Nietypowy patent na gotowanie kukurydzy. Będzie jeszcze smaczniejsza!
Sezon na kukurydzę w pełni. Nie trwa jednak za długo, więc warto w pełni go wykorzystać. Mamy dla Ciebie dość nietypowy sposób na gotowanie kukurydzy, dzięki któremu będzie jeszcze smaczniejsza.
25.08.2021 | aktual.: 26.09.2023 12:55
Warto się pospieszyć
Sezon na zbiory pysznych kolb kukurydzy trwa w sierpniu i we wrześniu. Pamiętaj, żeby przechowywać ją w lodówce, bo pozostawiona na kuchennym blacie szybciej wysycha.
Kukurydza to bogactwo selenu, witaminy E i beta karotenu, które chronią nas przed powstawaniem wolnych rodników. Można powiedzieć, że kukurydza pozwala przedłużyć trochę naszą młodość ;)
Składniki:
- 2-3 kolby kukurydzy (bez tego się oczywiście nie obędzie)
- woda
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki masła
- W garnku zagotuj wodę. Dodaj mleko i zagotuj z masłem i cukrem.
- Kukurydzy nie obieraj z liści i włosów- to właśnie one dodadzą jeszcze więcej smaku.
- Wrzuć kukurydze do wrzątku i gotuj przez 15-20 minut.
- Pamiętaj, żeby nie solić kukurydzy- w przeciwnym wypadku kolby będą po prostu twarde.
Ugotowaną kukurydzę możesz podać klasycznie z masłem i solą. Jeśli jednak szukasz odmiany, to sprawdzi się również masło czosnkowe, szczypta chilli lub masło i świeża natka pietruszki.
Smacznego!