Pieczarki z grilla w sosie. Przygotujesz je w kilka minut

Proste pieczarki z grilla z pysznym sosem przekonają nawet zadeklarowanych mięsożerców. W takim wydaniu smakują najlepiej.

Pieczarki z grilla na talerzu z rukoląPieczarki z grilla- Pyszności
Ewa

Grillowane pieczarki to nie tylko dodatek do mięs, ale pyszna przekąska i samodzielne danie. Najczęściej wybieram miniaturowe grzybki, które świetnie smakują na jeden kęs. Dzięki prostemu połączeniu majonezu i sosu sojowego zyskują jeszcze więcej smaku umami. Czasem dorzucam je również do prostej sałatki z miksu listków i pomidorków, chociaż najczęściej serwuję na talerzu. Las rąk natychmiast sięga po kapelusze. Na szczęście potrzebuję zaledwie 10 minut na ruszcie, więc łatwo można dorobić większą ilość.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:

Pieczarki z grilla w sosie

Składniki:

  • 50 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 25 g majonezu
  • 15 g sosu sojowego
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Do miski przekładam majonez, jogurt naturalny oraz sos sojowy. Doprawiam pieprzem i dokładnie mieszam. Sos możesz opcjonalnie doprawić też ostrą papryką w proszku lub bardzo drobno posiekaną natką pietruszki.

Sos majonezowy do pieczarek
Pieczarki z grilla w sosie- Pyszności

2. Umyte i osuszone kapelusze pieczarek przekładam do miski. Dokładnie mieszamy, aby sos równomiernie okrył powierzchnie grzybów.

3. Pieczarki układam na powierzchni grilla. Po kilku minutach przewracam grzyby, aby podpiekły się z drugiej strony. Dzięki temu będą równomiernie zgrillowane i pyszne. Pieczarki z grilla to jeden z moich ulubionych dodatków- chrupiące i pyszne.

Grillowanie pieczarek
Pieczarki z grilla w sosie- Pyszności

4. Grzyby przekładam na talerz i dekoruję rukolą lub inną zieleniną. Podaję podczas imprez i rodzinnych spotkań, do sałatek i pieczonych mięs. Smacznego!

Pieczarki z grilla w sosie- Pyszności
Pieczarki z grilla w sosie- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć