Nie kiszone i nie konserwowe. Ogórki po turecku znikają, zanim zdążę je wynieść do spiżarni

Na te ogórki chętnych nie zabraknie, nawet jeśli do tej pory przy stole zasiadali sami miłośnicy konserwowych. Prosty, turecki przepis wprowadzi powiew świeżości na stole.

Ogórki po turecku zachwycą smakiemOgórki po turecku zachwycą smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sezon ogórkowy nabiera tempa, a półki w spiżarniach powoli zapełniają się przetworami. Warto jednak zrobić trochę miejsca na ogórki po turecku, które przyjemnie chrupią i czarują delikatnym smakiem. Nie zdziw się, jeśli słoiki nie doczekają zimy — ledwo zakończy się proces marynowania, a już zaczniesz marzyć o chrupaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Ogórki po turecku

Chociaż od pokoleń lubujemy się w przetworach, to nie są one domeną tylko polskiej kuchni. Nawet w Turcji trafić można na słoiki z marynowanymi warzywami, pieczołowicie przechowywanymi w domowych spiżarniach. Nie kiszą oni tak, jak my, stawiają na inne połączenia. Zamiast solanki stawiają na marynowanie w occie. Pozornie wygląda to jak nasze ogórki konserwowe, ale kilka niuansów zmienia nieco smak przetworu.

Do zalewy nie trafia koper, a ciecierzyca, kwasek cytrynowy i natka pietruszki. Zamiast popularnego u nas octu spirytusowego, Turcy sięgają po ocet winogronowy. Jeśli nie uda ci się go znaleźć, sięgnij po znacznie popularniejszy ocet jabłkowy, który również doda ogórkom wyjątkowego smaku. Dzięki tym drobnym zmianom ogórki nabierają zupełnie nowego, orzeźwiającego charakteru.

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • 1 łyżka suche ciecierzycy,
  • 1 główka polskiego czosnku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego,
  • 2250 ml wody,
  • 6 łyżek soli kamiennej niejodowanej,
  • 500 ml octu winogronowego lub jabłkowego.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie umyj i ułóż pionowo w dużym słoiku, najlepiej takim o objętości 5 litrów. Możesz je także podzielić na mniejsze słoiki.
  2. Upychaj je ciasno, jeden przy drugim. Między kolejnymi warstwami dodawaj obrane ząbki czosnku i kilka ziaren ciecierzycy.
  3. Gdy słoik będzie już w połowie wypełniony, dodaj kwasek cytrynowy. Następnie dalej przekładaj całość ogórkami i ciecierzycą.
  4. Wodę zagotuj, przestudź i połącz z solą oraz octem.
  5. Zalej ogórki tak, aby zalewa całkowicie przykryła warzywa.
  6. Zapasteryzuj, wystudź i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na minimum 15 dni.

Gdy ogórki w słoiku staną się żółto-zielone to znak, że można zabrać się za chrupanie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
Apetyczny dodatek do chleba zrobisz w kwadrans. Smakuje niemal jak pasztet, a nie ma grama mięsa
Apetyczny dodatek do chleba zrobisz w kwadrans. Smakuje niemal jak pasztet, a nie ma grama mięsa
W chłodne dni robię aromatyczną zupę. Przepis mam od cioci z Węgier
W chłodne dni robię aromatyczną zupę. Przepis mam od cioci z Węgier
Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Wcale nie pumpkin spice latte. Najmodniejszą kawę jesieni zrobisz z tym dodatkiem
Wcale nie pumpkin spice latte. Najmodniejszą kawę jesieni zrobisz z tym dodatkiem