Pierwszy raz jadłam w Czechach. Teraz kultową przekąskę robię sama w domu

Smażony ser wydaje się tak prosty do przygotowania. Jednak kiedy próbujesz samodzielnie zmierzyć się z tą czeską przekąską, pojawiają się schody. Już wiem, co zrobić, aby panierka trzymała się powierzchni sera.

W Czechach smażony ser to pełnoprawne danie obiadoweW Czechach smażony ser to pełnoprawne danie obiadowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W Czechach smażony ser podawany jest zarówno na przystawkę, jak i w charakterze głównego dania. Na talerzu najczęściej zajmuje centralną pozycję, obok lądują gotowane ziemniaki polane masłem i posypane pietruszką lub hranolky, czyli frytki. Obowiązkowym dodatkiem jest tatarská omáčka, czyli czeski sos tatarski z majonezem, cebulą i ogórkami konserwowymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie

Smażony ser z food tracka

Czeski ser pojawia się także w wersji streetfoodowej. Najczęściej umieszczany jest w bułce razem z sałatą lub surówką z kapusty. Całość polana jest obficie gęstym sosem tatarskim.

Zimą do smażonego sera częściej podawany jest sos żurawinowy – zwłaszcza, jeśli jest to hermelín, czyli czeska odmiana camemberta. Ser można dodatkowa nadziać szynką, a do panierowania użyć ciasta naleśnikowego z piwem.

Jak najłatwiej zrobić smażone czeskie serki?

Aby ser miał bardziej zwartą strukturą, dobrze jest przed panierowaniem włożyć go do zamrażarki na 10-15 minut.

Składniki:

  • 400 g żółtego sera, na przykład edamskiego,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • olej do smażenia lub masło klarowane.

Wykonanie:

  1. Ser pokrój na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Ich powierzchnię delikatnie narusz tartą o drobnych oczkach, aby panierka lepiej się trzymała.
  2. Kolejno obtaczaj w mące, rozkłóconym jajku wymieszanym ze szczyptą soli i w bułce tartej.
  3. Kładź na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż przez 2-3 minuty z jednej, a następnie z drugiej strony na złoty kolor.

Jeśli ser zacznie wypływać podczas smażenia, ostrożnie zdejmij go z patelni i obtocz w kolejnej warstwie panierki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat