Zajadamy się na potęgę, ale niektórym mogą zaszkodzić. Kto powinien omijać kiszonki?

Dietetycy zachwalają kiszonki ze względu na bogactwo witaminy C i bakterii probiotycznych, które wspierają układ pokarmowy i wzmacniają odporność. Nie wszyscy jednak mogą bez konsekwencji zdrowotnych cieszyć się orzeźwiającym smakiem ogórków, kapusty czy kiszonej rzodkiewki.

Ogórki kiszone są zdrowe, ale nie dla każdegoOgórki kiszone są zdrowe, ale nie dla każdego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kiszonki są nieodłącznie związane z kuchnią polską. Kiedyś beczki z kapustą i ogórkami znajdowały się w każdym gospodarstwie, ponieważ solanka była (i nadal jest) skuteczną metodą konserwacji warzyw. Te domowe przetwory od lat są na topie – nie tylko świetnie smakują i stawiają na nogi po nieprzespanej nocy, ale także skutecznie chronią przed infekcjami. Zanim jednak przepadniesz w miłości do kiszonek, sprawdź, czy nie znajdujesz się w grupie ryzyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Dlaczego powinniśmy uważać na ogórki kiszone?

Lekarze apelują, aby zwrócić uwagę na zawartość sodu. Ogórki kiszone, oprócz wielu pożytecznych witamin, bakterii i minerałów, zawierają także dużą ilość soli – jest ona potrzebna w organizmie, ale w odpowiednich ilościach. Nadmiar soli może zwiększać ryzyko nadciśnienia, chorób serca i problemów z nerkami. Może być również jedną z przyczyn zatrzymania wody w organizmie, co czasem prowadzi do pojawienia się obrzęków i uczucia "ciężkości" – niektórzy łączą to również z pogorszeniem wyglądu skóry.

Kto nie powinien jeść kiszonek?

Zwłaszcza osoby, które mają problemy z nerkami lub chorują na kamicę nerkową, nie powinny spożywać więcej niż zalecane przez WHO 5 g soli dodanej dziennie, co odpowiada dokładnie jednej łyżeczce. Do ogórków kiszonych na każdy litr zalewy dodajemy 1 łyżkę soli kamiennej, czyli ok. 15–18 g, która przenika do warzyw.

Oczywiście w jednym ogórków jest znacznie mniej soli. Można oszacować, ze w 100 g ogórków kiszonych znajduje się ok. 1,5 g soli, więc nie należy popadać w panikę – małe ilości nie powinny zaszkodzić, ale nadmiar na pewno nie jest wskazany.

Kiszonki mogą także nie być dobrze tolerowane przez osoby zmagające się z refluksem lub nadwrażliwością żołądkową. Jeśli po zjedzeniu ogórków odczuwasz zgagę, może to oznaczać, że kwaśne środowisko kiszonek podrażnia twój układ pokarmowy.

Jeśli przyjmujesz leki na kamicę nerkową lub nadciśnienie, warto skonsultować swoją dietę z lekarzem prowadzącym lub specjalistą nauk o żywieniu. W przypadku pojawienia się niepokojących objawów, takich jak bóle nerek czy obrzęki, niezwłocznie zgłoś się do specjalisty.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀