Wielu niedoświadczonych kucharzy dodaje do kiszonych ogórków. Przez ten błąd pleśnieją i są sflaczałe

Wydaje się, że kiszenie ogórków to prosta sprawa — woda, sól, przyprawy i gotowe. A jednak wielu początkujących kucharzy popełnia jeden drobny błąd, który potrafi zrujnować cały wysiłek. Przez niego ogórki stają się miękkie, a w słoiku pojawia się pleśń.

Ogórki kiszoneJeden błąd może zniszczyć twoje kiszonki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | © 2008 Werner Münzker

Kiedy pierwszy raz zabieramy się za kiszenie, często sięgamy po porady z internetu, czy rozmów z bliskimi. Każdy ma swój przepis i ulubione dodatki, a początkujący przetwórca próbuje je połączyć. W tej mieszance dobrych rad łatwo jednak natrafić na wskazówki, które zamiast pomóc — zaszkodzą. A jeden z najczęstszych błędów skutkuje sflaczałymi, nijakimi ogórkami i zepsutymi słoikami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca sałatka z kapusty i papryki – przepis na 5 słoików do spiżarni

Najgorszy składnik

Kluczem do udanego kiszenia jest odpowiedni wybór soli. Wiele osób sięga po zwykłą, jodowaną sól kuchenną, nie zdając sobie sprawy, że to ona może być winowajcą nieudanych ogórków. Jod, choć korzystny dla zdrowia, spowalnia fermentację, przez co ogórki stają się miękkie i szybko się psują. Do tego dochodzą chemiczne dodatki, które również nie służą fermentującym warzywom. Jeśli chcesz mieć jędrne, kwaśne i trwałe kiszonki, sięgnij po sól kamienną niejodowaną — najlepiej taką bez dodatków.

Co warto dodać do słoika, a czego lepiej unikać

Każdy dom ma swoje dodatki: czosnek, koper, chrzan – to klasyka. Ale coraz częściej szukamy ciekawszych wariantów smakowych. Jednak, są jednak zasady. Świetnym pomysłem będą liście wiśni, czarnej porzeczki, a nawet dębu – zawierają one garbniki, które pomagają utrzymać ogórki w idealnej chrupkości, a jeśli lubisz pikantne smaki, możesz pokusić się o kilka ziarenek chili. Mało znanym dodatkiem jest plasterek cytryny – delikatnie ożywia smak i pomaga zachować jędrność ogórków.

Kiszenie wymaga cierpliwości i kilku zasad

Poza odpowiednią solą i przemyślanymi dodatkami, liczy się też technika. Warto je wcześniej namoczyć w zimnej wodzie – dzięki temu lepiej się ukiszą. Do zalewy używaj przegotowanej i wystudzonej wody. Nie zapominaj też o tym, by dokładnie zakręcić słoiki i dbać o ich czystość – najmniejszy brud może spowodować pojawienie się pleśni, a tym samym niejadalnymi kiszonkami.

Kiszenie ogórków to nie tylko sposób na przechowanie warzyw na zimę, ale też sztuka, która daje wiele satysfakcji. Fermentacja naturalna to proces żywy – wymaga dobrych składników, czystości i zapasu cierpliwości, a przede wszystkim wiedzy, co naprawdę służy naszym kiszonkom, a co może je zniszczyć. Unikając najczęstszych błędów, z czasem wypracujesz swój własny, niezawodny przepis, do którego będziesz wracać co roku.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇