Zajadamy się na potęgę, ale niektórym mogą zaszkodzić. Kto powinien omijać kiszonki?

Dietetycy zachwalają kiszonki ze względu na bogactwo witaminy C i bakterii probiotycznych, które wspierają układ pokarmowy i wzmacniają odporność. Nie wszyscy jednak mogą bez konsekwencji zdrowotnych cieszyć się orzeźwiającym smakiem ogórków, kapusty czy kiszonej rzodkiewki.

Ogórki kiszone są zdrowe, ale nie dla każdegoOgórki kiszone są zdrowe, ale nie dla każdego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kiszonki są nieodłącznie związane z kuchnią polską. Kiedyś beczki z kapustą i ogórkami znajdowały się w każdym gospodarstwie, ponieważ solanka była (i nadal jest) skuteczną metodą konserwacji warzyw. Te domowe przetwory od lat są na topie – nie tylko świetnie smakują i stawiają na nogi po nieprzespanej nocy, ale także skutecznie chronią przed infekcjami. Zanim jednak przepadniesz w miłości do kiszonek, sprawdź, czy nie znajdujesz się w grupie ryzyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Dlaczego powinniśmy uważać na ogórki kiszone?

Lekarze apelują, aby zwrócić uwagę na zawartość sodu. Ogórki kiszone, oprócz wielu pożytecznych witamin, bakterii i minerałów, zawierają także dużą ilość soli – jest ona potrzebna w organizmie, ale w odpowiednich ilościach. Nadmiar soli może zwiększać ryzyko nadciśnienia, chorób serca i problemów z nerkami. Może być również jedną z przyczyn zatrzymania wody w organizmie, co czasem prowadzi do pojawienia się obrzęków i uczucia "ciężkości" – niektórzy łączą to również z pogorszeniem wyglądu skóry.

Kto nie powinien jeść kiszonek?

Zwłaszcza osoby, które mają problemy z nerkami lub chorują na kamicę nerkową, nie powinny spożywać więcej niż zalecane przez WHO 5 g soli dodanej dziennie, co odpowiada dokładnie jednej łyżeczce. Do ogórków kiszonych na każdy litr zalewy dodajemy 1 łyżkę soli kamiennej, czyli ok. 15–18 g, która przenika do warzyw.

Oczywiście w jednym ogórków jest znacznie mniej soli. Można oszacować, ze w 100 g ogórków kiszonych znajduje się ok. 1,5 g soli, więc nie należy popadać w panikę – małe ilości nie powinny zaszkodzić, ale nadmiar na pewno nie jest wskazany.

Kiszonki mogą także nie być dobrze tolerowane przez osoby zmagające się z refluksem lub nadwrażliwością żołądkową. Jeśli po zjedzeniu ogórków odczuwasz zgagę, może to oznaczać, że kwaśne środowisko kiszonek podrażnia twój układ pokarmowy.

Jeśli przyjmujesz leki na kamicę nerkową lub nadciśnienie, warto skonsultować swoją dietę z lekarzem prowadzącym lub specjalistą nauk o żywieniu. W przypadku pojawienia się niepokojących objawów, takich jak bóle nerek czy obrzęki, niezwłocznie zgłoś się do specjalisty.

Wybrane dla Ciebie

Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby
Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów
Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów
Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach