WAŻNE
TERAZ

Prokuratura reaguje na oburzające słowa Brauna

Jaka sól do ogórków małosolnych? Sprawdź, by nie popełnić błędu

Domowe ogórki małosolne to smak polskiego lata zamknięty w słoiku. Ich przygotowanie może wydawać się proste – wystarczą ogórki gruntowe, koper, czosnek, woda i sól. Ale właśnie ten ostatni składnik potrafi zadecydować o sukcesie całej receptury.

Wojtek Laski - r�?ne
Fot. Wojtek Laski / East News  Ogorek gruntowy kiszony malosolny, tradycyjny polski przysmak. Ogorki sa  kiszone z dodatkiem soli, czosnku, chrzanu i lodyg kopru.  N/z: ogorki w sloju po dwoch dniach kiszenia
Wojtek LaskiJak przygotować ogórki małosolne?
Wojtek Laski
Angelika Grabowska

Jeśli chcesz mieć pewność, że twoje ogórki małosolne wyjdą idealnie, sięgnij po sól kamienną niejodowaną. To klasyczny wybór naszych babć i prababć, które nie miały dostępu do współczesnych "udoskonalaczy". Sól ta pochodzi z naturalnych złóż, jest czysta, nieprzetworzona, wolna od jodu i wszelkich dodatków chemicznych.

Dlaczego to ważne? Jod i dodatki chemiczne mogą zakłócić rozwój bakterii kwasu mlekowego, które są niezbędne do właściwej fermentacji. W rezultacie ogórki mogą być niesmaczne, miękkie lub zepsuć się znacznie szybciej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na kanapkowe ogórki z kurkumą do słoików

Jakich rodzajów soli unikać?


  • Sól jodowana – choć powszechnie dostępna, nie sprawdza się w kiszonkach. Jod działa bakteriobójczo i może zahamować fermentację.
  • Sól z antyzbrylaczami – substancje mogą zakłócić proces kiszenia i wpłynąć na smak ogórków.
  • Sól aromatyzowana lub smakowa – wszelkie dodatki smakowe (np. ziołowe, dymne) są niepożądane, bo mogą całkowicie zmienić charakter ogórków i uniemożliwić naturalne kiszenie.


Nie tylko rodzaj, ale i proporcja ma znaczenie

Nawet najlepsza sól nie spełni swojej roli, jeśli użyjesz jej w niewłaściwej ilości. Standardowa proporcja to 1 łyżka stołowa soli na 1 litr wody. Zbyt mało soli nie zapewni odpowiedniej ochrony przed zepsuciem, a zbyt dużo może zahamować fermentację i sprawić, że ogórki będą przesolone i zbyt twarde.

W dobie przetworzonej żywności warto sięgnąć po to, co proste i sprawdzone. Dobra sól to fundament udanych ogórków małosolnych – tych, które chrupią pod zębem, mają intensywny zapach kopru i czosnku, i przenoszą nas wspomnieniami do kuchni naszych babć.

Jeśli chcesz, by twoje ogórki wyszły naprawdę wyjątkowe, zacznij od podstaw. Wybierz sól z rozwagą – to właśnie ona ma moc zmiany zwykłego przepisu w domowy klasyk, który znika ze stołu szybciej, niż zdążysz zakręcić kolejny słoik.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem