Ogórki po kaszubsku deklasują wszystkie inne. Wszystko dzięki jednemu składnikowi

Kiszone czy marynowane? Nigdy nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie jednoznacznie, bo to zależy, do jakiej potrawy będą mi potrzebne. W zupie i sałatce ziemniaczanej wylądują kiszone, ale do wielu innych sałatek wybiorę korniszony. Zrobione po kaszubsku są wyraziste i mają ładny kolor.

Ogórki marynowane po kaszubskuOgórki marynowane po kaszubsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ogórki po kaszubsku są nieco słodsze od klasycznych korniszonów, a ich odcień jest jakby odrobinę cieplejszy. To zasługa papryki, która wpływa na wygląd i smak ogórków. Co więcej, marynowana razem z nimi papryka nie jest tylko dodatkiem do pikli – sama w sobie również świetnie smakuje i idealnie sprawdza się na kanapce z domową wędliną. Po co przygotowywać osobno ogórki i paprykę, skoro można zrobić w jednym słoiku dwie pyszne przekąski?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowana kiełbasa z najlepszymi dodatkami. Już więcej nie podasz jej ze zwykłą kromką

Przepis na ogórki po kaszubsku

Do przygotowania korniszonów wybieraj małe i jędrne ogórki. Jeśli przebyły długą drogę lub zapomniane leżały w lodówce, możesz poprawić ich wygląd, namaczając ogórki w zimnej wodzie lub dodając liście winogron.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • kilka centymetrów korzenia imbiru,
  • kilka gałązek kopru z baldachami,
  • gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy,
  • 1 litr wody,
  • 1 szklanka octu,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 łyżka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ogórki i odetnij z nich końcówki. Z papryki wytnij gniazda nasienne i pokrój ją w paski. Cebulę pokrój w pióra.
  2. Do czystych słoików powkładaj ogórki i uzupełnij dodatkami – wrzuć po kilka kawałków papryki i cebuli, ząbek czosnku, gałązkę kopru i 2–3 plasterki imbiru na słoik. Dodaj także kilka ziarenek gorczycy, ziela angielskiego i 2 liście laurowe.
  3. W garnku przygotuj zalewę z wody, octu, cukru i soli. Podgrzewaj do zagotowania, mieszając, aby rozpuściły się przyprawy.
  4. Słoiki z przygotowanymi warzywami wypełnij gorącą zalewą octową.
  5. Dokładnie zakręć, owiń grubym ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia.
  6. Gdy słoiki będą już zimne, sprawdź, czy wieczka są wklęśnięte. Jeśli nie, pasteryzuj je w garnku z gotującą się wodą lub w piekarniku.
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀