Wielu niedoświadczonych kucharzy dodaje do kiszonych ogórków. Przez ten błąd pleśnieją i są sflaczałe

Wydaje się, że kiszenie ogórków to prosta sprawa — woda, sól, przyprawy i gotowe. A jednak wielu początkujących kucharzy popełnia jeden drobny błąd, który potrafi zrujnować cały wysiłek. Przez niego ogórki stają się miękkie, a w słoiku pojawia się pleśń.

Ogórki kiszoneJeden błąd może zniszczyć twoje kiszonki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | © 2008 Werner Münzker

Kiedy pierwszy raz zabieramy się za kiszenie, często sięgamy po porady z internetu, czy rozmów z bliskimi. Każdy ma swój przepis i ulubione dodatki, a początkujący przetwórca próbuje je połączyć. W tej mieszance dobrych rad łatwo jednak natrafić na wskazówki, które zamiast pomóc — zaszkodzą. A jeden z najczęstszych błędów skutkuje sflaczałymi, nijakimi ogórkami i zepsutymi słoikami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca sałatka z kapusty i papryki – przepis na 5 słoików do spiżarni

Najgorszy składnik

Kluczem do udanego kiszenia jest odpowiedni wybór soli. Wiele osób sięga po zwykłą, jodowaną sól kuchenną, nie zdając sobie sprawy, że to ona może być winowajcą nieudanych ogórków. Jod, choć korzystny dla zdrowia, spowalnia fermentację, przez co ogórki stają się miękkie i szybko się psują. Do tego dochodzą chemiczne dodatki, które również nie służą fermentującym warzywom. Jeśli chcesz mieć jędrne, kwaśne i trwałe kiszonki, sięgnij po sól kamienną niejodowaną — najlepiej taką bez dodatków.

Co warto dodać do słoika, a czego lepiej unikać

Każdy dom ma swoje dodatki: czosnek, koper, chrzan – to klasyka. Ale coraz częściej szukamy ciekawszych wariantów smakowych. Jednak, są jednak zasady. Świetnym pomysłem będą liście wiśni, czarnej porzeczki, a nawet dębu – zawierają one garbniki, które pomagają utrzymać ogórki w idealnej chrupkości, a jeśli lubisz pikantne smaki, możesz pokusić się o kilka ziarenek chili. Mało znanym dodatkiem jest plasterek cytryny – delikatnie ożywia smak i pomaga zachować jędrność ogórków.

Kiszenie wymaga cierpliwości i kilku zasad

Poza odpowiednią solą i przemyślanymi dodatkami, liczy się też technika. Warto je wcześniej namoczyć w zimnej wodzie – dzięki temu lepiej się ukiszą. Do zalewy używaj przegotowanej i wystudzonej wody. Nie zapominaj też o tym, by dokładnie zakręcić słoiki i dbać o ich czystość – najmniejszy brud może spowodować pojawienie się pleśni, a tym samym niejadalnymi kiszonkami.

Kiszenie ogórków to nie tylko sposób na przechowanie warzyw na zimę, ale też sztuka, która daje wiele satysfakcji. Fermentacja naturalna to proces żywy – wymaga dobrych składników, czystości i zapasu cierpliwości, a przede wszystkim wiedzy, co naprawdę służy naszym kiszonkom, a co może je zniszczyć. Unikając najczęstszych błędów, z czasem wypracujesz swój własny, niezawodny przepis, do którego będziesz wracać co roku.

Wybrane dla Ciebie

Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów
Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów
Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
Na Węgrzech robią takie leczo. Polacy będą zaskoczeni, że nie ma w nim tego składnika
Na Węgrzech robią takie leczo. Polacy będą zaskoczeni, że nie ma w nim tego składnika
Apetyczny dodatek do chleba zrobisz w kwadrans. Smakuje niemal jak pasztet, a nie ma grama mięsa
Apetyczny dodatek do chleba zrobisz w kwadrans. Smakuje niemal jak pasztet, a nie ma grama mięsa
W chłodne dni robię aromatyczną zupę. Przepis mam od cioci z Węgier
W chłodne dni robię aromatyczną zupę. Przepis mam od cioci z Węgier
Łączę kilka składników. Po chwili mam stertę puszystych placuszków
Łączę kilka składników. Po chwili mam stertę puszystych placuszków