Robię zamiast konserwowych. Słoiki muszę chować, bo nie doczekają do zimy

Wśród przetworów z ogórkami w roli głównej nie może zabraknąć tych po kozacku. Przyjemnie łaskoczą podniebienie lekką ostrością, nie wypalając przy tym kubków smakowych.

Ogórki po kozacku w musztardzieOgórki po kozacku w musztardzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż kiszone i konserwowe ogórki są na pewno bardzo smaczne, to czasem warto postawić na odmianę. Ogórki po kozacku w marynacie z dodatkiem musztardy łączą w sobie ostre, słone i kwaśne nuty. Przyjemnie chrupią, świetnie smakują na kanapkach czy jako dodatek do obiadu, a przy tym ich przygotowanie jest naprawdę proste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Ogórki po kozacku

Ogórki po kozacku to przetwory, które z powodzeniem zastąpią klasyczne kiszonki i ogórki konserwowe. Ten przepis to pewność, że w środku zimy zjesz coś wyjątkowo smacznego. Żeby jednak doczekały do zimy, proponuję zrobić od razu większy zapas, bo znikają od razu po tym, jak już się zamarynują.

W środku słoika znajdziesz kruche i jędrne ogórki zanurzone w musztardowo-octowej zalewie. To ona jest sercem tego przepisu. Musztarda, zwłaszcza w połączeniu z gorczycą, nadaje im charakterystyczny, pikantno-słodki posmak, który doskonale łączy się z kwasowością octu.

Składniki:

Na ogórki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 2 cebule,
  • 1 główka czosnku,
  • kilka gałązek kopru,
  • kilka liści laurowych,
  • 1 łyżka gorczycy,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu.

Na marynatę:

  • 1 litr wody,
  • 1 szklanka octu (10 proc.),
  • 1 szklanka cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • 2 łyżki soli,
  • 4 łyżki musztardy (najlepiej dijon lub sarepskiej).

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie umyj, a następnie pokrój w plasterki lub grube słupki. Cebulę pokrój w piórka, a ząbki czosnku w plasterki.
  2. Do czystych, wyparzonych słoików włóż liście laurowe, ziarenka pieprzu, gorczycę oraz po kawałku kopru.
  3. Następnie układaj warstwami ogórki, cebulę i czosnek, aż do wypełnienia słoików.
  4. W garnku zagotuj wszystkie składniki na marynatę: wodę, ocet, cukier, olej, sól i musztardę. Dokładnie wymieszaj, aż wszystko się połączy.
  5. Gorącą marynatą zalej ogórki w słoikach. Słoiki szczelnie zakręć.
  6. Pasteryzuj ogórki przez około 15 minut, a następnie odstaw do ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Ogórki powinny marynować się co najmniej przez dwa tygodnie. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek, burgerów, hot dogów czy dań mięsnych. Doskonale przełamują tłusty smak potraw, a ich lekka ostrość pobudza apetyt. Można je również serwować jako samodzielną przekąskę.

Wybrane dla Ciebie

Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać