Na obiad robię zupę holenderską. Po dokładkę ustawiają się kolejki

Jest delikatnie ostra, rozgrzewająca i tak smaczna, że chętnych na dokładkę nigdy nie brakuje. Ta holenderska zupa zaskakuje nie tylko smakiem, ale również prostotą przygotowania.

Holenderska zupa musztardowaHolenderska zupa musztardowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Głównym składnikiem tej holenderskie zupy jest musztarda, nadająca jej charakterystyczny, nieco ostry smak. To dość nietypowy dodatek kojarzony raczej z sosami sałatkowymi czy kiełbasą z grilla, ale w tym daniu sprawdza się świetnie. Podana z bagietką lub serową grzanką i posypką z boczku stanie się smacznym lunchem czy pyszną kolacją.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Torcik Daim jak z Ikei. Zamiast kupować jedną porcję, upiecz całe ciasto

Holenderska zupa musztardowa

To przepis, który zachwyci fanów wyrazistych smaków. Lista składników jest krótka, zupę możesz przygotować nawet na rosole, który został po niedzielnym obiedzie. To pyszna alternatywa dla klasycznej pomidorowej czy krupniku. Często używa się różnych rodzajów musztardy, aby uzyskać bogatszy i bardziej złożony smak. Sama zupa jest gęsta i aksamitny dzięki dodatkowi śmietany.

Aromatyczna zupa musztardowa
Aromatyczna zupa musztardowa © Adobe Stock | SARAWUT MEETHAM

Holenderską zupę możesz wzbogacić o podsmażony na patelni boczek. Są również warianty, gdy do zupy dodawane są małe klopsiki lub chrupiące grzanki. To pozycja obowiązkowa w wielu niderlandzkich barach i restauracjach.

Składniki:

  • 1 litr bulionu lub rosołu,
  • 200 g surowego wędzonego boczku,
  • 1 biała część pora,
  • pół małej cebuli,
  • 2 łyżki masła,,
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki musztardy sarepskiej, dijon lub francuskiej,
  • 150 ml śmietany kremówki 30 proc,
  • sól, pieprz do smaku
  • starty ser i szczypiorek do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż będzie chrupiący.
  2. W garnku rozgrzej masło, dodaj pokrojonego w półplasterki pora oraz posiekaną drobno cebulę.
  3. Podsmaż, aż warzywa się zeszklą.
  4. Następnie dodaj mąkę i podsmażaj przez 2-3 minuty, aby powstała zasmażka.
  5. Dodaj bulion i zagotuj.
  6. Do garnka dodaj musztardę. Możesz użyć ulubionego rodzaju lub wymieszać kilka ze sobą. Wszystko zależy od tego, jaki smak i intensywność lubisz najbardziej.
  7. Wymieszaj trzepaczką i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut.
  8. Zapraw śmietanką i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Podawaj zupę posypaną podsmażonym boczkiem, startym serem i posiekanym szczypiorkiem. Świetnie smakować będzie w towarzystwie świeżej bagietki lub bułki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej