Robię zamiast konserwowych. Słoiki muszę chować, bo nie doczekają do zimy

Wśród przetworów z ogórkami w roli głównej nie może zabraknąć tych po kozacku. Przyjemnie łaskoczą podniebienie lekką ostrością, nie wypalając przy tym kubków smakowych.

Ogórki po kozacku w musztardzieOgórki po kozacku w musztardzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż kiszone i konserwowe ogórki są na pewno bardzo smaczne, to czasem warto postawić na odmianę. Ogórki po kozacku w marynacie z dodatkiem musztardy łączą w sobie ostre, słone i kwaśne nuty. Przyjemnie chrupią, świetnie smakują na kanapkach czy jako dodatek do obiadu, a przy tym ich przygotowanie jest naprawdę proste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Ogórki po kozacku

Ogórki po kozacku to przetwory, które z powodzeniem zastąpią klasyczne kiszonki i ogórki konserwowe. Ten przepis to pewność, że w środku zimy zjesz coś wyjątkowo smacznego. Żeby jednak doczekały do zimy, proponuję zrobić od razu większy zapas, bo znikają od razu po tym, jak już się zamarynują.

W środku słoika znajdziesz kruche i jędrne ogórki zanurzone w musztardowo-octowej zalewie. To ona jest sercem tego przepisu. Musztarda, zwłaszcza w połączeniu z gorczycą, nadaje im charakterystyczny, pikantno-słodki posmak, który doskonale łączy się z kwasowością octu.

Składniki:

Na ogórki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 2 cebule,
  • 1 główka czosnku,
  • kilka gałązek kopru,
  • kilka liści laurowych,
  • 1 łyżka gorczycy,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu.

Na marynatę:

  • 1 litr wody,
  • 1 szklanka octu (10 proc.),
  • 1 szklanka cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • 2 łyżki soli,
  • 4 łyżki musztardy (najlepiej dijon lub sarepskiej).

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie umyj, a następnie pokrój w plasterki lub grube słupki. Cebulę pokrój w piórka, a ząbki czosnku w plasterki.
  2. Do czystych, wyparzonych słoików włóż liście laurowe, ziarenka pieprzu, gorczycę oraz po kawałku kopru.
  3. Następnie układaj warstwami ogórki, cebulę i czosnek, aż do wypełnienia słoików.
  4. W garnku zagotuj wszystkie składniki na marynatę: wodę, ocet, cukier, olej, sól i musztardę. Dokładnie wymieszaj, aż wszystko się połączy.
  5. Gorącą marynatą zalej ogórki w słoikach. Słoiki szczelnie zakręć.
  6. Pasteryzuj ogórki przez około 15 minut, a następnie odstaw do ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Ogórki powinny marynować się co najmniej przez dwa tygodnie. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek, burgerów, hot dogów czy dań mięsnych. Doskonale przełamują tłusty smak potraw, a ich lekka ostrość pobudza apetyt. Można je również serwować jako samodzielną przekąskę.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇