Paszteciki-krokieciki bez naleśników i ciasta. To danie robi furorę na święta
Bez zagniatania ciasta drożdżowego czy smażenia naleśników. Paszteciki aka krokieciki zrobisz błyskawicznie. Nasz pomysł to wykorzystanie produktu, który większości kojarzy się z letnimi deserami. Całość wyjdzie chrupiąca i idealnie pasuje do kubka czerwonego barszczu.
06.12.2024 15:03
Klasycznie na wigilijną wieczerzę podaje się barszcz czerwony z uszkami. W środku pieczarki lub leśne grzyby i mamy idealne, świąteczne danie. Na kolejne dni, czyli Boże Narodzenie i dzień św. Szczepana też warto przygotować odpowiednie dodatki do barszczu. Mogą być to też wersje mięsne, jak nasze krokieciki-paszteciki, ale opcji jest więcej.
Z czym podać barszcz?
Nie brakuje kreatywnych pomysłów na urozmaicenie tradycyjnych dodatków, takich jak krokiety. Zamiast naleśników można użyć kwadratowych wafli, co znacznie przyspiesza proces przygotowania. Po zawiązaniu z farszem, wafle obtacza się w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smaży, co tworzy chrupiącą warstwę zewnętrzną. Poza tym możesz wybrać też ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego.
Nieoczywisty dodatek do barszczu
Z podanych proporcji zrobisz 8 pasztecików-krokiecików.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka – ugotowane,
- 200 g pieczarek – usmażonych,
- 1 cebula – podsmażona,
- 2 ząbki czosnku - przeciśnięty przez praskę,
- 3/4 szklanki bulionu,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 8 małych rożków waflowych,
- 3 jajka,
- 1 szklanki bułki tartej,
- 3 łyżki oleju roślinnego.
Przygotowanie:
- Aby przygotować paszteciki, zacznij od przełożenia do miski pokrojonej na mniejsze kawałki piersi z kurczaka.
- Dodaj usmażone pieczarki oraz cebulę i czosnek, które także zostały podsmażone.
- Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie zalej bulionem.
- Zblenduj wszystko, aż uzyskasz gładką masę.
- Tak przygotowany farsz umieść w waflowych rożkach, które następnie należy obtoczyć w jajku i bułce tartej.
- Umieść je w airfryerze, spryskaj niewielką ilością oleju i piecz przez 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
- Podawaj z kubkiem barszczu.