Ogórki po kaszubsku deklasują wszystkie inne. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Kiszone czy marynowane? Nigdy nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie jednoznacznie, bo to zależy, do jakiej potrawy będą mi potrzebne. W zupie i sałatce ziemniaczanej wylądują kiszone, ale do wielu innych sałatek wybiorę korniszony. Zrobione po kaszubsku są wyraziste i mają ładny kolor.
Ogórki po kaszubsku są nieco słodsze od klasycznych korniszonów, a ich odcień jest jakby odrobinę cieplejszy. To zasługa papryki, która wpływa na wygląd i smak ogórków. Co więcej, marynowana razem z nimi papryka nie jest tylko dodatkiem do pikli – sama w sobie również świetnie smakuje i idealnie sprawdza się na kanapce z domową wędliną. Po co przygotowywać osobno ogórki i paprykę, skoro można zrobić w jednym słoiku dwie pyszne przekąski?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grillowana kiełbasa z najlepszymi dodatkami. Już więcej nie podasz jej ze zwykłą kromką
Przepis na ogórki po kaszubsku
Do przygotowania korniszonów wybieraj małe i jędrne ogórki. Jeśli przebyły długą drogę lub zapomniane leżały w lodówce, możesz poprawić ich wygląd, namaczając ogórki w zimnej wodzie lub dodając liście winogron.
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych,
- 2 czerwone papryki,
- 2 cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- kilka centymetrów korzenia imbiru,
- kilka gałązek kopru z baldachami,
- gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy,
- 1 litr wody,
- 1 szklanka octu,
- pół szklanki cukru,
- 1 łyżka soli.
Sposób przygotowania:
- Umyj ogórki i odetnij z nich końcówki. Z papryki wytnij gniazda nasienne i pokrój ją w paski. Cebulę pokrój w pióra.
- Do czystych słoików powkładaj ogórki i uzupełnij dodatkami – wrzuć po kilka kawałków papryki i cebuli, ząbek czosnku, gałązkę kopru i 2–3 plasterki imbiru na słoik. Dodaj także kilka ziarenek gorczycy, ziela angielskiego i 2 liście laurowe.
- W garnku przygotuj zalewę z wody, octu, cukru i soli. Podgrzewaj do zagotowania, mieszając, aby rozpuściły się przyprawy.
- Słoiki z przygotowanymi warzywami wypełnij gorącą zalewą octową.
- Dokładnie zakręć, owiń grubym ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia.
- Gdy słoiki będą już zimne, sprawdź, czy wieczka są wklęśnięte. Jeśli nie, pasteryzuj je w garnku z gotującą się wodą lub w piekarniku.