Pierwszy raz jadłam w Czechach. Teraz kultową przekąskę robię sama w domu
Smażony ser wydaje się tak prosty do przygotowania. Jednak kiedy próbujesz samodzielnie zmierzyć się z tą czeską przekąską, pojawiają się schody. Już wiem, co zrobić, aby panierka trzymała się powierzchni sera.
W Czechach smażony ser podawany jest zarówno na przystawkę, jak i w charakterze głównego dania. Na talerzu najczęściej zajmuje centralną pozycję, obok lądują gotowane ziemniaki polane masłem i posypane pietruszką lub hranolky, czyli frytki. Obowiązkowym dodatkiem jest tatarská omáčka, czyli czeski sos tatarski z majonezem, cebulą i ogórkami konserwowymi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie
Smażony ser z food tracka
Czeski ser pojawia się także w wersji streetfoodowej. Najczęściej umieszczany jest w bułce razem z sałatą lub surówką z kapusty. Całość polana jest obficie gęstym sosem tatarskim.
Zimą do smażonego sera częściej podawany jest sos żurawinowy – zwłaszcza, jeśli jest to hermelín, czyli czeska odmiana camemberta. Ser można dodatkowa nadziać szynką, a do panierowania użyć ciasta naleśnikowego z piwem.
Jak najłatwiej zrobić smażone czeskie serki?
Aby ser miał bardziej zwartą strukturą, dobrze jest przed panierowaniem włożyć go do zamrażarki na 10-15 minut.
Składniki:
- 400 g żółtego sera, na przykład edamskiego,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- pół szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki bułki tartej,
- olej do smażenia lub masło klarowane.
Wykonanie:
- Ser pokrój na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Ich powierzchnię delikatnie narusz tartą o drobnych oczkach, aby panierka lepiej się trzymała.
- Kolejno obtaczaj w mące, rozkłóconym jajku wymieszanym ze szczyptą soli i w bułce tartej.
- Kładź na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż przez 2-3 minuty z jednej, a następnie z drugiej strony na złoty kolor.
Jeśli ser zacznie wypływać podczas smażenia, ostrożnie zdejmij go z patelni i obtocz w kolejnej warstwie panierki.