Pasztet z mięsa z rosołu z dodatkiem gotowanych warzyw. Cudowna przystawka na Święta
19.12.2022 16:27, aktual.: 02.02.2023 13:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Prosty i smaczny przepis na pasztet drobiowy z mięsa z rosołu z dodatkiem gotowanych warzyw i domowym sosem żurawinowym. Pomysł na wykorzystanie resztek.
Jak wykorzystać mięso z rosołu?
Kiedy za oknem temperatura spada, w naszej kuchni częściej gości gorący, rozgrzewający rosół. Zawsze gotujemy go na dużej ilości warzyw i mięsa. Zamiast wyrzucać je do kosza, można z nich przygotować rewelacyjny pasztet drobiowy. Świetnie sprawdzi się na kanapki, a Ty nie zmarnujesz dobrych produktów. Przygotowaliśmy do niego również słodko-kwaśny sos żurawinowy. Całość smakuje świetnie również w świątecznym wydaniu.
W przygotowaniu dzisiejszego dania pomógł nam blender marki Philips.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Zobacz także
Pasztet z mięsa z rosołu
Składniki:
- 1 kg udek z kurczaka bez skóry
- 2 marchewki
- 1 por
- 1 cebula
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3-4 szt. ziela angielskiego
- 3-4 liście laurowe
- 400 g wątróbki drobiowej
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1,5 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 4 ugotowane jajka
Sos żurawinowy
- 300 g świeżej żurawiny
- 1/2 szkl. cukru trzcinowego
- 1 cm świeżego imbiru
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 laski cynamonu
- 1 gałązka rozmarynu
- 150 ml czerwonego wina
Sposób przygotowania:
W dużym garnku umieść udka z kurczaka, obraną marchewkę, por oraz podsmażoną cebulę. Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe i zalej całość wodą i ugotuj pyszny rosół.
Następnie wyciągnij z wywaru mięso i warzywa. Z udek wyciągnij kości. dodaj podsmażoną wątróbkę drobiową, marchewkę i zmiel składniki. Następnie dodaj żółtka, sól, pieprz, suszony czosnek, gałkę muszkatoł0wą i wyrób mięso przy pomocy rąk.
Do masy dodaj następnie ubite białka i połącz je z mięsem przy pomocy rąk. Dzięki temu pasztet będzie puszysty i delikatny. Foremkę o wymiarach 10 cm x 25 cm wysmarowaną masłem wypełnij mięsną masą. Ułóż ugotowane jajka i przykryj je kolejną warstwą mięsa. Wstaw do piekarnia rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 60 minut.
W międzyczasie przejdź do przygotowania sosu. Świeżą, umytą żurawinę umieść w garnku. Dodaj cukier trzcinowy i gotuj na małym ogniu aż żurawina zmięknie.. W razie potrzeby- podlej całość odrobiną wody. Następnie dodaj plasterki świeżego imbiru, cynamon i świeży rozmaryn. Zalej całość czerwonym winem i gotuj przez 20 minut. Wyjmij ze środka przyprawy i zblenduj w blenderze Philips.
Upieczony pasztet pokrój w kawałki i serwuj w towarzystwie przygotowanego sosu żurawinowego. Smacznego!