszaj miód, musztardę, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Powstała mieszanka powinna być gładka i lekko lejąca. Tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzyj plastry karkówki.

Im dłużej mięso poleży w marynacie, tym lepszy efekt uzyskasz. Minimum to dwie godziny, ale najlepiej zostawić karkówkę w lodówce na całą noc. Dzięki temu smaki przenikną do środka, a mięso stanie się wyjątkowo aromatyczne.

Marynowanie karkówki – klucz do smaku

Marynowanie to etap, którego nie warto pomijać. Karkówkę najlepiej ułożyć w szklanym lub ceramicznym naczyniu, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki. Jeśli masz czas, co kilka godzin obróć plastry, by marynata równomiernie pokryła mięso.

Przechowywanie w chłodzie zapobiega rozwojowi bakterii i pozwala zachować świeżość. Przed grillowaniem wyjmij karkówkę z lodówki na ok. 30 minut, by osiągnęła temperaturę pokojową – to ułatwi równomierne grillowanie.

Grillowanie krok po kroku

Rozgrzej grill do średniej temperatury. Plastry karkówki układaj na ruszcie i grilluj po 6-8 minut z każdej strony, w zależności od grubości mięsa. W trakcie grillowania możesz smarować karkówkę pozostałą marynatą – to podbije smak i nada mięsu apetyczną glazurę.

Unikaj zbyt wysokiej temperatury, by miód się nie przypalił. Jeśli grillujesz na węglu, poczekaj, aż żar będzie równomierny i nie będzie płomieni. Dzięki temu karkówka będzie soczysta w środku i lekko chrupiąca na zewnątrz.

Porady dla idealnego efektu

Aby karkówka z grilla w miodzie była naprawdę soczysta, nie nakłuwaj mięsa podczas grillowania – soki nie wypłyną i mięso nie wyschnie. Jeśli chcesz uzyskać chrupiącą skórkę, pod koniec grillowania zwiększ temperaturę na chwilę lub połóż mięso bliżej żaru.

Warto też eksperymentować z dodatkami do marynaty – odrobina soku z cytryny lub świeże zioła mogą nadać karkówce nowy wymiar smaku.

Podanie i dodatki

Karkówka z grilla w miodzie najlepiej smakuje z lekkimi sałatkami, pieczonymi ziemniakami lub świeżym pieczywem. Świetnie komponuje się z sosem czosnkowym lub jogurtowym. Nie zapomnij o sezonowych warzywach – grillowana cukinia, papryka czy kukurydza to idealne uzupełnienie dania.

Tak przygotowana karkówka z grilla w miodzie z pewnością zachwyci twoich gości i stanie się gwiazdą letnich spotkań. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą