Z tym przepisem przygotujesz ocet jabłkowy w mniej niż godzinę. Koniec z jego kupowaniem!

Jeśli śledzisz mnie od dłuższego czasu, doskonale wiesz, że uwielbiam triki i porady, dzięki którym mogę przygotować coś domowej roboty. I o tym będzie dzisiejszy wpis.

Obrazek
Frania

Znajdziesz w nim recepturę, dzięki której przygotujesz ocet jabłkowy bez wychodzenia z domu. Proste i genialne jednocześnie!

Składniki:

  • kg jabłek
  • litr wody (letniej i przegotowanej)
  • 5 łyżek cukru (im jabłka są słodsze, tym mniej cukru potrzebujemy)
Obrazek

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz owoce. Następnie podziel jabłka na ćwiartki, usuwając ogonki.
  2. Owoce umieść w dużym słoiku. Do letniej wody dodaj cukier i przelej ją do naczynia.
  3. Na słoiku umieść gazę i zabezpiecz ją przy pomocy gumki recepturki.
  4. Odstaw słoik w ciemne i ciepłe miejsce. Pamiętaj, aby owoce przez cały czas znajdowały się pod powierzchnią wody, a do wnętrza słoika był ciągły dopływ tlenu.
  5. Fermentacja octu może potrwać od 2 do 5 tygodni. To wszystko!
Co myślisz o tym przepisie? Często używasz octu jabłkowego?

Wybrane dla Ciebie

Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów
Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów
Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
Apetyczny dodatek do chleba zrobisz w kwadrans. Smakuje niemal jak pasztet, a nie ma grama mięsa
Apetyczny dodatek do chleba zrobisz w kwadrans. Smakuje niemal jak pasztet, a nie ma grama mięsa
W chłodne dni robię aromatyczną zupę. Przepis mam od cioci z Węgier
W chłodne dni robię aromatyczną zupę. Przepis mam od cioci z Węgier
Łączę kilka składników. Po chwili mam stertę puszystych placuszków
Łączę kilka składników. Po chwili mam stertę puszystych placuszków
Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak