Ani bułka tarta, ani płatki kukurydziane. Najlepszą panierkę do kotletów zrobisz z warzywa

Panierka to nieodłączna część każdego schabowego. Najczęściej przygotowujemy ją z bułki tartej i jajka, czasem zdarza się, że użyjemy płatków kukurydzianych. Jednak najlepszą panierkę zrobisz z innych składników. Idealne będą warzywa.

ObrazekPanierka (ADOBE)
Paulina Hermann

Warzywna panierka to idealna alternatywa dla zwyczajnej bułki tartej czy płatków kukurydzianych. Nada ona kotletom schabowym oryginalnego smaku i sprawi, że będziecie chcieli częściej przygotowywać danie w taki sposób.

Idealna panierka do kotletów. Jak zrobić?

Masz ochotę na oryginalne danie obiadowe? Na samym początku przygotuj:

          
  • cztery kotlety schabowe,
  • cztery ziemniaki,
  • jajko,
  • łyżeczkę suszonej szałwii,
  • dwie łyżki mąki,
  • cztery łyżki tartego sera (świetnym wyborem będzie parmezan),
  • łyżeczkę czosnku granulowanego,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

       
  1. Ubij schabowe tłuczkiem (przyrząd możesz owinąć woreczkiem foliowym, dzięki czemu mięso nie będzie się rozrywać), dopraw solą i pieprzem, oprósz szałwią. Niech schab 20 minut sobie poleży i przejdzie przyprawami.
  2. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Do warzyw dodaj mąkę, rozbełtane jajko oraz starty ser. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie i w ten sposób powstanie obłędna panierka.
  3. Kotlety schabowe dokładnie pokryj zrobioną wcześniej masą. Możesz mocniej docisnąć ją dłonią, by nie opadała.
  4. Na patelnię wlej tłuszcz i dobrze go rozgrzej. Schabowe smaż kilka minut - powinny mieć złocisty kolor. Kiedy jedna strona mięsa podlega obróbce, na drugą możesz także dołożyć trochę panierki.
  5. Mięso podawaj z surówką, świeżymi warzywami oraz ziemniakami.
Obrazek
Bułka tarta nie jest najlepszą panierką (PIXINIO)

Co zamiast bułki tartej lub płatków kukurydzianych?

Mamy naprawdę bardzo szeroki wybór produktów, z których można zrobić panierkę do kotletów schabowych.

Świetnym wyborem będą zmielone otręby. Dzięki nim panierka zyska na wartościach odżywczych. Podobnie będzie w przypadku zmielonego siemienia lnianego. Zanim jednak to zrobisz, musisz obtoczyć mięso w pianie z ubitych białek. Jest jeszcze pochodzące z Japonii panko. Dzięki niemu potrawy podczas smażenia nie nasiąkają aż tak bardzo tłuszczem. To również sprawi, że schabowe będzie mniej kaloryczne.

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę