Włosi nie marnują nawet okruszka czerstwego chleba. Zamieniają go wykwintne danie
Nie wiesz, co zrobić z czerstwym pieczywem? Zamiast wyrzucać zeschnięty chleb czy bułki do śmieci, weź przykład z mieszkańców słonecznej Toskanii. Wykorzystaj resztki pieczywa do przygotowania pysznej i aromatycznej sałatki. Idealnie sprawdzi się na lunch, śniadanie lub spotkanie przy grillu. Oto panzanella kukurydziana z bazyliową oliwą.
01.05.2023 18:31
Panazella to zbitka dwóch włoskich słów: pane (chleb) oraz zanella (głęboka miska, w której niegdyś serwowano ten przysmak). Początkowo wywodzące się z toskańskich wsi danie przyrządzano z czerstwego chleba (wcześniej wymoczonego w wodzie), z dodatkiem cebuli, ogórków, portulaki (popularne w średniowiecznej Europie warzywo liściaste o charakterystycznym słono-kwaśnym smaku), oliwy i octu. Przygotowanie panzanelli nie jest dużym wyzwaniem kulinarnym. "Nie potrafię zjeść panzanelli, nie śpiewając z zachwytu nad tym, jak najprostsze rzeczy potrafią dawać największą przyjemność" – pisze Dominika Targosz w książce „Roślinna sprawa”.
Oczywiście naszą panzanellę możemy wzbogacić także innymi składniami, np. pokrojonym w cienkie plasterki ogórkiem, papryką czy kaparami. Wszystko zależy od fantazji i preferencji smakowych.
Panzanella kukurydziana z bazyliową oliwą - przepis
Składniki:
Dressing:
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- 1 ząbek czosnku
- Sól
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć ziarenka kukurydzy, posól i smaż, aż zaczną strzelać i zrobią się brunatne. Dodaj pokrojone pomidory, smaż minutę na dużym ogniu i przełóż do miski. Wrzuć do niej poszarpany na kawałki chleb (można go wcześniej przypiec), pokrojoną w cienkie paski cebulę i plasterki ogórka.
- Wymieszaj składniki dressingu, dodaj do sałatki razem z liśćmi bazylii. Przemieszaj dokładnie i odstaw na chwilę, żeby sok, który puszczą pomidory, wsiąkł w chleb.
Przepis pochodzi z książki Dominiki Targosz "Roślinna sprawa"
Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami: