Paprykę kroję i zalewam prostą zalewą. To najlepszy dodatek do sałatek i kanapek

Taką paprykę robiła moja babcia i mama, a przepis krąży w mojej rodzinie od lat. To idealny balans słodyczy, chrupkości i octowego, wyrazistego smaku. Domowa papryka konserwowa nie ma sobie równych.

Papryka konserwowa w prostej zalewiePapryka konserwowa w prostej zalewie
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kiedy latem z przydomowych ogródków wynosi się kosze pełne plonów, a ceny w sklepach i na lokalnych bazarkach spadają, nadchodzi czas na wekowanie. To najlepszy sposób na to, by zachować smak lata na chłodne dni. Obok ogórków kiszonych czy tych po kozacku obowiązkowo pojawić się musi konserwowa papryka przygotowywana w zalewie octowej. To pyszna przekąska i smaczny dodatek, który umili niejeden obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Papryka konserwowa

Jej smak jest wyrazisty, ale nie przytłaczający, a lekka słodycz zalewy doskonale łączy się z octowym akcentem. Taka papryka konserwowa świetnie pasuje jako dodatek do obiadów, zwłaszcza do mięs, ale jest też niezastąpiona w sałatkach czy na kanapkach.

Trikiem mojej babci na to, by papryka konserwowa była jędrna i chrupka, jest wcześniejsze pokrojenie i zasolenie warzywa. Puści wtedy sok, a tym samym też nadmiar wody, zachowując później swoją chrupkość.

Składniki:

  • 3 kg czerwonej papryki,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 4-5 liści laurowych,
  • 2-3 łyżeczki pieprzu w kulkach,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 3-4 łyżki gorczycy,
  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej,
  • 1 szklanka octu 10 proc.,
  • 5-6 łyżek oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki, usuwając dokładnie wszystkie nasiona ze środka.
  2. Posyp solą i odstaw na 2-3 godziny.
  3. Słoiki dobrze wyparz.
  4. Do każdego wrzuć obrany ząbek czosnku, 2 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 4 ziarenka pieprzu i dużą szczyptę gorczycy.
  5. Paprykę odciśnij z soku i przełóż do słoików.
  6. W garnku zagotuj wodę wraz z cukrem, 1,5 łyżki soli.
  7. Pod koniec gotowania dodaj ocet i wymieszaj.
  8. Gorącą zalewą zalej przygotowaną w słoikach paprykę tak, aby warzywo było całkowicie zanurzone.
  9. Dodaj na górę łyżkę oleju i szczelnie zakręć.
  10. Następnie umieść je w dużym garnku wyłożonym na dnie ściereczką.
  11. Zalej wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzuj przez 10 minut od momentu zagotowania się wody.
  12. Po pasteryzacji wyjmij słoiki z garnka, odwróć do góry dnem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Papryka powinna marynować się przez co najmniej 2 tygodnie, ale warto poczekać cały miesiąc, by nabrała więcej smaku. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu, a będziesz cieszyć się smakiem lata przez całą zimę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀