Paprykę kroję i zalewam prostą zalewą. To najlepszy dodatek do sałatek i kanapek

Taką paprykę robiła moja babcia i mama, a przepis krąży w mojej rodzinie od lat. To idealny balans słodyczy, chrupkości i octowego, wyrazistego smaku. Domowa papryka konserwowa nie ma sobie równych.

Papryka konserwowa w prostej zalewiePapryka konserwowa w prostej zalewie
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kiedy latem z przydomowych ogródków wynosi się kosze pełne plonów, a ceny w sklepach i na lokalnych bazarkach spadają, nadchodzi czas na wekowanie. To najlepszy sposób na to, by zachować smak lata na chłodne dni. Obok ogórków kiszonych czy tych po kozacku obowiązkowo pojawić się musi konserwowa papryka przygotowywana w zalewie octowej. To pyszna przekąska i smaczny dodatek, który umili niejeden obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Papryka konserwowa

Jej smak jest wyrazisty, ale nie przytłaczający, a lekka słodycz zalewy doskonale łączy się z octowym akcentem. Taka papryka konserwowa świetnie pasuje jako dodatek do obiadów, zwłaszcza do mięs, ale jest też niezastąpiona w sałatkach czy na kanapkach.

Trikiem mojej babci na to, by papryka konserwowa była jędrna i chrupka, jest wcześniejsze pokrojenie i zasolenie warzywa. Puści wtedy sok, a tym samym też nadmiar wody, zachowując później swoją chrupkość.

Składniki:

  • 3 kg czerwonej papryki,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 4-5 liści laurowych,
  • 2-3 łyżeczki pieprzu w kulkach,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 3-4 łyżki gorczycy,
  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej,
  • 1 szklanka octu 10 proc.,
  • 5-6 łyżek oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki, usuwając dokładnie wszystkie nasiona ze środka.
  2. Posyp solą i odstaw na 2-3 godziny.
  3. Słoiki dobrze wyparz.
  4. Do każdego wrzuć obrany ząbek czosnku, 2 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 4 ziarenka pieprzu i dużą szczyptę gorczycy.
  5. Paprykę odciśnij z soku i przełóż do słoików.
  6. W garnku zagotuj wodę wraz z cukrem, 1,5 łyżki soli.
  7. Pod koniec gotowania dodaj ocet i wymieszaj.
  8. Gorącą zalewą zalej przygotowaną w słoikach paprykę tak, aby warzywo było całkowicie zanurzone.
  9. Dodaj na górę łyżkę oleju i szczelnie zakręć.
  10. Następnie umieść je w dużym garnku wyłożonym na dnie ściereczką.
  11. Zalej wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzuj przez 10 minut od momentu zagotowania się wody.
  12. Po pasteryzacji wyjmij słoiki z garnka, odwróć do góry dnem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Papryka powinna marynować się przez co najmniej 2 tygodnie, ale warto poczekać cały miesiąc, by nabrała więcej smaku. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu, a będziesz cieszyć się smakiem lata przez całą zimę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne