PrzepisObiadNie robię zwykłych klopsików. Wrzucam je do zalewy i odstawiam na dobę

Nie robię zwykłych klopsików. Wrzucam je do zalewy i odstawiam na dobę

Klopsiki najczęściej lądują w sosie pomidorowym, koperkowym lub śmietanowym. Ja jednak przygotowuję je zupełnie inaczej. Ten przepis zdradziła mi moja babcia, która w klopsikach nie miała sobie równych.

Klopsiki w octowej zalewie
Klopsiki w octowej zalewie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

11.08.2024 | aktual.: 11.08.2024 14:44

Sekretem tego przepisu jest octowa zalewa, w której marynuje się mięsne kulki. Zyskują dzięki temu słodko-kwaśny smak, który zdecydowanie zachwyca. Świetnie sprawdzą się zarówno jako przekąska, jak i część dania obiadowego. To ciekawa odmiana od klasycznych mielonych. Chociaż są oczywiście smaczne, to nieco oklepane. Klopsiki w octowej zalewie to zupełnie inna bajka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klopsiki w octowej zalewie

Na początku wiele osób bywa sceptycznych — jak to tak, klopsy w occie? Po jednym kęsie wszystko staje się jednak jasne, bo to danie po prostu zachwyca. Przepis dostałam od mojej babci, to jedna z receptur, która od pokoleń krąży w mojej rodzinie.

Francuski trik na pyszne klopsiki
Francuski trik na pyszne klopsiki © Getty Images | Todd Patterson

Słodko-kwaśny smak, aromatyczne przyprawy i soczyste mięso – to wszystko znajdziesz w tych przepysznych klopsikach. Idealne na imprezę, jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska. Urozmaicą również kanapkę, a niektórzy dorzucają je nawet do sałatek. Przygotowanie warto zaplanować z zapasem, bo klopsiki w octowej zalewie powinny spędzić przynajmniej 24 godziny.

Składniki:

Klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa (może być wieprzowe lub drobiowe),
  • 1 cebula,
  • 1 czerstwa kajzerka,
  • 100 ml mleka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • masło klarowane lub smalec do smażenia.

Zalewa octowa:

  • 750 ml wody,
  • 200 ml octu spirytusowego,
  • 1 cebula,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu czarnego,
  • 3 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namocz w mleku, wyciśnij i dodaj do mięsa mielonego.
  2. Dorzuć startą cebulę, przeciśnięty czosnek i przyprawy.
  3. Wyrób wszystko ręcznie na jednolitą masę. Jeśli masa jest za gęsta, dolej trochę wody. Jeśli za rzadka, dosyp trochę bułki tartej.
  4. Z powstałej masy uformuj małe klopsiki, obtocz w bułce tartej i usmaż na złoty kolor. Możesz je też ugotować w wodzie.
  5. Zagotuj wodę z cukrem, przyprawami i cebulą.
  6. Dodaj ocet i znowu zagotuj.
  7. Gorące klopsy przełóż do słoików, zalej gorącą zalewą, zakręć i odstaw do wystudzenia.
  8. Wstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny, żeby smaki się przegryzły.

Po tym czasie klopsiki są już gotowe do jedzenia. Smacznego!

przepisklopsikiklopsy
Wybrane dla Ciebie