Pasztet z indyka pieczony z jajkami smakuje obłędnie. To idealny przepis na Wielkanoc

Pieczony pasztet to klasyka, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. W tym wydaniu jest tak smakowity, że wygryzie nawet faszerowane jajka.

Pieczony pasztet z indykaPieczony pasztet z indyka
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Pieczony pasztet z delikatnego mięsa z indyka to przepis, który na stałe zagości w twoim repertuarze potraw i to nie tylko tych świątecznych. Na stole prezentuje się naprawdę okazale, jak mięsny tort. Po przekrojeniu ukazują się jajka na twardo, otulone soczystym, dobrze doprawionym mięsem. To pyszny przepis na wielkanocną przystawkę czy też smaczny dodatek do kanapek. Żadne sklepowe gotowce nie mogą mu się równać.

Jednym z sekretów idealnego pasztetu jest Majonez Kielecki. Nadaje on kremową konsystencję, wilgotność i bogaty smak. Tłuszcz zawarty w majonezie zapobiega wysychaniu pasztetu podczas pieczenia, dzięki czemu pozostaje on soczysty i delikatny. Pieczony pasztet z Majonezem Kieleckim po prostu rozpływa się w ustach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielkanocny pasztet z indyka z jajem w środku

Pieczony pasztet z indyka z majonezem

Kiedy na stole pojawia się ten przysmak, szybko kradnie całą uwagę gości. Mięso gotowane w bulionie, aromatyczne przyprawy i majonez, a także ugotowane na twardo jajka to idealne połączenie. Poznaj najlepszy przepis na pieczony pasztet wielkanocny i ciesz się z bliskimi jego wyjątkowym smakiem.

Składniki:


Bulion:

  • 1,2 kg udźca z indyka,
  • 1 kg golonki z indyka,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1/4 korzenia selera,
  • 1 por,
  • 1 opalona cebula,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego,
  • 1,5 litra wody.

Składniki na pasztet:

  • 2 bułki pszenne,
  • 2 cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • pół łyżeczki ziela angielskiego,
  • 240 ml Majonezu Kieleckiego + kilka łyżek do posmarowania pasztetu,
  • 1 duża szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 9 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 łyżki suszonego majeranku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W dużym garnku umieść mięso, dodaj obrane marchewki, pietruszkę, kawałek selera, por oraz opaloną cebulę. Dorzuć liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz i zalej całość wodą. Gotuj przez 1,5 godziny.

Mięso gotowane w bulionie
Mięso gotowane w bulionie © Pyszności

Krok 2. Bułkę pszenną porwij na mniejsze kawałki, przełóż do miski i zalej trzema chochlami wywaru. Przestudzone mięso oddziel od kości i zmiel dwu- lub trzykrotnie razem z obraną cebulą, zielem angielskim, liściem laurowym oraz namoczoną i nieco odciśniętą bułką.

Mielenie mięsa
Mielenie mięsa na pasztet © Pyszności

Krok 3. Do zmielonej masy mięsnej dodaj Majonez Kielecki, gałkę muszkatołową, wbij jajka i dopraw solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszaj.

Masa na pieczony pasztet
Masa na pieczony pasztet © Pyszności

Krok 4. Formę na babkę o średnicy ok. 28 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Wyłóż połowę masy mięsnej. Dodaj ugotowane na twardo, obrane jajka i przykryj pozostałą masą mięsną. Posmaruj wierzch Majonezem Kieleckim i posyp startym majerankiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 90 minut.

Pieczony pasztet z indyka
Pieczony pasztet z indyka © Pyszności

Krok 5. Gdy pasztet wystygnie po pieczeniu, odwróć formę i wyciągnij go ze środka. Udekoruj go wedle uznania, na przykład kiełkami. Serwuj, krojąc na plastry. Wielkanocny pasztet z Majonezem Kieleckim jest już gotowy do jedzenia. Smacznego!

Pasztet z indyka z majonezem
Pasztet z indyka z majonezem © Pyszności
Płatna współpraca z marką Majonez Kielecki

Wybrane dla Ciebie

Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle