Pieczarki z grilla w sosie. Przygotujesz je w kilka minut
Proste pieczarki z grilla z pysznym sosem przekonają nawet zadeklarowanych mięsożerców. W takim wydaniu smakują najlepiej.
06.05.2023 | aktual.: 18.09.2023 09:45
Grillowane pieczarki to nie tylko dodatek do mięs, ale pyszna przekąska i samodzielne danie. Najczęściej wybieram miniaturowe grzybki, które świetnie smakują na jeden kęs. Dzięki prostemu połączeniu majonezu i sosu sojowego zyskują jeszcze więcej smaku umami. Czasem dorzucam je również do prostej sałatki z miksu listków i pomidorków, chociaż najczęściej serwuję na talerzu. Las rąk natychmiast sięga po kapelusze. Na szczęście potrzebuję zaledwie 10 minut na ruszcie, więc łatwo można dorobić większą ilość.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:
Pieczarki z grilla w sosie
Składniki:
- 50 g gęstego jogurtu naturalnego
- 25 g majonezu
- 15 g sosu sojowego
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Do miski przekładam majonez, jogurt naturalny oraz sos sojowy. Doprawiam pieprzem i dokładnie mieszam. Sos możesz opcjonalnie doprawić też ostrą papryką w proszku lub bardzo drobno posiekaną natką pietruszki.
2. Umyte i osuszone kapelusze pieczarek przekładam do miski. Dokładnie mieszamy, aby sos równomiernie okrył powierzchnie grzybów.