Trzeba moczyć ogórki przed kiszeniem? Sprawa nie jest taka oczywista, jak się wydaje

Niektórzy wrzucają ogórki przed kiszeniem do lodowatej wody, inni tylko myją i obcinają końcówki. Jedne i drugie mogą wyjść chrupiące, więc co lepiej wybrać? Przede wszystkim ważne jest, aby sposób przygotowania ogórków dostosować do stanu warzyw.

Jak najlepiej przygotować ogórki do kiszenia?Jak najlepiej przygotować ogórki do kiszenia?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ogórki gruntowe mogą przejść różną drogę, zanim pojawią się w twojej lodówce. Co więcej, nawet w lodówce mogą spędzić mniej lub więcej czasu. Im krótsza droga z grządki do słoika, tym mniejsza potrzeba moczenia ogórków. Jednak nawet w przypadku miękkich i zwiotczałych ogórków, trzeba zachować zdrowy rozsądek. Zbyt długie moczenie może być zgubne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Jak należy moczyć ogórki?

Moczenie ogórków przed kiszeniem to praktyka, którą stosuje wiele osób, aby poprawić strukturę warzyw. Zanurzenie ogórków w zimnej wodzie na kilka godzin pomaga uzupełnić braki wody, co jest kluczowe dla zachowania jędrności podczas procesu kiszenia ogórków.

Jednak w przypadku młodych i świeżych ogórków nie jest to w ogóle potrzebne. Możesz zanurzyć je w misce z zimną wodą na 20–30 minut i tyle w zupełności wystarczy. Ogórki, które są już nieco zwiotczałe, można zregenerować, wrzucając je do lodowatej wody na 1–2 godziny.

Kilka godzin moczenia do absolutne maksimum. Ogórki, które będą leżały w wodzie dłużej, po ukiszeniu wcale nie wyjdą bardziej chrupiące – zbyt długie moczenie może osłabić ich strukturę.

Inne sposoby na chrupiące ogórki

Wielu doświadczonych kucharzy i gospodyń domowych ma swoje sprawdzone metody na przygotowanie ogórków do kiszenia. Jednym z popularnych sposobów jest dodanie do słoików z ogórkami kilku plasterków cytryny, która nadaje im kwaskowaty i orzeźwiający smak. Cytryna pomaga również w utrzymaniu twardości ogórków, co jest pożądane w przypadku kiszonek.

Pomocna jest również dodatkowa gałązka kopru – takiego dojrzałego z baldachami. Zawarte w kwiatach lub nasionach enzymy pomagają utrzymać jędrność ogórków. Podobne działanie mają też liście dębu lub winogron. Niektórzy dodatkowo nakłuwają warzywa igłą, aby ułatwić solance wejście do środka. Pamiętaj o odpowiednich proporcjach soli do wody i wcześniejszym przegotowaniu solanki, zwłaszcza kiedy wiesz, że w kranie masz twardą wodę.

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥