Paszteciki-krokieciki bez naleśników i ciasta. To danie robi furorę na święta

Bez zagniatania ciasta drożdżowego czy smażenia naleśników. Paszteciki aka krokieciki zrobisz błyskawicznie. Nasz pomysł to wykorzystanie produktu, który większości kojarzy się z letnimi deserami. Całość wyjdzie chrupiąca i idealnie pasuje do kubka czerwonego barszczu.

Waflowe paszteciki z mięsnym farszem - idealne na Boże NarodzeniWaflowe paszteciki z mięsnym farszem - idealne na Boże Narodzeni
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

Klasycznie na wigilijną wieczerzę podaje się barszcz czerwony z uszkami. W środku pieczarki lub leśne grzyby i mamy idealne, świąteczne danie. Na kolejne dni, czyli Boże Narodzenie i dzień św. Szczepana też warto przygotować odpowiednie dodatki do barszczu. Mogą być to też wersje mięsne, jak nasze krokieciki-paszteciki, ale opcji jest więcej.

Z czym podać barszcz?

Nie brakuje kreatywnych pomysłów na urozmaicenie tradycyjnych dodatków, takich jak krokiety. Zamiast naleśników można użyć kwadratowych wafli, co znacznie przyspiesza proces przygotowania. Po zawiązaniu z farszem, wafle obtacza się w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smaży, co tworzy chrupiącą warstwę zewnętrzną. Poza tym możesz wybrać też ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego.

Nieoczywisty dodatek do barszczu

Z podanych proporcji zrobisz 8 pasztecików-krokiecików.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka – ugotowane,
  • 200 g pieczarek – usmażonych,
  • 1 cebula – podsmażona,
  • 2 ząbki czosnku - przeciśnięty przez praskę,
  • 3/4 szklanki bulionu,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 8 małych rożków waflowych,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanki bułki tartej,
  • 3 łyżki oleju roślinnego.

Przygotowanie:

  1. Aby przygotować paszteciki, zacznij od przełożenia do miski pokrojonej na mniejsze kawałki piersi z kurczaka.
  2. Dodaj usmażone pieczarki oraz cebulę i czosnek, które także zostały podsmażone.
  3. Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie zalej bulionem.
  4. Zblenduj wszystko, aż uzyskasz gładką masę.
  5. Tak przygotowany farsz umieść w waflowych rożkach, które następnie należy obtoczyć w jajku i bułce tartej.
  6. Umieść je w airfryerze, spryskaj niewielką ilością oleju i piecz przez 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
  7. Podawaj z kubkiem barszczu.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥