Trzeba moczyć ogórki przed kiszeniem? Sprawa nie jest taka oczywista, jak się wydaje
Niektórzy wrzucają ogórki przed kiszeniem do lodowatej wody, inni tylko myją i obcinają końcówki. Jedne i drugie mogą wyjść chrupiące, więc co lepiej wybrać? Przede wszystkim ważne jest, aby sposób przygotowania ogórków dostosować do stanu warzyw.
Ogórki gruntowe mogą przejść różną drogę, zanim pojawią się w twojej lodówce. Co więcej, nawet w lodówce mogą spędzić mniej lub więcej czasu. Im krótsza droga z grządki do słoika, tym mniejsza potrzeba moczenia ogórków. Jednak nawet w przypadku miękkich i zwiotczałych ogórków, trzeba zachować zdrowy rozsądek. Zbyt długie moczenie może być zgubne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato
Jak należy moczyć ogórki?
Moczenie ogórków przed kiszeniem to praktyka, którą stosuje wiele osób, aby poprawić strukturę warzyw. Zanurzenie ogórków w zimnej wodzie na kilka godzin pomaga uzupełnić braki wody, co jest kluczowe dla zachowania jędrności podczas procesu kiszenia ogórków.
Jednak w przypadku młodych i świeżych ogórków nie jest to w ogóle potrzebne. Możesz zanurzyć je w misce z zimną wodą na 20–30 minut i tyle w zupełności wystarczy. Ogórki, które są już nieco zwiotczałe, można zregenerować, wrzucając je do lodowatej wody na 1–2 godziny.
Kilka godzin moczenia do absolutne maksimum. Ogórki, które będą leżały w wodzie dłużej, po ukiszeniu wcale nie wyjdą bardziej chrupiące – zbyt długie moczenie może osłabić ich strukturę.
Inne sposoby na chrupiące ogórki
Wielu doświadczonych kucharzy i gospodyń domowych ma swoje sprawdzone metody na przygotowanie ogórków do kiszenia. Jednym z popularnych sposobów jest dodanie do słoików z ogórkami kilku plasterków cytryny, która nadaje im kwaskowaty i orzeźwiający smak. Cytryna pomaga również w utrzymaniu twardości ogórków, co jest pożądane w przypadku kiszonek.
Pomocna jest również dodatkowa gałązka kopru – takiego dojrzałego z baldachami. Zawarte w kwiatach lub nasionach enzymy pomagają utrzymać jędrność ogórków. Podobne działanie mają też liście dębu lub winogron. Niektórzy dodatkowo nakłuwają warzywa igłą, aby ułatwić solance wejście do środka. Pamiętaj o odpowiednich proporcjach soli do wody i wcześniejszym przegotowaniu solanki, zwłaszcza kiedy wiesz, że w kranie masz twardą wodę.