Polacy nimi plują, a w sklepach kosztują krocie. Domowy okład na obolałe stawy

Pestki czereśni doskonale sprawdzą się przy bolesnych ukąszeniach, stłuczeniach, przy bólach głowy czy stawów. Nie powinno się ich spożywać, natomiast stosowane zewnętrznie uśmierzą ból i zafundują uczucie ulgi. Nie wyrzucaj więc pestek po drylowaniu czereśni, a dokładnie je oczyść i osusz. Będą ci wiernie służyć.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Pestki czereśni potrafią zatrzymywać ciepło i zimno. Oznacza to, że po pogrzaniu czy schłodzeniu świetnie sprawdzą się jako okłady, uśmierzające ból. Zamiast kupnego, kosztującego krocie kompresu, postaw na ten domowej roboty. Potrzebujesz jedynie porządnej garści pestek i woreczka. Warto mieć na uwadze, że podobnym działaniem cechują się również pestki wiśni.

Pestki czereśni. Jak je wykorzystać?

Na wstępie należy zaznaczyć, że pestki czereśni zawierają amigdalinę, substancję, która w trakcie rozkładu uwalnia się w jedną z najsilniejszych trucizn — cyjanowodór. Przypadkowe połknięcie takiej pestki nie zagraża zdrowiu czy życiu, ponieważ amygdalina znajduje się wewnątrz pestki. Łupina zaś jest odporna na działanie enzymów trawiennych i w niezmienionej formie jest wydalana z organizmu.

Inaczej jest, kiedy pestka zostanie ugryziona, zgnieciona lub w jakikolwiek inny sposób, naruszona. Dlatego też powinno się drylować czereśnie przed ich mrożeniem, gotowaniem na kompot czy przetwarzaniem na dżemy. Ilości cyjanku, które uwalniają się podczas takich obróbek, nie są duże, ale lepiej jest w miarę możliwości unikać kontaktu z tą trucizną.

Pestek czereśni nie warto jednak wyrzucać. Mogą one stanowić wypełnienie poduszek czy okładów. W tym drugim przypadku sprawdzają się niezawodnie, ponieważ potrafią utrzymywać ciepło i zimno. Zapomnij o kupnych kompresach, kosztujących krocie. Jeśli cierpisz na bóle stawów i potrzebujesz ukojenia, stwórz kompres domowej roboty z pestek czereśni.

Pestki czereśni mogą być niebezpieczne- Pyszności, źródło: Canva
Pestki czereśni - Pyszności, źródło: Canva

Kompres z pestek czereśni. Na zimno i na ciepło

Wystarczy, że do lnianego lub bawełnianego woreczka wsypiesz pestki czereśni (oczyszczone i wysuszone). Dobrze zawiąż sakiewkę, a następnie podgrzej ją w piekarniku lub schłodź w zamrażalniku — w zależności od tego, jakie dolegliwości ci dokuczają. Okłady na ciepło sprawdzą się w przypadku bolących stawów, przy bólach mięśni, działają wspomagająco przy reumatyzmie i pomocniczo przy powstających zakwasach — po nadmiernym wysiłku fizycznym. Ponadto pomagają przy bólach menstruacyjnych i przyniosą ulgę przy zmarzniętych dłoniach i nogach.

Natomiast kompres na zimno najlepiej stosować przy opuchliźnie spowodowanej uszkodzeniem stawów, przy stłuczeniach czy przy łagodzeniu bólu po oparzeniach. Zimny okład z pestek czereśni sprawdzi się także przy krwotoku z nosa oraz da ukojenie przy nadmiernie pojawiających się migrenach. Pomoże również uśmierzyć ból wywołany ukąszeniami komarów, pszczół, os i innych.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej