Piekę, zamiast smażyć co niedzielę. Kotlety schabowe z piekarnika smakują o niebo lepiej

Chrupiące, soczyste i bez smażenia – kotlety schabowe z piekarnika to idealna alternatywa dla klasycznej wersji tego dania. Dzięki pieczeniu oszczędzasz kalorie, nie tracąc nic z wyjątkowego smaku i aromatu.

Kotlety schabowe z piekarnika to dobra alternatywa na obiadKotlety schabowe z piekarnika to dobra alternatywa na obiad
Źródło zdjęć: © AdobeStock | robert6666
Karol Wiak

Jak zrobić kotlety schabowe z piekarnika, by były złociste i pyszne? Sprawdź przepis, który sprawi, że pieczone schabowe staną się twoim nowym, niedzielnym klasykiem!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczaka zanurz w kokosie i podaj z nietypowym sosem. O zwykłych stripsach wszyscy zapomną

Kotlety schabowe z piekarnika — zdrowsza i smaczna alternatywa

Kotlety schabowe z piekarnika to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy chcą cieszyć się tradycyjnym smakiem bez nadmiaru tłuszczu. W przeciwieństwie do klasycznej wersji smażonej na oleju, kotlety schabowe pieczone w piekarniku zachowują swoją soczystość i chrupkość, a jednocześnie są lżejsze dla organizmu. Dzięki odpowiedniej temperaturze oraz sposobowi przygotowania można uzyskać złocistą, chrupiącą panierkę bez konieczności zanurzania mięsa w głębokim tłuszczu.

Pieczone kotlety schabowe świetnie sprawdzają się jako codzienny obiad, ale również jako danie na rodzinne spotkania. Co więcej, można je przygotować w zdrowszej wersji, kontrolując ilość dodanego oleju. To także świetna alternatywa dla osób, które unikają smażonych potraw, a mimo to nie chcą rezygnować z klasycznego smaku schabowego.

Przepis na kotlety schabowe z piekarnika

Przygotowanie kotletów schabowych z piekarnika jest niezwykle proste, a efekt zaskakuje smakiem i chrupkością. Wystarczy kilka podstawowych składników i odpowiednia technika, by cieszyć się doskonałym obiadem bez smażenia w głębokim tłuszczu.

Składniki:

  • kotlety schabowe, polędwiczka wieprzowa lub filet z kurczaka (dowolna ilość),
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • sól i pieprz,
  • ½ szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki papryki.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzanie piekarnika: ustaw temperaturę na 220°C (góra-dół) lub 200°C (termoobieg).
  2. Przygotowanie mięsa: kotlety schabowe rozbij tłuczkiem na cienkie plastry. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Panierowanie: każdy kawałek mięsa obtocz kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, aby panierka dobrze się trzymała.
  4. Przygotowanie do pieczenia: blachę wyłóż papierem do pieczenia, a kotlety ułóż na niej w jednej warstwie. Posmaruj je pędzelkiem mieszanką oleju i papryki, co nada im złocisty kolor.
  5. Pieczenie: wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut (schab) lub 20 minut (drobiowe lub polędwiczka wieprzowa), przewracając kotlety na drugą stronę po 10 minutach.
  6. Sprawdzenie gotowości: na 5 minut przed końcem pieczenia sprawdź, czy mięso jest dobrze upieczone. Jeśli panierka jest złocista i chrupiąca, a mięso w środku soczyste, kotlety schabowe z piekarnika są gotowe do podania!

To doskonały sposób na lżejszą wersję klasycznych kotletów schabowych. Podane z ziemniakami i surówką stanowią idealny obiad dla całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀