Boczek, cebula i śmietana. Przepis na niemiecką pizzę to hit

Cieniutki jak papier i niezwykle chrupiący placek z kilkoma prostymi dodatkami idealnie sprawdzi się na przekąskę. Na dodatek zrobisz go w ekspresowym tempie. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, by flammkuchen smakowało jak w Alzacji.

To przysmak przypominający polski podpłomykTo przysmak przypominający polski podpłomyk
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Flammkuche, znany również jako tarta flambee, pochodzi z Alzacji, czyli z pogranicza Niemiec i Francji. To pyszny, chrupiący placek z kilkoma, prostymi dodatkami. Taki smakołyk łatwo przygotować w domu, na dodatek nie wymaga to większego wysiłku. Idealnie sprawdzi się jako przekąska lub ciepła kolacja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierskie langosze z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem to smak wakacji i jarmarków. Odtworzysz je we własnej kuchni

Flammkuchen - co to za placek?

Flammkuchen, często nazywany niemiecką pizzą, przypomina nieco dobrze nam znany polski podpłomyk. To danie charakteryzuje się niezwykle cienkim ciastem, dlatego kluczowe jest jego idealne rozwałkowanie. Placek powinien być niemal przezroczysty.

Jak zrobić flammkuchen
Jak zrobić flammkuchen © Getty Images

Tradycyjne składniki flammkuchen to proste składniki, takie jak śmietana, boczek i cebula. To połączenie wystarczy, by zachwycić podniebienia.

Jak piec flammkuchen?

Druga ważna rzecz podczas przygotowywania tego niemieckiego smakołyku to temperatura pieczenia. Piekarnik powinien być rozgrzany do maksimum. Cienkie ciasto i krótki czas pieczenia w bardzo wysokiej temperaturze gwarantują, że placek będzie niezwykle chrupiący. Podobno w Alzacji flammkuchen piekło się kiedyś przed chlebem, aby sprawdzić, czy piec jest już odpowiednio nagrzany. Jeśli placek upiekł się szybko i był chrupiący, oznaczało to, że piec jest gotowy do wypieku chleba.

Tradycyjne flammkuchen

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 1 łyżeczki soli,
  • małe opakowania śmietany 18 proc.,
  • 1 cebula,
  • około 200 g boczku,
  • pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Połącz mąkę z wodą, solą i olejem, a następnie wyrób ciasto. Powinno być elastyczne.
  2. Następnie przykryj ciasto i odstaw na 30 minut.
  3. Boczek pokrój w cienkie paski, a cebulę drobno poszatkuj.
  4. Piekarnik rozgrzej do najwyższej możliwej temperatury.
  5. Ciasto podziel na dwie części, każdą cienko rozwałkuj.
  6. Placki ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia i posmaruj kwaśną śmietaną. Potem ułóż boczek i cebulę.
  7. Piecz flammkuchen przez około dziesięć minut, aż ciasto się zarumieni.

Flammkuchen to idealna przekąska na każdą okazję. Można go podawać jako przystawkę, danie główne lub jako dodatek do piwa czy wina. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej