Trzeba moczyć ogórki przed kiszeniem? Sprawa nie jest taka oczywista, jak się wydaje

Niektórzy wrzucają ogórki przed kiszeniem do lodowatej wody, inni tylko myją i obcinają końcówki. Jedne i drugie mogą wyjść chrupiące, więc co lepiej wybrać? Przede wszystkim ważne jest, aby sposób przygotowania ogórków dostosować do stanu warzyw.

Jak najlepiej przygotować ogórki do kiszenia?Jak najlepiej przygotować ogórki do kiszenia?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ogórki gruntowe mogą przejść różną drogę, zanim pojawią się w twojej lodówce. Co więcej, nawet w lodówce mogą spędzić mniej lub więcej czasu. Im krótsza droga z grządki do słoika, tym mniejsza potrzeba moczenia ogórków. Jednak nawet w przypadku miękkich i zwiotczałych ogórków, trzeba zachować zdrowy rozsądek. Zbyt długie moczenie może być zgubne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Jak należy moczyć ogórki?

Moczenie ogórków przed kiszeniem to praktyka, którą stosuje wiele osób, aby poprawić strukturę warzyw. Zanurzenie ogórków w zimnej wodzie na kilka godzin pomaga uzupełnić braki wody, co jest kluczowe dla zachowania jędrności podczas procesu kiszenia ogórków.

Jednak w przypadku młodych i świeżych ogórków nie jest to w ogóle potrzebne. Możesz zanurzyć je w misce z zimną wodą na 20–30 minut i tyle w zupełności wystarczy. Ogórki, które są już nieco zwiotczałe, można zregenerować, wrzucając je do lodowatej wody na 1–2 godziny.

Kilka godzin moczenia do absolutne maksimum. Ogórki, które będą leżały w wodzie dłużej, po ukiszeniu wcale nie wyjdą bardziej chrupiące – zbyt długie moczenie może osłabić ich strukturę.

Inne sposoby na chrupiące ogórki

Wielu doświadczonych kucharzy i gospodyń domowych ma swoje sprawdzone metody na przygotowanie ogórków do kiszenia. Jednym z popularnych sposobów jest dodanie do słoików z ogórkami kilku plasterków cytryny, która nadaje im kwaskowaty i orzeźwiający smak. Cytryna pomaga również w utrzymaniu twardości ogórków, co jest pożądane w przypadku kiszonek.

Pomocna jest również dodatkowa gałązka kopru – takiego dojrzałego z baldachami. Zawarte w kwiatach lub nasionach enzymy pomagają utrzymać jędrność ogórków. Podobne działanie mają też liście dębu lub winogron. Niektórzy dodatkowo nakłuwają warzywa igłą, aby ułatwić solance wejście do środka. Pamiętaj o odpowiednich proporcjach soli do wody i wcześniejszym przegotowaniu solanki, zwłaszcza kiedy wiesz, że w kranie masz twardą wodę.

Wybrane dla Ciebie

Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Zamiast ciasta francuskiego piekę plecione czeskie ciasto. Jest mięciutkie i pyszne
Zamiast ciasta francuskiego piekę plecione czeskie ciasto. Jest mięciutkie i pyszne
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Nie mają mąki i mleka, a są elastyczne i mięciutkie
Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Nie mają mąki i mleka, a są elastyczne i mięciutkie
Najzdrowsza sałata. Obniża ciśnienie, łagodzi stany zapalne i ma mnóstwo witamin
Najzdrowsza sałata. Obniża ciśnienie, łagodzi stany zapalne i ma mnóstwo witamin
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak