Nie robię zwykłych klopsików. Wrzucam je do zalewy i odstawiam na dobę
Klopsiki najczęściej lądują w sosie pomidorowym, koperkowym lub śmietanowym. Ja jednak przygotowuję je zupełnie inaczej. Ten przepis zdradziła mi moja babcia, która w klopsikach nie miała sobie równych.
11.08.2024 | aktual.: 11.08.2024 14:44
Sekretem tego przepisu jest octowa zalewa, w której marynuje się mięsne kulki. Zyskują dzięki temu słodko-kwaśny smak, który zdecydowanie zachwyca. Świetnie sprawdzą się zarówno jako przekąska, jak i część dania obiadowego. To ciekawa odmiana od klasycznych mielonych. Chociaż są oczywiście smaczne, to nieco oklepane. Klopsiki w octowej zalewie to zupełnie inna bajka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klopsiki w octowej zalewie
Na początku wiele osób bywa sceptycznych — jak to tak, klopsy w occie? Po jednym kęsie wszystko staje się jednak jasne, bo to danie po prostu zachwyca. Przepis dostałam od mojej babci, to jedna z receptur, która od pokoleń krąży w mojej rodzinie.
Słodko-kwaśny smak, aromatyczne przyprawy i soczyste mięso – to wszystko znajdziesz w tych przepysznych klopsikach. Idealne na imprezę, jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska. Urozmaicą również kanapkę, a niektórzy dorzucają je nawet do sałatek. Przygotowanie warto zaplanować z zapasem, bo klopsiki w octowej zalewie powinny spędzić przynajmniej 24 godziny.
Składniki:
Klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa (może być wieprzowe lub drobiowe),
- 1 cebula,
- 1 czerstwa kajzerka,
- 100 ml mleka,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- 2-3 łyżki bułki tartej,
- masło klarowane lub smalec do smażenia.
Zalewa octowa:
- 750 ml wody,
- 200 ml octu spirytusowego,
- 1 cebula,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- kilka ziaren pieprzu czarnego,
- 3 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
- Bułkę namocz w mleku, wyciśnij i dodaj do mięsa mielonego.
- Dorzuć startą cebulę, przeciśnięty czosnek i przyprawy.
- Wyrób wszystko ręcznie na jednolitą masę. Jeśli masa jest za gęsta, dolej trochę wody. Jeśli za rzadka, dosyp trochę bułki tartej.
- Z powstałej masy uformuj małe klopsiki, obtocz w bułce tartej i usmaż na złoty kolor. Możesz je też ugotować w wodzie.
- Zagotuj wodę z cukrem, przyprawami i cebulą.
- Dodaj ocet i znowu zagotuj.
- Gorące klopsy przełóż do słoików, zalej gorącą zalewą, zakręć i odstaw do wystudzenia.
- Wstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny, żeby smaki się przegryzły.
Po tym czasie klopsiki są już gotowe do jedzenia. Smacznego!