Ani bułka tarta, ani płatki kukurydziane. Najlepszą panierkę do kotletów zrobisz z warzywa
Panierka to nieodłączna część każdego schabowego. Najczęściej przygotowujemy ją z bułki tartej i jajka, czasem zdarza się, że użyjemy płatków kukurydzianych. Jednak najlepszą panierkę zrobisz z innych składników. Idealne będą warzywa.
09.06.2023 | aktual.: 09.10.2023 15:45
Warzywna panierka to idealna alternatywa dla zwyczajnej bułki tartej czy płatków kukurydzianych. Nada ona kotletom schabowym oryginalnego smaku i sprawi, że będziecie chcieli częściej przygotowywać danie w taki sposób.
Idealna panierka do kotletów. Jak zrobić?
Masz ochotę na oryginalne danie obiadowe? Na samym początku przygotuj:
- cztery kotlety schabowe,
- cztery ziemniaki,
- jajko,
- łyżeczkę suszonej szałwii,
- dwie łyżki mąki,
- cztery łyżki tartego sera (świetnym wyborem będzie parmezan),
- łyżeczkę czosnku granulowanego,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Ubij schabowe tłuczkiem (przyrząd możesz owinąć woreczkiem foliowym, dzięki czemu mięso nie będzie się rozrywać), dopraw solą i pieprzem, oprósz szałwią. Niech schab 20 minut sobie poleży i przejdzie przyprawami.
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Do warzyw dodaj mąkę, rozbełtane jajko oraz starty ser. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie i w ten sposób powstanie obłędna panierka.
- Kotlety schabowe dokładnie pokryj zrobioną wcześniej masą. Możesz mocniej docisnąć ją dłonią, by nie opadała.
- Na patelnię wlej tłuszcz i dobrze go rozgrzej. Schabowe smaż kilka minut - powinny mieć złocisty kolor. Kiedy jedna strona mięsa podlega obróbce, na drugą możesz także dołożyć trochę panierki.
- Mięso podawaj z surówką, świeżymi warzywami oraz ziemniakami.
Co zamiast bułki tartej lub płatków kukurydzianych?
Mamy naprawdę bardzo szeroki wybór produktów, z których można zrobić panierkę do kotletów schabowych.
Świetnym wyborem będą zmielone otręby. Dzięki nim panierka zyska na wartościach odżywczych. Podobnie będzie w przypadku zmielonego siemienia lnianego. Zanim jednak to zrobisz, musisz obtoczyć mięso w pianie z ubitych białek. Jest jeszcze pochodzące z Japonii panko. Dzięki niemu potrawy podczas smażenia nie nasiąkają aż tak bardzo tłuszczem. To również sprawi, że schabowe będzie mniej kaloryczne.