Paprykę kroję i zalewam prostą zalewą. To najlepszy dodatek do sałatek i kanapek
Taką paprykę robiła moja babcia i mama, a przepis krąży w mojej rodzinie od lat. To idealny balans słodyczy, chrupkości i octowego, wyrazistego smaku. Domowa papryka konserwowa nie ma sobie równych.
Kiedy latem z przydomowych ogródków wynosi się kosze pełne plonów, a ceny w sklepach i na lokalnych bazarkach spadają, nadchodzi czas na wekowanie. To najlepszy sposób na to, by zachować smak lata na chłodne dni. Obok ogórków kiszonych czy tych po kozacku obowiązkowo pojawić się musi konserwowa papryka przygotowywana w zalewie octowej. To pyszna przekąska i smaczny dodatek, który umili niejeden obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę
Papryka konserwowa
Jej smak jest wyrazisty, ale nie przytłaczający, a lekka słodycz zalewy doskonale łączy się z octowym akcentem. Taka papryka konserwowa świetnie pasuje jako dodatek do obiadów, zwłaszcza do mięs, ale jest też niezastąpiona w sałatkach czy na kanapkach.
Trikiem mojej babci na to, by papryka konserwowa była jędrna i chrupka, jest wcześniejsze pokrojenie i zasolenie warzywa. Puści wtedy sok, a tym samym też nadmiar wody, zachowując później swoją chrupkość.
Składniki:
- 3 kg czerwonej papryki,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 4-5 liści laurowych,
- 2-3 łyżeczki pieprzu w kulkach,
- kilka kulek ziela angielskiego,
- 3-4 łyżki gorczycy,
- 5 szklanek wody,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej,
- 1 szklanka octu 10 proc.,
- 5-6 łyżek oleju.
Sposób przygotowania:
- Paprykę dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki, usuwając dokładnie wszystkie nasiona ze środka.
- Posyp solą i odstaw na 2-3 godziny.
- Słoiki dobrze wyparz.
- Do każdego wrzuć obrany ząbek czosnku, 2 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 4 ziarenka pieprzu i dużą szczyptę gorczycy.
- Paprykę odciśnij z soku i przełóż do słoików.
- W garnku zagotuj wodę wraz z cukrem, 1,5 łyżki soli.
- Pod koniec gotowania dodaj ocet i wymieszaj.
- Gorącą zalewą zalej przygotowaną w słoikach paprykę tak, aby warzywo było całkowicie zanurzone.
- Dodaj na górę łyżkę oleju i szczelnie zakręć.
- Następnie umieść je w dużym garnku wyłożonym na dnie ściereczką.
- Zalej wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzuj przez 10 minut od momentu zagotowania się wody.
- Po pasteryzacji wyjmij słoiki z garnka, odwróć do góry dnem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Papryka powinna marynować się przez co najmniej 2 tygodnie, ale warto poczekać cały miesiąc, by nabrała więcej smaku. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu, a będziesz cieszyć się smakiem lata przez całą zimę. Smacznego!