PrzepisProste przepisyPierwszy raz jadłam w Czechach. Teraz kultową przekąskę robię sama w domu

Pierwszy raz jadłam w Czechach. Teraz kultową przekąskę robię sama w domu

Smażony ser wydaje się tak prosty do przygotowania. Jednak kiedy próbujesz samodzielnie zmierzyć się z tą czeską przekąską, pojawiają się schody. Już wiem, co zrobić, aby panierka trzymała się powierzchni sera.

W Czechach smażony ser to pełnoprawne danie obiadowe
W Czechach smażony ser to pełnoprawne danie obiadowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W Czechach smażony ser podawany jest zarówno na przystawkę, jak i w charakterze głównego dania. Na talerzu najczęściej zajmuje centralną pozycję, obok lądują gotowane ziemniaki polane masłem i posypane pietruszką lub hranolky, czyli frytki. Obowiązkowym dodatkiem jest tatarská omáčka, czyli czeski sos tatarski z majonezem, cebulą i ogórkami konserwowymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie

Smażony ser z food tracka

Czeski ser pojawia się także w wersji streetfoodowej. Najczęściej umieszczany jest w bułce razem z sałatą lub surówką z kapusty. Całość polana jest obficie gęstym sosem tatarskim.

Zimą do smażonego sera częściej podawany jest sos żurawinowy – zwłaszcza, jeśli jest to hermelín, czyli czeska odmiana camemberta. Ser można dodatkowa nadziać szynką, a do panierowania użyć ciasta naleśnikowego z piwem.

Jak najłatwiej zrobić smażone czeskie serki?

Aby ser miał bardziej zwartą strukturą, dobrze jest przed panierowaniem włożyć go do zamrażarki na 10-15 minut.

Składniki:

  • 400 g żółtego sera, na przykład edamskiego,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • olej do smażenia lub masło klarowane.

Wykonanie:

  1. Ser pokrój na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Ich powierzchnię delikatnie narusz tartą o drobnych oczkach, aby panierka lepiej się trzymała.
  2. Kolejno obtaczaj w mące, rozkłóconym jajku wymieszanym ze szczyptą soli i w bułce tartej.
  3. Kładź na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż przez 2-3 minuty z jednej, a następnie z drugiej strony na złoty kolor.

Jeśli ser zacznie wypływać podczas smażenia, ostrożnie zdejmij go z patelni i obtocz w kolejnej warstwie panierki.

Wybrane dla Ciebie