PoradyZ tym przepisem przygotujesz ocet jabłkowy w mniej niż godzinę. Koniec z jego kupowaniem!
Z tym przepisem przygotujesz ocet jabłkowy w mniej niż godzinę. Koniec z jego kupowaniem!
Frania
22.10.2018 14:05
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli śledzisz mnie od dłuższego czasu, doskonale wiesz, że uwielbiam triki i porady, dzięki którym mogę przygotować coś domowej roboty. I o tym będzie dzisiejszy wpis.
Znajdziesz w nim recepturę, dzięki której przygotujesz ocet jabłkowy bez wychodzenia z domu. Proste i genialne jednocześnie!
Składniki:
- kg jabłek
- litr wody (letniej i przegotowanej)
- 5 łyżek cukru (im jabłka są słodsze, tym mniej cukru potrzebujemy)
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz owoce. Następnie podziel jabłka na ćwiartki, usuwając ogonki.
- Owoce umieść w dużym słoiku. Do letniej wody dodaj cukier i przelej ją do naczynia.
- Na słoiku umieść gazę i zabezpiecz ją przy pomocy gumki recepturki.
- Odstaw słoik w ciemne i ciepłe miejsce. Pamiętaj, aby owoce przez cały czas znajdowały się pod powierzchnią wody, a do wnętrza słoika był ciągły dopływ tlenu.
- Fermentacja octu może potrwać od 2 do 5 tygodni. To wszystko!
Co myślisz o tym przepisie? Często używasz octu jabłkowego?