Paszteciki-krokieciki bez naleśników i ciasta. To danie robi furorę na święta

Bez zagniatania ciasta drożdżowego czy smażenia naleśników. Paszteciki aka krokieciki zrobisz błyskawicznie. Nasz pomysł to wykorzystanie produktu, który większości kojarzy się z letnimi deserami. Całość wyjdzie chrupiąca i idealnie pasuje do kubka czerwonego barszczu.

Waflowe paszteciki z mięsnym farszem - idealne na Boże NarodzeniWaflowe paszteciki z mięsnym farszem - idealne na Boże Narodzeni
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

Klasycznie na wigilijną wieczerzę podaje się barszcz czerwony z uszkami. W środku pieczarki lub leśne grzyby i mamy idealne, świąteczne danie. Na kolejne dni, czyli Boże Narodzenie i dzień św. Szczepana też warto przygotować odpowiednie dodatki do barszczu. Mogą być to też wersje mięsne, jak nasze krokieciki-paszteciki, ale opcji jest więcej.

Z czym podać barszcz?

Nie brakuje kreatywnych pomysłów na urozmaicenie tradycyjnych dodatków, takich jak krokiety. Zamiast naleśników można użyć kwadratowych wafli, co znacznie przyspiesza proces przygotowania. Po zawiązaniu z farszem, wafle obtacza się w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smaży, co tworzy chrupiącą warstwę zewnętrzną. Poza tym możesz wybrać też ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego.

Nieoczywisty dodatek do barszczu

Z podanych proporcji zrobisz 8 pasztecików-krokiecików.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka – ugotowane,
  • 200 g pieczarek – usmażonych,
  • 1 cebula – podsmażona,
  • 2 ząbki czosnku - przeciśnięty przez praskę,
  • 3/4 szklanki bulionu,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 8 małych rożków waflowych,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanki bułki tartej,
  • 3 łyżki oleju roślinnego.

Przygotowanie:

  1. Aby przygotować paszteciki, zacznij od przełożenia do miski pokrojonej na mniejsze kawałki piersi z kurczaka.
  2. Dodaj usmażone pieczarki oraz cebulę i czosnek, które także zostały podsmażone.
  3. Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie zalej bulionem.
  4. Zblenduj wszystko, aż uzyskasz gładką masę.
  5. Tak przygotowany farsz umieść w waflowych rożkach, które następnie należy obtoczyć w jajku i bułce tartej.
  6. Umieść je w airfryerze, spryskaj niewielką ilością oleju i piecz przez 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
  7. Podawaj z kubkiem barszczu.
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość