Trzeba moczyć ogórki przed kiszeniem? Sprawa nie jest taka oczywista, jak się wydaje

Niektórzy wrzucają ogórki przed kiszeniem do lodowatej wody, inni tylko myją i obcinają końcówki. Jedne i drugie mogą wyjść chrupiące, więc co lepiej wybrać? Przede wszystkim ważne jest, aby sposób przygotowania ogórków dostosować do stanu warzyw.

Jak najlepiej przygotować ogórki do kiszenia?Jak najlepiej przygotować ogórki do kiszenia?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ogórki gruntowe mogą przejść różną drogę, zanim pojawią się w twojej lodówce. Co więcej, nawet w lodówce mogą spędzić mniej lub więcej czasu. Im krótsza droga z grządki do słoika, tym mniejsza potrzeba moczenia ogórków. Jednak nawet w przypadku miękkich i zwiotczałych ogórków, trzeba zachować zdrowy rozsądek. Zbyt długie moczenie może być zgubne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Jak należy moczyć ogórki?

Moczenie ogórków przed kiszeniem to praktyka, którą stosuje wiele osób, aby poprawić strukturę warzyw. Zanurzenie ogórków w zimnej wodzie na kilka godzin pomaga uzupełnić braki wody, co jest kluczowe dla zachowania jędrności podczas procesu kiszenia ogórków.

Jednak w przypadku młodych i świeżych ogórków nie jest to w ogóle potrzebne. Możesz zanurzyć je w misce z zimną wodą na 20–30 minut i tyle w zupełności wystarczy. Ogórki, które są już nieco zwiotczałe, można zregenerować, wrzucając je do lodowatej wody na 1–2 godziny.

Kilka godzin moczenia do absolutne maksimum. Ogórki, które będą leżały w wodzie dłużej, po ukiszeniu wcale nie wyjdą bardziej chrupiące – zbyt długie moczenie może osłabić ich strukturę.

Inne sposoby na chrupiące ogórki

Wielu doświadczonych kucharzy i gospodyń domowych ma swoje sprawdzone metody na przygotowanie ogórków do kiszenia. Jednym z popularnych sposobów jest dodanie do słoików z ogórkami kilku plasterków cytryny, która nadaje im kwaskowaty i orzeźwiający smak. Cytryna pomaga również w utrzymaniu twardości ogórków, co jest pożądane w przypadku kiszonek.

Pomocna jest również dodatkowa gałązka kopru – takiego dojrzałego z baldachami. Zawarte w kwiatach lub nasionach enzymy pomagają utrzymać jędrność ogórków. Podobne działanie mają też liście dębu lub winogron. Niektórzy dodatkowo nakłuwają warzywa igłą, aby ułatwić solance wejście do środka. Pamiętaj o odpowiednich proporcjach soli do wody i wcześniejszym przegotowaniu solanki, zwłaszcza kiedy wiesz, że w kranie masz twardą wodę.

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu