Pasztet z indyka pieczony z jajkami smakuje obłędnie. To idealny przepis na Wielkanoc

Pieczony pasztet to klasyka, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. W tym wydaniu jest tak smakowity, że wygryzie nawet faszerowane jajka.

Pieczony pasztet z indykaPieczony pasztet z indyka
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Pieczony pasztet z delikatnego mięsa z indyka to przepis, który na stałe zagości w twoim repertuarze potraw i to nie tylko tych świątecznych. Na stole prezentuje się naprawdę okazale, jak mięsny tort. Po przekrojeniu ukazują się jajka na twardo, otulone soczystym, dobrze doprawionym mięsem. To pyszny przepis na wielkanocną przystawkę czy też smaczny dodatek do kanapek. Żadne sklepowe gotowce nie mogą mu się równać.

Jednym z sekretów idealnego pasztetu jest Majonez Kielecki. Nadaje on kremową konsystencję, wilgotność i bogaty smak. Tłuszcz zawarty w majonezie zapobiega wysychaniu pasztetu podczas pieczenia, dzięki czemu pozostaje on soczysty i delikatny. Pieczony pasztet z Majonezem Kieleckim po prostu rozpływa się w ustach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielkanocny pasztet z indyka z jajem w środku

Pieczony pasztet z indyka z majonezem

Kiedy na stole pojawia się ten przysmak, szybko kradnie całą uwagę gości. Mięso gotowane w bulionie, aromatyczne przyprawy i majonez, a także ugotowane na twardo jajka to idealne połączenie. Poznaj najlepszy przepis na pieczony pasztet wielkanocny i ciesz się z bliskimi jego wyjątkowym smakiem.

Składniki:


Bulion:

  • 1,2 kg udźca z indyka,
  • 1 kg golonki z indyka,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1/4 korzenia selera,
  • 1 por,
  • 1 opalona cebula,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego,
  • 1,5 litra wody.

Składniki na pasztet:

  • 2 bułki pszenne,
  • 2 cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • pół łyżeczki ziela angielskiego,
  • 240 ml Majonezu Kieleckiego + kilka łyżek do posmarowania pasztetu,
  • 1 duża szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 9 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 łyżki suszonego majeranku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W dużym garnku umieść mięso, dodaj obrane marchewki, pietruszkę, kawałek selera, por oraz opaloną cebulę. Dorzuć liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz i zalej całość wodą. Gotuj przez 1,5 godziny.

Mięso gotowane w bulionie
Mięso gotowane w bulionie © Pyszności

Krok 2. Bułkę pszenną porwij na mniejsze kawałki, przełóż do miski i zalej trzema chochlami wywaru. Przestudzone mięso oddziel od kości i zmiel dwu- lub trzykrotnie razem z obraną cebulą, zielem angielskim, liściem laurowym oraz namoczoną i nieco odciśniętą bułką.

Mielenie mięsa
Mielenie mięsa na pasztet © Pyszności

Krok 3. Do zmielonej masy mięsnej dodaj Majonez Kielecki, gałkę muszkatołową, wbij jajka i dopraw solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszaj.

Masa na pieczony pasztet
Masa na pieczony pasztet © Pyszności

Krok 4. Formę na babkę o średnicy ok. 28 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Wyłóż połowę masy mięsnej. Dodaj ugotowane na twardo, obrane jajka i przykryj pozostałą masą mięsną. Posmaruj wierzch Majonezem Kieleckim i posyp startym majerankiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 90 minut.

Pieczony pasztet z indyka
Pieczony pasztet z indyka © Pyszności

Krok 5. Gdy pasztet wystygnie po pieczeniu, odwróć formę i wyciągnij go ze środka. Udekoruj go wedle uznania, na przykład kiełkami. Serwuj, krojąc na plastry. Wielkanocny pasztet z Majonezem Kieleckim jest już gotowy do jedzenia. Smacznego!

Pasztet z indyka z majonezem
Pasztet z indyka z majonezem © Pyszności
Płatna współpraca z marką Majonez Kielecki
Wybrane dla Ciebie
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki