Bezkonkurencyjny patent Ani Starmach na soczystego kurczaka z chrupiącą, złocistą skórką

Dania z kurczakiem mogą być naprawdę ciekawe. Nie wymagają od nas zbyt wiele pracy i ,,robia się same''. Danie nie tylko odznacza się wyjątkowymi walorami smakowymi. Należy zaznaczyć, że kurczak, również pięknie prezentują się na talerzu. Jeśli chcemy wydobyć z niego cały aromat, potrzeba dobrej marynaty. Dlatego mamy idealny przepis od Ani Starmach, który przedstawimy krok po kroku.

Obrazek
Paulina
Wspaniały aromat ziół przyciągnie do kuchni każdego łakomczucha - mówi Anna Starmach na temat tego przepisu i podaje dokładne proporcje potrzebnych składników.
Obrazek

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczkę curry
  • 2 łyżki oregano
  • 1 gałązka posiekanego rozmarynu
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz
Obrazek
Kurczak pieczony z warzywami- Pyszności

Sposób przygotowania kurczaka w marynacie:

Na początek kilka ważnych rzeczy, czyli namoczenie kurczaka przez 2 h w zimnej wodzie. Jeszcze przed tym za nim go umieścimy w marynacie. W ten sposób kurczak będzie jeszcze bardziej aromatyczny. Zioła będą bardziej wyczuwalne. Po upieczeniu mięso będzie bardzo soczyste. Dlatego ważne, by tego kroku nie pomijać. Przed umieszczeniem kurczaka w marynacie, dokładnie go osusz i włóż do dużej miski.

Marynata: Połącz ze sobą 5 łyżek oliwy, 2 łyżki musztardy, 4 zmiażdżone ząbki czosnku, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki słodkiej papryki, 1 łyżeczkę curry, 2 łyżki oregano, 1 gałązka posiekanego rozmarynu, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Marynatą dokładnie natrzyj wnętrze kurczaka oraz skórę z zewnątrz.

Pozostałą część marynaty wlej do miski i zawiń w folię. Tak przygotowane mięso wstaw do lodówki na kilka godzin. Dobrze by było, żeby kurczak leżał tam całą noc. Na następny dzień kurczak jest gotowy do pieczenia. Przyjmuje się, że 1 kg kurczaka robimy ok. 60 minut w 180 stopniach Celsjusza. Tak przygotowanego kurczaka możemy podawać w towarzystwie ziemniaków i kiszonej kapusty. Jest nie tylko smaczny, ale dobrze prezentuje się na talerzu.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować najlepszego kotleta schabowego krok po kroku. Jeden składnik odmieni całe danie. Potrawa świetnie sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków i ulubionej surówki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej