PrzepisPrzekąskiWrzuć do słoika i zalej octem. Zimą sobie podziękujesz

Wrzuć do słoika i zalej octem. Zimą sobie podziękujesz

Śliwki w occie - Pyszności
Śliwki w occie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

12.08.2024 11:34

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon na skarby z polskich sadów i ogrodów w pełni. Warto wykorzystać go nie tylko zajadając się dojrzałymi owocami na podwieczorek, ale również przygotowując weki. Słoiki z zamkniętym smakiem lata świetnie sprawdzą się na zimowe dni, gdy za polskimi owocami pozostanie tylko wspomnienie. Obok kompotów i dżemów postaw również śliwki w occie.

Śliwki w occie znane są w Polsce od wielu lat, jednak w ostatnim czasie odeszły nieco w zapomnienie. Warto odświeżyć sobie przepis i zaplanować miejsce dla kilku słoiczków. Przygotowanie takich śliwek to naprawdę prosta sprawa. Co prawda nie wypije się ich potem do obiadu, ale za to świetnie pasować będą do pasztetów, pieczonych mięs czy wędlin. Dodawać je można do sałatek, traktując tak samo jak grzybki w occie. Znakomicie urozmaicą również deskę serów, przełamując ich smak. Opcji na podanie jest naprawdę sporo, więc zdecydowanie warto sięgnąć po ten przepis podczas przygotowywania domowych weków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na śliwki w occie

Wybierając śliwki do tego przepisu, postaw na te dojrzałe, ale wciąż nieco twarde owoce. Lepiej znoszą pasteryzację i nie rozpadają się w słoiku. Śliwki z późniejszych zbiorów są zazwyczaj słodsze i bardziej aromatyczne, więc lepiej sprawdzą się do przetworów.

Śliwki
Śliwki © Adobe Stock | DIGIFOODSTOCK.COM

Najlepsze do przetworów są śliwki węgierki. Są twarde, soczyste i mają intensywny smak. Do octu wrzucić możesz również żółte mirabelki.

Składniki:

  • 1 kilogram dojrzałych, ale twardych śliwek węgierek,
  • 0,5 szklanki octu spirytusowego 10 proc.,
  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 laska cynamonu,
  • 10 goździków,
  • kilka ziaren kardamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie śliwki i każdą z nich delikatnie ponakłuwaj wykałaczką w kilku miejscach, aby lepiej wchłonęły aromat zalewy.
  2. Włóż owoce do słoika.
  3. W garnku połącz ocet, wodę, cukier oraz przyprawy (cynamon, goździki i kardamon). Zagotuj mieszankę, a następnie odstaw z ognia, aby nieco przestygła.
  4. Wciąż gorącą zalewą zalej śliwki w słoiku.
  5. Pozostaw śliwki w zalewie na całą dobę.
  6. Po tym czasie zlej zalewę ze słoika, ponownie podgrzej (ale nie gotuj) i zalej nią ponownie śliwki, odstawiając na dobę. Powtórz to trzykrotnie.
  7. Słoiki szczelnie zakręć. Brzeg słoika dokładnie wytrzyj, aby zapewnić szczelność. Następnie słoiki odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Tak przygotowane śliwki przechowuj w suchym i chłodnym miejscu nawet przez kilka lat. Dzięki procesowi maceracji i szczelnemu zamknięciu słoików, śliwki w occie nie wymagają dodatkowej pasteryzacji. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także